رای قضایی شماره 9309970222401015

رای قضایی شماره 9309970222401015

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970222401015


شماره دادنامه قطعی:
9309970222401015

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/06/16

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
استرداد جهیزیه پس از فوت زوجه

پیام رای:
پس از فوت زوجه امکان استرداد کل جهیزیه توسط ورثه وجود ندارد؛ چراکه جهیزیه ماترک زوجه محسوب و به نسبت سهم الارث تقسیم می گردد و سهم زوج از آن کسر می گردد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست آقای الف.ی. فرزند الف. و خانم ش.و. فرزند غ. با وکالت خانم ف.ض. به طرفیت آقای الف.گ. فرزند ن. با وکالت آقای م.غ. به خواسته استرداد جهیزیه مربوط به مورث خود به نام مرحوم خ.ی. وکیل خواهان ها در ایضاح خواسته بیان داشته که دختر خواهان ها در مورخ 14/7/1391 با خوانده ازدواج دایمی نموده و حسب لیست تقدیمی و الصاقی پرونده اقلام مندرج در آن را به عنوان جهیزیه به منزل زوج انتقال از طرفی لیست موصوف به امضاء شهود رسیده لیکن با عنایت به فوت زوجه پدر و مادر وی که ورثه مشارالیها می باشند دادخواست استرداد جهیزیه به شرح صدر الذکر طرح و در جهت اثبات ادعای خود اسناد و مدارک ارایه و نیز تقاضای استماع گواهی مسجلین لیست جهیزیه را مطرح در ادامه خوانده ضمن حضور در جلسه دادرسی و رد ادعای خواهان ها وکیل ادعای خرید اقلام جهیزیه برای زوجه را توسط خودش مطرح در جهت اثبات ادعا به شهادت شهود استناد نموده که در روند رسیدگی جلسه به این منظور شهود طرفین دعوت و شهادت آن ها استماع گردیده حالیه با عنایت به اظهارات طرفین و دفاعیات وکلای آن ها و نیز شهادت شهود تعرفه شده خواهان ها که با حضور در دادگاه و تصدیق امضاء ذیل لیست جهیزیه مراتب بارگیری آن از شهرستان سمنان در جهت استقرار /آن ها در منزل مشترک را گواهی داده اند و نیز شهادت شهود معارض زوج که حکایت از تلقینی بودن آن دارد دادگاه نظر به مراتب مذکور دعوی خواهان ها را ثابت تشخیص داده مستندا به مواد 30 و31 و 1118 قانون مدنی و نیز ماده 519 و 515 از قانون آیین دادرسی مدنی حکم به محکومیت خوانده به رد جهیزیه طبق لیست پیوستی و نیز به پرداخت مبلغ 000/640/1 هزار ریال به عنوان هزینه دادرسی در حق خواهان و حق الوکاله وکیل طبق تعرفه دولتی صادر و اعلام می نماید رای صادره حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 276 دادگاه عمومی حقوقی تهران

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای الف.گ. با وکالت د.ش. به طرفیت خانم ش.و. و الف.ی. نسبت به دادنامه شماره 502 مورخه 11/4/93 دادگاه عمومی 276 در پرونده کلاسه 099 مبنی بر صدور حکم به محکومیت تجدیدنظر خوانده به استرداد جهیزیه وارد است زیرا با توجه به محتویات پرونده و ملاحظه لایحه تجدیدنظرخواه رای صادره دادگاه بدوی مطابق مستندات موجود در پرونده صادر نگردیده است زیرا اولا کلیه لیست جهیزیه استنادی از ماترک مرحومه خ.ی. محسوب می شود و ثانیا اموال و ماترک مرحومه خ.ی. می بایست بر اساس مقررات ارث مطابق گواهی حصر وراثت یعنی ورثه بر اساس سهم استحقاقی آنان تقسیم گردد و نظر به اینکه رای دادگاه بدوی مطابق مراتب مذکور صادر نگردیده است لذا به استناد ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی رای صادره دادگاه بدوی را نقض کرده و به استناد ماده 619 قانون مدنی حکم به محکومیت تجدیدنظرخواه به استرداد اقلام جهیزیه و براساس سهم الارث استحقاقی تجدیدنظر خواندگان مطابق گواهی حصر وراثت صادر می گردد و متصدی واحد اجرای احکام هنگام اجرای رای صادره اقلام مذکور در لیست استنادی را بر اساس نظریه کارشناس تقدیم نموده محکوم به رد محاسبه و پس از کسر سهم الارث زوج نسبت به اجرای حکم اقدام نماید. این رای قطعی است.
رییس شعبه 24 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
مرادی هرندی ـ روحانی

قاضی:
حسین مرادی هرندی , روحانی مریان

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 30 - هر مالکی نسبت به مایملک خود حق همه گونه تصرف و انتفاع دارد مگر در مواردی که قانون استثنا کرده باشد.

مشاهده ماده 30 قانون مدنی

ماده 31 - هیچ مالی را از تصرف صاحب آن نمی توان بیرون کرد مگر به حکم قانون.

مشاهده ماده 31 قانون مدنی

ماده 1118 - زن مستقلا می تواند در دارایی خود هر تصرفی را که می خواهد بکند.

مشاهده ماده 1118 قانون مدنی

ماده 619 - امین باید عین مالی را که دریافت کرده است رد نماید.

مشاهده ماده 619 قانون مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM