رای قضایی شماره 155-91

رای قضایی شماره 155-91

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 155-91


شماره دادنامه قطعی:
155-91

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/03/03

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
ضرورت تفهیم اتهام و اخذ آخرین دفاع از محکوم علیه غیابی در مرحله واخواهی

پیام رای:
اگر متهم تجدیدنظرخواه در مرحله تحقیق (دادسرا) و در مرحله صدور رای غیابی در دسترس نبوده و به این لحاظ نسبت به وی قرار تامین کیفری اصدار نشده است و در زمانی که از سوی اجرای احکام دستگیر و به زندان اعزام گردیده درخواست واخواهی نماید دادگاه مکلف است جلسه دادرسی را تشکیل و پس از تفهیم اتهام و اخذ آخرین دفاع مبادرت به صدور رای نماید.

رای دادگاه بدوی
در خصوص اتهام آقای م. فرزند ف. دایر بر جعل چک و کلاهبرداری موضوع شکایت آقای د. فرزند ع. با عنایت به شکایت شاکی خصوصی اظهارات مطلعان در مرحله ی تحقیقات و کیفرخواست صادره از دادسرای ناحیه 16 تهران و ملاحظه تصویر چک بانک رفاه کارگران به شماره 773308-25/10/1389 به مبلغ سیصد و هفتاد میلیون ریال و نظر به اینکه متهم با وصف احضار از طریق نشر آگهی در جلسه دادگاه حاضر نشده و دفاعی به عمل نیاورده است لذا بزه انتسابی محرز و مسلم و مدلل است. دادگاه با استناد به مواد 523 و 525 و 47 قانون مجازات اسلامی و ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری نامبرده را از حیث جعل به تحمل یک سال حبس و از حیث کلاهبرداری به تحمل پنج سال حبس و رد مبلغ سی و هفت میلیون تومان در حق شاکی و پرداخت همین مبلغ در حق صندوق دولت به عنوان جزای نقدی محکوم می نماید. رای صادره غیابی و ظرف 10 روز پس از ابلاغ قابل واخواهی است.
رییس شعبه 1142 دادگاه عمومی جزایی تهران - کیخا
در خصوص تقاضای واخواهی آقای م. فرزند ف. نسبت به دادنامه شماره 1212-30/11/90 صادره از شعبه 1142 دادگاه عمومی تهران با عنایت به این که واخواه دلیل موثر و موجه که موجبات گسیختن دادنامه موصوف را فراهم آورد ابراز و ارایه نکرده است و دادنامه واخواسته صحیحا اصدار یافته است لذا مستندا به ماده 218 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری ضمن رد واخواهی دادنامه واخواسته عینا تایید می گردد. رای صادره حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 1142 دادگاه عمومی جزایی تهران - کیخا

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای م. نسبت به دادنامه شماره 155-91 مورخ 3/3/1391 در پرونده کلاسه 505/900 ناظر به دادنامه شماره 1212 مورخ 30/11/90 صادره از شعبه 1142دادگاه عمومی جزایی تهران که به موجب آن واخواهی واخواه نسبت به دادنامه غیابی رد گردیده است نظر به اینکه تجدیدنظرخواه در مرحله تحقیق (دادسرا) و در مرحله صدور رای غیابی در دسترس نبوده و به این لحاظ نسبت به وی قرار تامین کیفری اصدار نشده است و در زمانی که از سوی اجرای احکام دستگیر و به زندان اعزام گردید در صفحه 42 مشارالیه درخواست واخواهی نموده است دادگاه مکلف بوده است طبق ماده 218 قانون آیین دادرسی کیفری وارد رسیدگی و با تشکیل جلسه دادرسی دلایل و مدافعات محکوم علیه را بررسی و چنانچه رای غیابی صحیحا صادر شده بود طبق ماده 132 قانون موصوف مکلف بوده یکی از قرارهای تامین کیفری را پس از تفهیم اتهام و اخذ آخرین دفاع نسبت به وی صادر می نمود و چون در صدور رای واخواهی موصوف رعایت تشریفات قانونی به عمل نیامده است و این عدم رعایت تشریفات به گونه ای است که موجب مخدوش بودن رای شده است و عدم رعایت تشریفات قانونی و استماع دفاعیات واخواه از درجه اهمیتی برخوردار است که موجب بی اعتباری و مخدوش بودن رای صادره گردیده لذا رای صادره را قرار تلقی و به استناد بند 2 قسمت ب ماده 257 قانون آیین دادرسی کیفری ضمن نقض آن پرونده را جهت رسیدگی ماهوی به واخواهی واخواه به دادگاه بدوی ارسال می نماید. رای صادره قطعی است.
رییس شعبه23 دادگاه تجدیدنظراستان تهران - مستشاردادگاه
منصوری - جعفری شهنی

قاضی:
منصوری , جعفری شهنی , کیخا

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 523 ـ هرگاه شخصی با اذن کسی که حق اذن دارد وارد منزل یا محلی که در تصرف اوست گردد و از ناحیه حیوان یا شیئی که در آن مکان است صدمه و خسارت ببیند اذن دهنده ضامن است خواه آن شیء یا حیوان قبل از اذن در آن محل بوده یا بعدا در آن قرار گرفته باشد و خواه اذن دهنده نسبت به آسیب رسانی آن علم داشته باشد خواه نداشته باشد. تبصره ـ در مواردی که آسیب مستند به مصدوم باشد مانند آنکه وارد شونده بداند حیوان مزبور خطرناک است و اذن دهنده از آن آگاه نیست و یا قادر به رفع خطر نمی باشد ضمان منتفی است.

مشاهده ماده 523 قانون مجازات اسلامی

ماده 525 ـ هرگاه شخصی عملی انجام دهد که موجب تحریک یا وحشت حیوان گردد ضامن جنایت هایی است که حیوان در اثر تحریک یا وحشت وارد می کند مگر آنکه عمل مزبور مصداق دفاع مشروع باشد.

مشاهده ماده 525 قانون مجازات اسلامی

ماده 47 ـ صدور حکم و اجرای مجازات در مورد جرایم زیر و شروع به آنها قابل تعویق و تعلیق نیست: الف ـ جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور خرابکاری در تاسیسات آب برق گاز نفت و مخابرات ب ـ جرایم سازمان یافته سرقت مسلحانه یا مقرون به آزار آدم ربایی و اسیدپاشی پ ـ قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت با چاقو یا هر نوع اسلحه دیگر جرایم علیه عفت عمومی تشکیل یا اداره مراکز فساد و فحشا ت ـ قاچاق عمده مواد مخدر یا روانگردان مشروبات الکلی و سلاح و مهمات و قاچاق انسان ث ـ تعزیر بدل از قصاص نفس معاونت در قتل عمدی و محاربه و افساد فی الارض ج ـ جرایم اقتصادی با موضوع جرم بیش از یکصد میلیون (100.000.000) ریال

مشاهده ماده 47 قانون مجازات اسلامی

ماده 1 ـ هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکتها یا تجارتخانه های یا کارخانه ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیش آمدهای غیر واقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصا حساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از یک تا 7 سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود. در صورتیکه شخص مرتکب بر خلاف واقع عنوان یا سمت ماموریت از طرف سازمانها و موسسات دولتی یا وابسته به دولت یا شرکتهای دولتی یا شوراها یا شهرداری ها یا نهادهای انقلابی و بطور کلی قوای سه گانه و همچنین نیروهای مسلح و نهادها و موسسات مامور به خدمت عمومی اتخاذ کرده یا اینکه جرم با استفاده از تبلیغ عامه از طریق وسائل ارتباط جمعی از قبیل رادیو تلویزیون روزنامه و مجله یا نطق در مجامع و یا انتشار آگهی چاپی یا خطی صورت گرفته باشد یا مرتکب از کارکنان دولت یا موسسات و سازمان های دولتی یا وابسته به دولت یا شهرداری ها یا نهادهای انقلابی به خدمت عمومی باشد. علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از 2 تا ده سال و انفصال ابد از خدمت دولتی و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود. تبصره 1 ـ در کلیه موارد مذکور در این ماده در صورت وجود جهات و کیفیات مخففه دادگاه میتواند با اعمال ضوابط مربوط به تخفیف مجازات مرتکب را فقط تا حداقل مجازات مقرر در این ماده (حبس) و انفصال ابد از خدمات دولتی تقلیل دهد ولی نمی تواند به تعلیق اجرای کیفر حکم دهد. تبصره 2 ـ مجازات شروع به کلاهبرداری حسب مورد حداقل مجازات مقرر در همان مورد خواهد بود و درصورتیکه نفس عمل انجام شده نیز جرم باشد شروع کننده به مجازات آن جرم نیز محکوم می شود. مستخدمان دولتی علاوه بر مجازات مذکور چنانچه در مرتبه مدیر کل یا بالاتر یا هم طراز آنها باشند به انفصال دائم از خدمات دولتی و در صورتی که در مراتب پائین تر باشند به شش ماه تا سه سال انفصال موقت از خدمات دولتی محکوم می شوند.

مشاهده ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری

ماده 218 ـ برای اتهامات متعدد متهم قرار تامین واحد صادر می شود مگر آنکه رسیدگی به جرایم ارتکابی در صلاحیت ذاتی دادگاههای مختلف باشد که در این صورت برای اتهامات موضوع صلاحیت هر دادگاه قرار تامین متناسب و مستقل صادر می شود.

مشاهده ماده 218 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 257 ـ شخص بازداشت شده باید ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی حاکی از بی‏گناهی خود درخواست جبران خسارت را به کمیسیون استانی متشکل از سه نفر از قضات دادگاه تجدید نظر استان به انتخاب رئیس قوه قضاییه تقدیم کند. کمیسیون در صورت احراز شرایط مقرر در این قانون حکم به پرداخت خسارت صادر می کند. در صورت رد درخواست این شخص می تواند ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ اعتراض خود را به کمیسیون موضوع ماده (258) این قانون اعلام کند.

مشاهده ماده 257 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM