نشست قضایی شماره 1400-8189

نشست قضایی شماره 1400-8189

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8189


کد نشست:
1400-8189

تاریخ برگزاری:
1398/10/15

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر شاهرود

موضوع:
بررسی وجاهت یا عدم وجاهت قانونی اعزام زندانی به حوزه قضایی دیگر بنا به درخواست مرجع معطی نیابت

پرسش:
آیا اعزام زندانی از یک حوزه قضایی به حوزه قضایی دیگر بنا به درخواست مرجع معطی نیابت جهت انجام تحقیقات از وی توسط خود مرجع معطی نیابت دارای وجاهت قانونی است؟ به عنوان مثال: اگر موضوع نیابتی درخواست اعزام زندانی به آن حوزه قضایی جهت تحقیقات از وی به عنوان شاهد یا مطلع یا متهم یا جهت برگزاری جلسه مواجهه حضوری توسط خود مرجع معطی نیابت باشد آیا اعزام وی به آن حوزه قضایی حسب نیابت اعطایی اقدامی قانونی است یا باید از انجام درخواست موضوع چنین نیابتی به دلیل غیر قانونی بودن خودداری ورزید؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اقلیت که وفق ماده 119 قانون آیین دادرسی کیفری هرگونه اقدامی را قابل نیابت قضایی دانسته به نظر اعضاء هیات صایب تشخیص داده می شود.

نظر اکثریت:
قانون آیین دادرسی کیفری در خصوص این پرسش صراحتا تعیین تکلیف نموده است؛ به موجب ماده 119 قانون یاد شده هر اقدامی که انجام آن خارج از حوزه ماموریت قاضی تحقیق لازم باشد می بایست از طریق اعطای نیابت قضایی انجام گردد؛ لذا اعزام زندانی از یک حوزه قضایی به حوزه قضایی دیگر جهت تحقیق از وی نباید مورد درخواست یک نیابت قضایی قرار گیرد و دارای وجاهت قانونی نیست و مرجع مجری نیابت در صورت مواجه شدن با چنین نیابتی می بایست از عمل به آن خودداری نموده و نیابت اعطایی را بدون اقدام اعاده نماید.

نظر اقلیت:
با عنایت به اینکه در مقررات قانونی هیچ منع صریحی در این خصوص وجود نداشته و هیچ مقرره قانونی این امکان را سلب ننموده است و همچنین نظر به اینکه اصل بر این است که تحقیقات مقدماتی راسا توسط خود مرجعی که پرونده تحت امر وی است انجام پذیرد و انجام تحقیقات از طریق اعطای نیابت قضایی و در یک حوزه قضایی دیگر یک استثناست و نیز با توجه به اینکه قانون آیین دادرسی کیفری یک قانون شکلی است و امکان تفسیر موسع در قوانین شکلی وجود دارد و نیز با عنایت به اینکه در برخی موارد مانند برگزاری جلسات مواجهه حضوری هیچ راهی جز اعزام زندانی به حوزه قضایی دیگر وجود ندارد و در برخی موارد نیز شرایط پرونده به گونه ای است که اقتضا می کند خود مرجع معطی نیابت از شخص مورد نظر به عنوان متهم یا مطلع یا شاهد تحقیق نماید لذا با عنایت به تمام این موارد اعزام زندانی از یک حوزه قضایی به حوزه قضایی دیگر بنا به درخواست مرجع معطی نیابت جهت انجام تحقیقات از وی توسط خود مرجع معطی نیابت دارای وجاهت قانونی است و هیچ مانع قانونی برای این منظور وجود ندارد و مرجع مجری نیابت مکلف است در صورت مواجه شدن با چنین نیابتی وفق آن عمل نموده و زندانی را به مرجع معطی نیابت اعزام نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 119 ـ هرگاه تحقیق از متهم استماع شهادت شهود و مطلع معاینه محل بازرسی از منازل و اماکن و اشیاء جمع‏آوری آلات جرم و به طور کلی هر اقدام دیگری خارج از حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس لازم شود وی با صدور قرار نیابت قضایی مطابق مقررات قانونی و ارسال اصل یا تصویر اوراق مورد نیاز پرونده و تصریح موارد انجام آنها را از بازپرس محل تقاضا می کند. این بازپرس در حدود مفاد نیابت اعطائی موضوع نیابت را انجام می دهد و اوراق تنظیمی را پس از امضاء به همراه سایر مدارک به دست آمده نزد مرجع نیابت دهنده می‏فرستد و در صورتی که اجرای تمام یا بخشی از مفاد نیابت مربوط به حوزه قضایی دیگری باشد اوراق را برای اجرای نیابت به مرجع مزبور ارسال و مراتب را به بازپرس نیابت دهنده اعلام می دارد. تبصره 1 ـ انجام نیابت قضایی در حوزه قضایی بخش به عهده رئیس یا دادرس علی‏البدل دادگاه آن محل است. تبصره 2 ـ در مواردی که اقرار متهم و یا شهادت شاهد و یا شهادت بر شهادت شاهد مستند رای دادگاه باشد استماع آن توسط قاضی صادرکننده رای الزامی است.

مشاهده ماده 119 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 120 ـ بازپرس در هنگام صدور قرار نیابت قضایی می تواند نوع تامین را معین یا اختیار اخذ تامین و نوع آن را به نظر بازپرسی که تحقیق از او خواسته شده واگذار کند. چنانچه بازپرسی که تحقیق از او درخواست شده با توجه به دفاع متهم و ادله ابرازی وی احراز کند که تامین خواسته شده نامتناسب است به نظر خود تامین متناسبی اخذ می کند. همچنین در موردی که تقاضای اخذ تامین نشده باشد وی می تواند در صورت توجه اتهام با نظر خود تامین مناسب اخذ کند.

مشاهده ماده 120 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 121 ـ هرگاه در اجرای نیابت قضایی قرار تامین صادره منتهی به بازداشت متهم شود پرونده جهت اظهارنظر نزد دادستان محل اجرای نیابت ارسال می شود. به اعتراض متهم نسبت به قرار بازداشت مطابق مقررات در دادگاه صالح محل اجرای نیابت رسیدگی می شود.

مشاهده ماده 121 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 122 ـ هرگاه به تشخیص بازپرس مباشرت وی در انجام تحقیقی در خارج از حوزه قضایی محل ماموریتش ضروری باشد موضوع را به نحو مستدل به دادستان اعلام و پس از کسب نظر موافق وی ضمن هماهنگی با دادستان محل و تحت نظارت او نسبت به اجرای ماموریت اقدام می کند. در اینصورت ضابطان دادگستری و مراجع رسمی مکلف به اجرای دستورهای بازپرس هستند.

مشاهده ماده 122 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM