رای قضایی شماره 9109970907500933

رای قضایی شماره 9109970907500933

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970907500933


شماره دادنامه قطعی:
9109970907500933

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/10/10

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
مرجع قضایی صالح در حل اختلاف نسبت به صلاحیت ذاتی

پیام رای:
رسیدگی به اتهامات متعدد متهم مبنی بر تدلیس در ازدواج ترک انفاق و افترا در صلاحیت دادگاه محل وقوع عقد است؛ زیرا تدلیس در ازدواج جرم مهمتر بوده و در محل وقوع عقد رخ می دهد.

رای خلاصه جریان پرونده
حسب محتویات پرونده خانم ر.ف. شکایتی علیه آقای الف.الف. دایر بر فریب در ازدواج ترک انفاق و افترا تقدیم دادسرای عمومی و انقلاب الف نموده است. دادیار شعبه 39 دادسرای الف نسبت به انجام تحقیقات مقدماتی اقدام و به شرح تصمیم مورخ 24/4/1391 و با استدلال به اینکه حسب اظهارات صریح شاکیه نام برده و مشتکی عنه دو هفته در شهرستان د زندگی مشترک داشته و سپس شوهرش به ایشان تهمت زده و زندگی را رها کرده و او را بدون پرداخت نفقه گذاشته است بنابراین صرف نظر از صحت و سقم موضوع به لحاظ اینکه بزه های انتسابی به متهم خارج از حوزه قضایی دادسرای الف اتفاق افتاده و محل وقوع جرایم مذکور حوزه قضایی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان د می باشد مبادرت به صدور قرار عدم صلاحیت به شایستگی و صلاحیت دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان د نموده و پرونده را به مرجع صالح ارسال داشته است. پس از وصول پرونده به دادسرای د و ارجاع آن دادیار شعبه 2 دادسرای مذکور نسبت به انجام تحقیقات مقدماتی اقدام و به شرح تصمیم مورخ 7/6/1391 و با استدلال به اینکه حسب تحقیقات صورت گرفته از شاکیه و اظهارات ایشان درخصوص اینکه عقد ازدواج دایم در شهرستان الف انجام یافته و قرار بر این بوده است که منزل مشترک نیز در شهر الف باشد و مقرر بوده یک قطعه زمین و یک باب مغازه به عنوان مهریه به من بدهد و پس از عقد متوجه شده که زمین و مغازه را قبلا به نام همسر قبلی خود سند زده است و با عنایت به اینکه مطابق ماده 647 قانون مجازات اسلامی تعزیرات مجازات جرم فریب در ازدواج شش ماه تا دو سال و مجازات ترک انفاق برابر ماده 642 قانون مجازات اسلامی نود و یک روز تا پنج ماه حبس است و با توجه به اینکه مجازات جرایم مذکور از مجازات افتراء به موجب ماده 697 قانون مجازات اسلامی شدیدتر است لهذا رسیدگی به اتهامات متهم را در صلاحیت دادسرای الفدانسته و مستندا به ماده 54 قانون آیین دادرسی کیفری مبادرت به صدور قرار عدم صلاحیت به شایستگی و صلاحیت دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان الف نموده و به لحاظ حدوث اختلاف پرونده جهت حل اختلاف به دیوان عالی کشور ارسال داشته که ثبت و جهت رسیدگی به این شعبه دیوان عالی کشور ارجاع گردیده است.

رای شعبه دیوان عالی کشور
درخصوص حل اختلاف راجع به صلاحیت محلی رسیدگی بین دادسراهای عمومی و انقلاب شهرستان های الف و د نسبت به رسیدگی به اتهامات انتسابی به متهم آقای الف.الف. دایر بر فریب در ازدواج ترک انفاق و افترا موضوع شکایت شاکیه خانم ر.ف.؛ با توجه به اینکه حسب محتویات پرونده و اظهارات شاکیه در تحقیقات انجام یافته و شکایت تقدیمی ایشان که بدوا در دادسرای عمومی و انقلاب الف طرح و مورد بررسی قرار گرفته است عقد ازدواج دایم شاکیه و متهم در حوزه قضایی الف صورت گرفته و بر فرض صحت اگر تدلیس و فریب در ازدواجی هم انجام شده باشد در زمان و محل وقوع عقد ازدواج بوده است و از طرفی جرم فریب در ازدواج نیز از حیث مجازات قانونی نسبت به جرایم ترک انفاق و افترا جرم مهمتر می باشد بنابراین رسیدگی به کلیه اتهامات متهم در صلاحیت دادسرای عمومی و انقلاب الف است. لهذا مستندا به ماده 54 قانون آیین دادرسی کیفری با تایید نظر دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان د و با اعلام صلاحیت دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان الف بین دادسراهای مذکور حل اختلاف می نماید.
رییس شعبه 15 دیوان عالی کشور ـ مستشار شعبه
شبیری ـ علیزاده

قاضی:
شبیری , علیزاده

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 647 ـ دیه شکستن ستون فقرات به ترتیب ذیل است: الف ـ شکستن ستون فقرات در صورتی که اصلا درمان نشود و یا بعد از علاج به صورت خمیده درآید موجب دیه کامل است. ب ـ شکستن ستون فقرات که بیعیب درمان شود ولی موجب از بین رفتن یکی از منافع گردد مانند اینکه مجنی علیه توان راه رفتن یا نشستن نداشته باشد و یا توان جنسی یا کنترل ادرار وی از بین برود موجب دیه کامل است. پ ـ شکستن ستون فقرات که درمان نشود و موجب عوارضی از قبیل موارد مندرج در بند (ب) شود علاوه بر دیه کامل شکستگی ستون فقرات موجب دیه یا ارش هر یک از عوارض حاصله نیز است. ت ـ شکستن ستون فقرات که بدون عیب درمان شود موجب یک دهم دیه کامل است. ث ـ شکستن ستون فقرات که موجب فلج و بیحس شدن پاها گردد علاوه بر دیه ستون فقرات موجب دو سوم دیه برای فلج دو پا نیز است. تبصره 1 ـ مراد از شکستن ستون فقرات شکستن یک یا چند مهره از مهره های ستون فقرات به جز مهره های گردن و استخوان دنبالچه می باشد. تبصره 2 ـ جنایتی که سبب خمیدگی پشت شود بدون آنکه موجب شکستن ستون فقرات گردد در صورتی که خمیدگی درمان نشود موجب دیه کامل و در صورتی که بدون عیب درمان شود دیه آن یک دهم دیه کامل است.

مشاهده ماده 647 قانون مجازات اسلامی

ماده 642 ـ بریدن یا از بین بردن هر بند انگشت غیر شست موجب یک سوم دیه آن انگشت و هر بند انگشت شست موجب نصف دیه شست است.

مشاهده ماده 642 قانون مجازات اسلامی

ماده 697 ـ از بین بردن صوت به طور کامل به گونه ای که شخص نتواند صدایش را آشکار کند دیه کامل دارد گرچه بتواند با اخفات و آهسته صدایش را برساند.

مشاهده ماده 697 قانون مجازات اسلامی

ماده 54 ـ ضابطان دادگستری پس از حضور دادستان یا بازپرس در صحنه جرم تحقیقاتی را که انجام داده‏اند به آنان تسلیم می کنند و دیگر حق مداخله ندارند مگر آنکه انجام دستور و ماموریت دیگری از سوی مقام قضایی به آنان ارجاع شود.

مشاهده ماده 54 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM