رای قضایی شماره 9309970223001198

رای قضایی شماره 9309970223001198

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970223001198


شماره دادنامه قطعی:
9309970223001198

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/07/26

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
درخواست طلاق توسط زوجه به دلیل ازدواج موقت زوج

پیام رای:
با توجه به اینکه در زبان فارسی و در عرف حاکم بر جامعه « همسر» انصراف به زوجه دائم داشته و ازدواج موقت تاثیری در حقوق مالی و غیرمالی زوجه ندارد؛ بنابراین درخواست طلاق زوجه به علت اختیار همسر دیگر توسط زوج در فرض ازدواج موقت زوج محکوم به بطلان است.

رای دادگاه بدوی
شماره پرونده : 9209980022300298 شماره دادنامه : 9309970022301143 تاریخ : 1393/05/25
رای دادگاه
در خصوص دعوی خانم ز. الف. با وکالت ش. پ. بطرفیت آقای ج. س. مبنی برصدور گواهی عدم امکان سازش بدلیل محکومیت قطعی خوانده و اختیار همسر دیگر با احتساب کلیه خسارات دادرسی دادگاه با توجه به محتویات پرونده و دادنامه ارایه شده توسط وکیل خواهان به شماره 910618 -8/6/91 و اظهارات خوانده در صورتمجلس مورخه 27/7/92 موارد مطرح در ماده 2 و 12 سند نکاحیه (شروط ضمن عقد ) را که تحمل آن موجبات عسر و حرج زوجه باشد را احراز ننموده بنابراین خواسته خواهان را متکی به دلیل موثر تشخیص نداده و مستندا به ماده 1130 قانون مدنی حکم بر بطلان دعوی خواهان را صادر و اعلام می نماید. رای صادره ظرف مدت 20 روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در دادگاه محترم تجدید نظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه اول دادگاه عمومی بخش خاوران - رستمی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدید نظرخواهی خانم ز. الف. ( زوجه ) با وکالت آقای ش. پ. به طرفیت آقای ج. س. ( زوج ) نسبت به دادنامه شماره 1143-93/5/25 صادره از شعبه اول دادگاه عمومی بخش خاوران که به موجب آن حکم بر بطلان دعوی تجدید نظر خواه به خواسته طلاق صادر شده است با توجه به مندرجات پرونده زوجه مدعی است شوهرش به مجازات تعزیری ( جزای نقدی ) محکوم شده وارتکاب جرم و محکومیت وی به مجازات مذکور و اجرای آن مغایر با حیثیت خانوادگی و شیون اوست بنابراین از بند 9 شرط ب ضمن عقد مندرج در سند ازدواج تخلف کرده است و همین طور بدون رضایت وی اقدام به ازدواج موقت نموده و چون ازدواج اعم از دایم و موقت است پس از بند 12 شرط مزبور نیز تخلف کرده است به همین سبب تقاضای صدور حکم مبنی بر اعمال وکالت در طلاق برابر شرط ب را دارد. زوج ضمن اقرار به ازدواج موقت مدعی شده چون زوجه از وی تمکین نمی کرده ناچار اقدام به ازدواج موقت نموده و مدت آن نیز تمام شده است و با طلاق زوجه مخالفت کرده است و زوجه حاضر شده بجز تعداد 14 سکه بهار آزادی از مهریه خویش بقیه حقوق مالی خود را در قبال طلاق بذل نماید. بنا به مراتب مذکور اولا : بر فرض که محکومیت زوج به پرداخت جزای نقدی به اتهامات مندرج در دادنامه استنادی که با شکایت زوجه محکوم گردیده است قطعیت یافته و به مرحله اجرا در آمده باشد مغایرت جرایم ارتباطی و اجرای مجازات تعزیری جزای نقدی در خصوص آن با حیثیت خانوادگی و شیون روجه محرز نیست. ثانیا: اگر چه شرعا و قانونا نکاح اعم از ازدواج موقت و دایم است و نکاح انقطاعی نیز ازدواج می باشد لکن در شرط ب ( بند 12) شرط نشده که ( هرگاه زوج بدون رضایت زوجه اقدام به ازدواج یا نکاح نماید) بلکه در شرط مذکور آماده است ( در صورتی که زوج همسر دیگری بدون رضاییت زوجه اختیار کند ) در زبان فارسی و در عرف حاکم بر جامعه همسرانصراف به زن دایم دارد و هیچ وقت به کسی اقدام به ازدواج منقطع چند ساله یا چند ماهه کرده نمی گویند همسر دیگر اختیار کرده است بلکه می گویند صیغه کرده است بویژه اینکه ازدواج منقطع تاثیری در حقوق مالی و غیر مالی زوجه ندارد این ازدواج دایم است که در حق مبیت قسم ارث و تامین نفقه همسر اول تاثیر گذاشته و باعث تنصیف ارثیه همسر اول در صورت فوت زوج می گردد زنی که ازدواج موقت کرده نه حق نفقه دارد و نه حق مبیت و قسم و نه ارث می برد لذا به نظر این دادگاه شرط مزبور انصراف به ازدواج دایم دارد و شمول اطلاق شرط مزبور به ازدواج منقطع محرز نیست و در نتیجه تخلف زوج از بند 9 و 12 شرط ب ثابت نبوده و دادنامه تجدیدنظر خواسته صرف نظر از نحوه استدلال و انشاء رای از حیث نتیجه که حکم به بطلان دعوا داده شده مغایرتی با قانون ندارد به همین سبب با استناد به ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظر خواسته تایید می گردد. این رای قطعی است و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل فرجام خواهی است.
رییس و مستشار شعبه 30 دادگاه تجدید نظر استان تهران
بیگدلی - موسوی

قاضی:
موسوی , محرمعلی بیگدلی , رضا رستمی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM