رای قضایی شماره 9309970910701080

رای قضایی شماره 9309970910701080

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970910701080


شماره دادنامه قطعی:
9309970910701080

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/10/08

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
ساخت انباری و جان پناه در اراضی زراعی

پیام رای:
ساخت انباری و جان پناه در راستای بهینه کردن تولیدات کشاورزی مصداق بزه تغییر کاربری اراضی کشاورزی محسوب نمی شود.

رای خلاصه جریان پرونده
1- به موجب دادنامه شماره 1029-1391/12/22صادرشده از شعبه 101 دادگاه عمومی جزایی.. . آقای الف. به اتهام ارتکاب بزه تغییر کاربری غیرمجاز اراضی زراعی (42 مترمربع) به استناد ماده 3 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها مصوب 1374/03/31با اصلاحات بعدی به قلع وقمع بنای ساخته شده و پرداخت هشت صد و چهل هزار ریال جزای نقدی در حق صندوق دولت محکوم شده و این حکم وفق دادنامه شماره 163-1392/02/30 شعبه دوم دادگاه تجدیدنظر استان.. . مورد تایید قرارگرفته است.
2- محکوم علیه نسبت به دادنامه اخیر درخواست پذیرش اعاده دادرسی از دیوان عالی کشور نموده اما لایحه متضمن درخواست مزبور را به دایره اجرای احکام کیفری دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان.. . ارایه داده و دادیار دایره اجرای احکام ضمن ملاحظه تقاضای نام­برده مقرر داشته با عنایت به تبصره 4 ماده یک قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها پرونده با حفظ بدل مفید به دیوان عالی کشور ارسال شود که پس از وصول و ثبت در دبیرخانه دیوان عالی کشور به این شعبه برای رسیدگی ارجاع شده است. نام­برده در لایحه موصوف که هنگام شور خوانده می شود به بند 5 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری استناد نموده و چنین توضیح داده: «...در ملک کشاورزی و باغداری هر کشاورز نیاز مبرم به احداث خانه باغ جهت نگه داری اسباب و تجهیزات کشاورزی و باغداری است که این حقیر از این امر مستثنی نبوده و بنا به نظر کارشناس جهاد کشاورزی و رای صادره فقط در 42 متر خانه باغ ساخته ام و دیگر هیچ تغییر کاربری نداده ام و همواره شغل کشاورزی و باغداری خود را داشته و دارم.
2- در ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها 1385 چنین آمده است: «به منظور حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها و تداوم بهره وری آن ها از تاریخ این قانون تغییر کاربری زراعی و باغ ها در خارج از....» تغییر کاربری مزارع کشاورزی و باغ ها را ممنوع دانسته است. حال این که این جانب مطابق با رای دادگاه بدوی و کارشناس پرونده فقط مبادرت به احداث خانه باغ نموده ام.
3- مطابق با تبصره 4 ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها احداث گلخانه دامداری مرغداری پرورش ماهی و سایر تولیدات کشاورزی تغییر کاربری محسوب نمی شود....آیا سایر تولیدات کشاورزی در تبصره مذکور شامل حال خانه باغ نیست؟ نظریه مشورتی مقرر می دارد: (احداث خانه باغ «با تایید کارشناس» به منظور استراحت و یا محلی برای نگه داری ابزارآلات کشاورزی با لحاظ مقررات آیین نامه اجرای قانون اصلاح قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها مصوب 1374/03/11از موارد تخلف مندرج در ماده 3 محسوب نمی گردد».
4- دارای 12 هکتار اراضی زراعی آبی و باغی بوده که در این راستا پروانه فعالیت نظام صنفی جهاد کشاورزی صادر نموده که تصویر پروانه مذکور نظریه کارشناس جهاد کشاورزی تقاضای درخواست مجوز فعالیت های دامی و کشاورزی گواهی مالکیت به پیوست تقدیم می گردد».

رای شعبه دیوان عالی کشور
در خصوص درخواست محکوم­ علیه آقای الف. مبنی بر پذیرش اعاده دادرسی نسبت به دادنامه شماره 163-1392/02/30 شعبه دوم دادگاه تجدیدنظر استان.. . با توجه به این که وفق تبصره 4 (الحاقی 1385/08/01) به ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها 1374 اقدام محکوم ­علیه در راستای بهینه کردن تولیدات بخش کشاورزی بوده خصوصا که مطابق پروانه فعالیت صنفی مورخ 1391/07/11 به نام­برده مجوز فعالیت کشاورزی در 12 هکتار از اراضی پلاک.. . اصلی.. . داده شده و محکوم علیه به شرح مدافعاتش در برگ 11 پرونده در آنجا یک اتاق 7×6 به عنوان انبار و جان پناه با بلوک سیمانی و سقف چوبی ساخته است. بنابراین به لحاظ انطباق تقاضای محکوم­ علیه با بند 6 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری قرار قبولی آن صادر به استناد ماده 274 همان قانون رسیدگی مجدد به اتهام محکوم ­علیه را به شعبه دیگر دادگاه تجدیدنظر استان.. . محول می نماید.
شعبه 34 دیوان عالی کشور - رییس و عضو معاون
جواد اسلامی - حسن قاسمی

قاضی:
جواداسلامی , حسن قاسمی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 3ـ کلیه مالکان یا متصرفان اراضی زراعی و باغهای موضوع این قانون که به صورت غیرمجاز و بدون اخذ مجوز از کمیسیون موضوع تبصره (1) ماده (1) این قانون اقدام به تغییر کاربری نمایند علاوه بر قلع و قمع بنا به پرداخت جزای نقدی از یک تا سه برابر بهای اراضی زراعی و باغها به قیمت روز زمین با کاربری جدید که مورد نظر متخلف بوده است و در صورت تکرار جرم به حداکثـر جـزای نقـدی و حبس از یک ماه تا شش ماه محکـوم خواهند شد. (اصلاحی 01/08/1385) تبصره 1 ـ سازمان ها و موسسات و شرکت های دولتی و شهرداری ها و نهادهای عمومی و شرکت ها و موسسات دولتی که شمول قانون نسبت به آن ها مستلزم ذکر نام است نیز مشمول مقررات این قانون می باشند. تبصره 2ـ هر یک از کارکنان دولت و شهرداریها و نهادها که در اجرای این قانون به تشخیص دادگاه صالحه تخطی نموده باشند ضمن ابطال مجوز صادره به جزای نقدی از یک تا سه برابر بهای اراضی زراعی و باغها به قیمت روز زمین با کاربری جدید که موردنظر متخلف بوده است و در صورت تکرار علاوه بر جریمه مذکور به انفصال دائم از خدمات دولتی و شهرداریها محکوم خواهندشد. سردفتران متخلف نیز به شش ماه تا دو سال تعلیق از خدمت و در صورت تکرار به شش ماه حبس و محرومیت از سردفتری محکوم می شوند. (اصلاحی 01/08/1385)

مشاهده ماده 3 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

ماده 1 ـ به منظور حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها و تداوم و بهره وری آن ها از تاریخ تصویب این قانون تغییر کاربری اراضی زراعی و باغ ها در خارج از محدوده قانونی شهرها و شهرک ها جز در موارد ضروری ممنوع می باشد. تبصره 1ـ تشخیص موارد ضروری تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها در هر استان به عهده کمیسیونی مرکب از رئیس سازمان جهاد کشاورزی مدیر امور اراضی رئیس سازمان مسکن و شهرسازی مدیرکل حفاظت محیط زیست آن استان و یک نفر نماینده استاندار می باشد که به ریاست سازمان جهاد کشاورزی تشکیل می گردد. نماینده دستگاه اجرایی ذی ربط می تواند بدون حق رای در جلسات کمیسیون شرکت نماید. سازمان جهاد کشاورزی موظف است حداکثر ظرف مدت دو ماه از تاریخ دریافت تقاضا یا استعلام مطابق نظر کمیسیون نسبت به صدور پاسخ اقدام نماید. دبیرخانه کمیسیون فوق در سازمانهای جهاد کشاورزی استانها زیر نظر رئیس سازمان مذکور تشکیل می گردد و عهده دار وظیفه دریافت تقاضا تشکیل و تکمیل پرونده بررسی کارشناسی اولیه مطرح نمودن درخواستها به نوبت درکمیسیون و نگهداری سوابق و مصوبات می باشد. (اصلاحی 01/08/1385) تبصره 2ـ مرجع تشخیص اراضی زراعی و باغها وزارت جهاد کشاورزی است و مراجع قضایی و اداری نظر سازمان جهاد کشاورزی ذی ربط را در این زمینه استعلام می نمایند و مراجع اداری موظف به رعایت نظر سازمان مورد اشاره خواهند بود. نظر سازمان جهاد کشاورزی استان برای مراجع قضایی به منزله نظر کارشناس رسمی دادگستری تلقی می شود. (اصلاحی 01/08/1385) تبصره 3ـ ادارات ثبت اسناد و املاک و دفاتر اسناد رسمی و سایر هیاتها و مراجع مربوط مکلفند در موارد تفکیک افراز و تقسیم اراضی زراعی و باغها و تغییر کاربری آنها در خارج از محدوده قانونی شهرها و شهرکها از سازمانهای جهاد کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی استعلام نموده و نظر وزارت مذکور را اعمال نمایند. (اصلاحی 01/08/1385) تبصره 4ـ احداث گلخانه ها دامداریها مرغداریها پرورش ماهی و سایر تولیدات کشاورزی و کارگاههای صنایع تکمیلی و غذایی در روستاها بهینه کردن تولیدات بخش کشاورزی بوده و تغییر کاربری محسوب نمی شود. موارد مذکور از شمول این ماده مستثنی بوده و با رعایت ضوابط زیست محیطی با موافقت سازمان های جهاد کشاورزی استانها بلامانع می باشد. (الحاقی 01/08/1385) تبصره 5 ـ اراضی داخل محدوده قانونی روستاهای دارای طرح هادی مصوب مشمول ضوابط طرح هادی بوده و از کلیه ضوابط مقرر در این قانون مستثنی می باشد. (الحاقی 01/08/1385) تبصره 6 ـ به منظور تعیین روش کلی و ایجاد وحدت رویه اجرایی و نظارت و ارزیابی عملکرد کمیسیونهای موضوع تبصره (1) این ماده دبیرخانه مرکزی در وزارت جهاد کشاورزی (سازمان امور اراضی) تشکیل می گردد. (الحاقی 01/08/1385) تبصره 7ـ تجدیدنظر در مورد تصمیمات کمیسیونهای موضوع تبصره (1) این ماده در مواردی که مجوز تغییر کاربری صادر شده با تشخیص و پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی به عهده کمیسیونی به ریاست وزیر جهاد کشاورزی یا نماینده تام الاختیار وی و با عضویت معاونان ذی ربط وزارتخانه های مسکن و شهرسازی کشور و سازمان حفاظت محیط زیست می باشد. نماینده دستگاه اجرایی ذی ربط می تواند حسب مورد و بدون حق رای در جلسات مذکور شرکت نماید. (الحاقی 01/08/1385)

مشاهده ماده 1 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM