نشست قضایی شماره 1398-6463

نشست قضایی شماره 1398-6463

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6463


کد نشست:
1398-6463

تاریخ برگزاری:
1397/11/24

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر بافت

موضوع:
نظام نیمه آزادی در جرایم مواد مخدر

پرسش:
1- آیا تعیین محکوم به حبس (در جرایم مواد مخدر) تحت نظارت سامانه سیستم های الکترونیکی برعهده دادگاه انقلاب می باشد یا دادگاه تجدیدنظر؟ ( در صورت اعتراض متهم و قطعیت رای در دادگاه تجدیدنظر ) 2- آیا وجود شرایطی از قبیل فقدان سابقه کیفری موثر و پیش بینی اصلاح مرتکب موضوع مواد 40 و 41 و 42 قانون مجازات اسلامی در خصوص تحت نظارت سامانه سیستم های الکترونیکی در جرایم مواد مخدر لازم است؟ 3- آیا محکوم به جزای نقدی در جرایم مواد مخدر مشمول تحت نظارت سامانه سیستم های الکترونیکی قرار میگیرد؟ 4- آیا در خصوص محکومینی که حسب نظریه پزشکی قانونی صعب العلاج اعلام شده اند و قادر به ادامه تحمل حبس نمی باشند و مشمول ماده 502 قانون آیین دادرسی کیفری قرار میگیرند آیا امکان استفاده از سامانه سیستم های الکترونیکی در خصوص آنها وجود دارد ؟

نظر هیئت عالی:
سوال اول : با توجه به ماده 553 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 نظریه اتفاقی قضات محترم دادگستری شهرستان بافت استان کرمان مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
1 : در هر دادگاهی که حکم قطعیت یافته است ( اعم از انقلاب یا تجدید نظر ). 2 : بین مجازاتهای مربوط به قانون مبارزه با مواد مخدر و سایر مجازاتهای مقرر در قانون مجازات اسلامی تفاوتی از جهت استفاده از سامانه الکترونیکی نیست. 3: در صورت واجد الشرایط بودن محکوم علیه با توجه به ماده 62 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392که صرفا از درجه پنج تا هشت آمده و موضوع سامانه الکترونیکی به حبس ذکر شده است لذا شامل جزای نقدی نمی شود. 4 : با توجه به اینکه مشمولین استفاده از سامانه الکترونیکی در صورت عدم انجام آن ضمانت اجرای مجازات حبس را دارند و از طرفی محکومین صعب العلاج که قادر به تحمل حبس نمی باشند در صورت عدم رعایت سامانه سیستم های الکترونیکی مجددا باید مجازات حبس آنان اجرا شود که این امر برخلاف فلسفه قانون آیین دادرسی کیفری است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 502 ـ هرگاه محکوم علیه به بیماری جسمی یا روانی مبتلا باشد و اجرای مجازات موجب تشدید بیماری و یا تاخیر در بهبودی وی شود قاضی اجرای احکام کیفری با کسب نظر پزشکی قانونی تا زمان بهبودی اجرای مجازات را به تعویق می اندازد. چنانچه در جرایم تعزیری امیدی به بهبودی بیمار نباشد قاضی اجرای احکام کیفری پس از احراز بیماری محکوم علیه و مانع بودن آن برای اعمال مجازات با ذکر دلیل پرونده را برای تبدیل به مجازات مناسب دیگر با در نظر گرفتن نوع بیماری و مجازات به مرجع صادرکننده رای قطعی ارسال می کند. تبصره ـ هرگاه حین اجرای مجازات بیماری حادث شود و تعویق اجرای مجازات فوریت داشته باشد قاضی اجرای احکام کیفری ضمن صدور دستور توقف اجرای آن طبق مقررات این ماده اقدام می کند.

مشاهده ماده 502 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 553 ـ در جرایم مشمول نظام نیمه آزادی و آزادی تحت نظارت سامانه ‏های الکترونیکی قاضی اجرای احکام کیفری می تواند پس از وصول گزارش شورای طبقه بندی زندان و نظریه مددکاران اجتماعی معاونت اجرای احکام کیفری مبنی بر آنکه اجرای یک فعالیت شغلی یا حرفه‏ای آموزشی حرفه آموزی مشارکت در تداوم زندگی خانوادگی و یا درمان پزشکی از سوی محکوم علیه در خارج از محیط زندان در فرآیند اصلاح وی و یا جبران ضرر و زیان بزه دیده موثر است به دادگاه صادرکننده حکم پیشنهاد اجرای نظام نیمه آزادی و آزادی تحت نظارت سامانه‏های الکترونیکی را طبق مقررات راجع به دادرسی الکترونیکی دهد و مطابق تصمیم این دادگاه اقدام کند.

مشاهده ماده 553 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 40 ـ در جرایم موجب تعزیر درجه شش تا هشت دادگاه می تواند پس از احراز مجرمیت متهم با ملاحظه وضعیت فردی خانوادگی و اجتماعی و سوابق و اوضاع و احوالی که موجب ارتکاب جرم گردیده است در صورت وجود شرایط زیر صدور حکم را به مدت شش ماه تا دو سال به تعویق اندازد: الف ـ وجود جهات تخفیف ب ـ پیشبینی اصلاح مرتکب پ ـ جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران ت ـ فقدان سابقه کیفری موثر تبصره ـ محکومیت موثر محکومیتی است که محکوم را به تبع اجرای حکم براساس ماده (25) این قانون از حقوق اجتماعی محروم می کند.

مشاهده ماده 40 قانون مجازات اسلامی

ماده 41 ـ تعویق به شکل ساده یا مراقبتی است. الف ـ در تعویق ساده مرتکب به طور کتبی متعهد می گردد در مدت تعیین شده به وسیله دادگاه مرتکب جرمی نشود و از نحوه رفتار وی پیش بینی شود که در آینده نیز مرتکب جرم نمی شود. ب ـ در تعویق مراقبتی علاوه بر شرایط تعویق ساده مرتکب متعهد می گردد دستورها و تدابیر مقرر شده به وسیله دادگاه را در مدت تعویق رعایت کند یا به موقع اجراء گذارد. تبصره 1 ـ دادگاه نمی تواند قرار تعویق صدور حکم را به صورت غیابی صادر کند. تبصره 2 ـ چنانچه متهم در بازداشت باشد دادگاه پس از صدور قرار تعویق صدور حکم بلافاصله دستور آزادی وی را صادر می نماید. دادگاه می تواند در این مورد تامین مناسب اخذ نماید. در هر صورت اخذ تامین نباید به بازداشت مرتکب منتهی گردد.

مشاهده ماده 41 قانون مجازات اسلامی

ماده 42 ـ تعویق مراقبتی همراه با تدابیر زیر است: الف ـ حضور به موقع در زمان و مکان تعیین شده توسط مقام قضایی یا مددکار اجتماعی ناظر ب ـ ارائه اطلاعات و اسناد و مدارک تسهیل کننده نظارت بر اجرای تعهدات محکوم برای مددکار اجتماعی پ ـ اعلام هرگونه تغییر شغل اقامتگاه یا جابه جایی در مدت کمتر از پانزده روز و ارائه گزارشی از آن به مددکار اجتماعی ت ـ کسب اجازه از مقام قضایی به منظور مسافرت به خارج از کشور تبصره ـ تدابیر یاد شده می تواند از سوی دادگاه همراه با برخی تدابیر معاضدتی از قبیل معرفی مرتکب به نهادهای حمایتی باشد.

مشاهده ماده 42 قانون مجازات اسلامی

ماده 62 ـ در جرایم تعزیری از درجه پنج تا درجه هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر در تعویق مراقبتی محکوم به حبس را با رضایت وی در محدوده مکانی مشخص تحت نظارت سامانه (سیستم)های الکترونیکی قرار دهد. تبصره ـ دادگاه در صورت لزوم می تواند محکوم را تابع تدابیر نظارتی یا دستورهای ذکر شده در تعویق مراقبتی قرار دهد.

مشاهده ماده 62 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM