نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/06/10

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر نظنز

موضوع:
عنصر قانونی بزه تعرض به آب قنات دیگری

پرسش:
در پرونده ای متهم 24 ساعت آب قنات متعلق به شاکی را برای آبیاری به باغ خود هدایت می کند. عنصر قانونی جرم و عنوان مجرمانه در این پرونده چیست؟ آیا مشمول قانون توزیع عادلانه آب می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به نص صریح ماده 45 قانون توزیع عادلانه آب از جمله رفتارهایی که جرم انگاری شده این است که هرکس آب حق دیگری را بدون مجوز قانونی تصرف کند مستوجب 10 تا 50 ضربه شلاق و حبس تادیبی تا سه ماه دانسته شده است لهذا موضوع سوال از جمله مصادیق بند دال ماده مرقوم می باشد. بالنتیجه نظریه اقلیت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
به قانون توزیع عادلانه آب نمی توان استناد کرد؛ چرا که یک قانون خاص است و شاکی در این قانون دولت است و شاکی خصوصی مطرح نمی باشد و در مواردی کاربرد دارد که متهمین به آب ها و قنات های دولتی تعرض می نمایند و با توجه به پرونده های مختلف باید به مواد665 و 684 و 690 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 ( کتاب پنجم- تعزیرات) استناد نمود. عنوان مجرمانه عمل مذکور علاوه بر اینکه می تواند مشمول قانون مجازات استفاده کنندگان غیرمجاز از آب برق تلفن فاضلاب و گاز باشد در مواردی می تواند تصرف عدوانی و یا ممانعت از حق باشد و در مواردی می تواند با هر دو عنوان مجرمانه تصرف عدوانی و ممانعت از حق انطباق نماید که در این مورد بحث تعدد و مجازات اشد اعمال می گردد و عنوان مجرمانه (عنصر قانونی) با توجه به هر پرونده متفاوت است و فقط در مواردی که قانون مجازات ساکت است باید به قانون توزیع عادلانه آب مراجعه نمود و قانون توزیع عادلانه آب در رابطه با آب های عمومی بوده و آب های خصوصی با عناوین سرقت و تصرف عدوانی و ممانعت از حق منطبق است.

نظر اقلیت:
متبادر به ذهن قانون توزیع عادلانه آب است چون قانون توزیع عادلانه آب تمام موارد ربودن و تصرف را پوشش می دهد و وقتی این قانون وجود دارد دیگر نیازی به رجوع به مواد قانون مجازات اسلامی نمی باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 45 ـ اشخاص زیر علاوه بر اعاده وضع سابق و جبران خسارت وارده به 10 تا 50 ضربه شلاق و یا از 15 روز تا سه ماه حبس تادیبی بر حسب موارد جرم به نظر حاکم شرع محکوم می شوند. الف ـ هر کس عمدا و بدون اجازه دریچه و مقسمی را باز کند یا در تقسیم آب تغییری دهد یا دخالت غیر مجاز در وسائل اندازه گیری آب کند یا به نحوی از انحاء امر بهره برداری از تاسیسات آبی را مختل سازد. ب ـ هر کس عمدا آبی را بدون حق یا اجازه مقامات مسئول به مجاری یا شبکه آبیاری متعلق به خود منتقل کند و یا موجب گردد که آب حق دیگری به او نرسد. ج ـ هر کس عمدا به نحوی از انحاء به ضرر دیگری آبی را به هدر دهد. د ـ هر کس آب حق دیگری را بدون مجوز قانونی تصرف کند. ه ـ هر کس بدون رعایت مقررات این قانون به حفر چاه و یا قنات و یا بهره برداری از منابع آب مبادرت کند. تبصره ـ در مورد بندهای ب و ج و د با گذشت شاکی خصوصی تعقیب موقوف می شود.

مشاهده ماده 45 قانون توزیع عادلانه آب

ماده 690 ـ کاهش بینایی درصورتی که مقدار آن قابل تشخیص باشد به همان نسبت دیه دارد و چنانچه قابل تشخیص نباشد موجب ارش است.

مشاهده ماده 690 قانون مجازات اسلامی

ماده 665 ـ قطع دو بیضه یکباره دیه کامل و قطع بیضه چپ دو ثلث دیه و قطع بیضه راست ثلث دیه دارد. تبصره ـ فرقی در حکم مذکور بین جوان و پیر و کودک و بزرگ و عنین و سالم و مانند آن نیست.

مشاهده ماده 665 قانون مجازات اسلامی

ماده 684 ـ کاهش شنوایی در صورتی که مقدار آن قابل تشخیص باشد به همان نسبت دیه دارد.

مشاهده ماده 684 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM