رای قضایی شماره 9309970223000946

رای قضایی شماره 9309970223000946

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970223000946


شماره دادنامه قطعی:
9309970223000946

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/06/18

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
محاسبه مهریه(وجه رایج)در صورت فوت زوج

پیام رای:
اگر زوج فوت کند و مهریه زوجه وجه رایج باشد مهریه به نرخ روز فوت متوفی محاسبه می گردد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی خانم ص.غ. به طرفیت آقایان و خانم ها 1- الف. 2- ف. 3- ف. 4- ف. 5- ن. 6- الف. 7- م. 8- الف. شهرت همگی ب. به خواسته مطالبه یک صد و پنجاه هزار ریال به نرخ روز از بابت مهریه خود به این توضیح که خواهان مندرجات سند رسمی شماره 50767-7/7/55 در مورخ 20/7/1344 به عقد نکاح دایم مورث خواندگان درآمده و مدعی است پس از فوت همسرش خواندگان تاکنون مهریه وی را نپرداخته اند و با طرح دعوی حاضر صدور حکم به محکومیت خواندگان به پرداخت آن را خواستار شده است. دادگاه با توجه به مجموع محتویات پرونده و نظر به اینکه انعقاد عقد نکاح دایم با تعیین مهریه موضوع دعوی فیمابین خواهان و مورث خواندگان مذکور بر اساس مندرجات سند رسمی مستند دعوی خواهان محرز و اشتغال ذمه خواندگان به میزان سهم الارث خود از ماترک مسلم است و با توجه به اینکه حسب ماده 1082 قانون مدنی «به مجرد عقد نکاح زن مالک مهریه می شود»; و نیز مطابق ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی «درصورتی که حق دینی بر عهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر آن خلاف آن ثابت شود»; و با توجه به اینکه خواندگان دلیلی بر پرداخت دین و برایت ذمه خود ارایه نکرده و دلیلی بر سند خواهان وارد نکرده اند و با توجه به قاعده " من له الغنم فعلیه الغرم"و مسیولیت خواندگان به پرداخت دیون مورث از ماترک لذا دادگاه دعوی خواهان را وارد و ثابت دانسته و مستندا به مواد قانونی مارالذکر به علاوه ماده 519 و 520 قانون آیین دادرسی مدنی و تبصره یک ماده یک قانون حمایت خانواده مصوب 1391 حکم به محکومیت خواندگان به پرداخت نود و پنج میلیون ریال به عنوان اصل خواسته و مهریه به نرخ روز فوت متوفی و یک صد و پنج هزار ریال مبلغ به عنوان خسارت دادرسی در حق خواهان صادر و اعلام می نماید. لازم به تذکر است که مقررات مذکور در ماده 22 قانون حمایت خانواده جدید در خصوص حدود مشمول مقررات ماده 2 قانون اجرای محکومیت های مالی در مورد دعوی حاضر در زمان اجرای دادنامه وصول مهریه جاری می باشد. متذکر می شود که مسیولیت خواندگان در پرداخت مهریه صرفا از محل ماترک و به میزان سهم الارث ایشان است. رای دادگاه نسبت به خواهان خوانده دوم حضوری و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظراستان تهران است و نسبت به سایرین غیابی و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی قابل واخواهی در این دادگاه و سپس ظرف بیست روز قابل تجدیدنظر خواهی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران است.
رییس شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی دماوند ـ محمدی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظر خواهی آقای الف.ب. به طرفیت خانم ص.غ. نسبت به دادنامه شماره 1304 مورخه19/11/92 صادره از شعبه اول دادگاه عمومی دماوند که به موجب آن تجدیدنظرخواه و دیگر ورثه مرحوم ق.ب. به تادیه مهریه تجدیدنظر خوانده از ترکه آن مرحوم محکوم شده اند با توجه به مندرجات پرونده و لایحه اعتراضی و دفاعی و توضیحات طرفین و مستندات رای و استدلال دادگاه دادنامه تجدیدنظرخواسته مطابق قانون و دلایل موجود در پرونده صادرشده و مخالفتی نیز با موازین شرعی ندارد لذا بااستناد به ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد تجدیدنظر خواهی دادنامه مذکور تایید می شود این رای قطعی است.
رییس شعبه 30 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
بیگدلی ـ پایدارپویا

قاضی:
محمدی , محرمعلی بیگدلی , پایدارپویا

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1082 - به مجرد عقد زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید. تبصره - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه ی زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر این که زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.

مشاهده ماده 1082 قانون مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 2 ـ احکام دادگاههای دادگستری وقتی به موقع اجرا گذارده می شود که به محکوم علیه یا وکیل یا قائم مقام قانونی او ابلاغ شده و محکوم له یا نماینده و یا قائم مقام قانونی او کتبا این تقاضا را از دادگاه بنماید.

مشاهده ماده 2 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 22ـ هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد تا یکصد و ده سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد وصول آن مشمول مقررات ماده (2) قانون اجرای محکومیت های مالی است. چنانچه مهریه بیشتر از این میزان باشد در خصوص مازاد فقط ملائت زوج ملاک پرداخت است. رعایت مقررات مربوط به محاسبه مهریه به نرخ روز کماکان الزامی است.

مشاهده ماده 22 قانون حمایت از خانواده

ماده 2ـ مرجع اجراءکننده رای اعم از قسمت اجرای دادگاه صادرکننده اجرائیه یا مجری نیابت مکلف است به تقاضای محکوم له از طرق پیش بینی شده در این قانون و نیز به هر نحو دیگر که قانونا ممکن باشد نسبت به شناسایی اموال محکوم علیه و توقیف آن به میزان محکوم به اقدام کند. تبصره ـ در موردی که محکوم به عین معین بوده و محکوم له شناسایی و تحویل آن را تقاضا کرده باشد نیز مرجع اجراءکننده رای مکلف به شناسایی و توقیف آن مال است.

مشاهده ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM