نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/09/20

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر بسطام

موضوع:
قرار تامین کیفری دادسرای معطی نیابت

پرسش:
اجرای احکام کیفری دادسرای معطی نیابت دستور جلب محکوم علیه غایب را صادر نموده و مقرر داشته اجرای احکام کیفری دادسرای مجری نیابت در صورت اعتراض محکوم علیه از وی تامین مناسب اخذ نماید. حال سوال این است آیا اجرای احکام کیفری دادسرای مجری نیابت می تواند پس از دستگیری محکوم علیه غایب اقدام به صدور قرار تامین کیفری از وی نماید.

نظر هیئت عالی:
تبصره 2 ماده 406 آیین دادرسی کیفری به مواردی که محکوم واخواهی می نماید اطلاق دارد. محکوم تحت الحفظ به دادگاه مربوطه ( معطی نیابت ) اعزام تا مرجع مذکور از وی تامین لازم را اخذ کند.

نظر اتفاقی:
با توجه به اینکه تبصره 2 ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری محکوم علیه غایب می تواند در صورت عدم ابلاغ واقعی حکم دادگاه ظرف بیست روز از تاریخ اطلاع اقدام به واخواهی نماید و در این صورت متهم تحت الحفظ به همراه پرونده به دادگاه صادر کننده حکم اعزام می شود و دادگاه مزبور در صورت اقتضاء نسبت به اخذ تامین اقدام می کند. لذا اجرای احکام کیفری نمی تواند در رابطه با محکوم علیه غایب قرار تامین کیفری صادر نماید و این اقدام می بایست توسط دادگاه صادر کننده حکم صورت پذیرد مضافا اینکه اجرای احکام کیفری مجری نیابت با توجه به اینکه به محتویات پرونده دادگاه دسترسی ندارد امکان صدور قرار تامین متناسب را نیز ندارد و همچنین اجرای احکام کیفری قادر به تفهیم اتهام به محکوم علیه غایب نیز نمی باشد در حالیکه قرار تامین کیفری می بایست متعاقب بر تفهیم اتهام و اخذ دفاعیات محکوم علیه غایب صورت پذیرد. از طرفی مقرره مندرج در ماده 507 قانون آیین دادرسی کیفری مربوط به جایی می باشد که پرونده از دادگاه صادر کننده حکم به اجرای احکام کیفری ارسال شده و قاضی اجرای احکام بخواهد در مورد محکوم علیه فاقد قرار تامین قرار تامین صادر کند یا قرار تامین محکوم علیه متناسب نباشد و قاضی اجرای احکام با توجه به لزوم دسترسی به محکوم علیه بخواهد قرار تامین متناسب صادر نماید اما زمانی که محکوم علیه غایب نسبت به رای غیابی اعتراض می نماید مطابق ماده 406 قانون آیین دادرسی می بایست تحت الحفظ به دادگاه صادر کننده اعزام شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 406 ـ در تمام جرایم به استثنای جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه متهم یا وکیل او در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشود یا لایحه دفاعیه نفرستاده باشد دادگاه پس از رسیدگی رای غیابی صادر می کند. در اینصورت چنانچه رای دادگاه مبنی بر محکومیت متهم باشد ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی قابل واخواهی در همان دادگاه است و پس از انقضای مهلت واخواهی برابر مقررات حسب مورد قابل تجدید نظر یا فرجام است. مهلت واخواهی برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه است. تبصره 1 ـ هرگاه متهم در جلسه رسیدگی حاضر و در فاصله تنفس یا هنگام دادرسی بدون عذر موجه غائب شود دادگاه رسیدگی را ادامه می دهد. در اینصورت حکمی که صادر می شود حضوری است. تبصره 2 ـ حکم غیابی که ظرف مهلت مقرر از آن واخواهی نشود پس از انقضای مهلت های واخواهی و تجدید نظر یا فرجام به اجراء گذاشته می شود. هرگاه حکم دادگاه ابلاغ واقعی نشده باشد محکوم علیه می تواند ظرف بیست روز از تاریخ اطلاع واخواهی کند که در این صورت اجرای رای متوقف و متهم تحت الحفظ به همراه پرونده به دادگاه صادرکننده حکم اعزام می شود. این دادگاه در صورت اقتضاء نسبت به اخذ تامین یا تجدید نظر در تامین قبلی اقدام می کند. تبصره 3 ـ در جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه محتویات پرونده مجرمیت متهم را اثبات نکند و تحقیق از متهم ضروری نباشد دادگاه می تواند بدون حضور متهم رای بر برائت او صادر کند.

مشاهده ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 507 ـ چنانچه اجرای مجازات مستلزم دسترسی به محکوم علیه به دفعات باشد و محکوم علیه در پرونده فاقد قرار تامین بوده و یا قرار صادره متناسب نباشد قاضی اجرای احکام کیفری مطابق مقررات قرار تامین متناسب صادر می کند.

مشاهده ماده 507 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM