رای قضایی شماره 9309970223800407

رای قضایی شماره 9309970223800407

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970223800407


شماره دادنامه قطعی:
9309970223800407

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/03/31

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
استفاده از سند مجعول در راستای کلاهبرداری

پیام رای:
استفاده از سند مجعول به عنوان مقدمه بزه کلاهبرداری مشمول قواعد تعدد معنوی جرم می شود و مجازات مستقل ندارد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص واخواهی آقای ع.ب. فرزند م. نسبت به دادنامه غیابی شماره 126-9/7/84 صادره از همین دادگاه که به موجب آن از بابت اتهامات الف- شرکت در فروش زمین متعلق به آقای پ. واقع در خیابان جشنواره به شاکی ج. و اخذ مبلغ یکصد میلیون ریال از وی به همراه متهم آقای ل. و ب- تخریب مبایعه نامه مربوط به زمین مذکور پس از تنظیم وکالت ج- شرکت در جعل سند رسمی و استفاده از آن از طریق ارایه وکالت نامه مجعول شماره 56791-16/4/84 به دفتر 135 و تفویض وکالت طی شماره 123192-30/7/74 از خود به نام خریدار به تحمل یک سال و نیم حبس پرداخت یکصد میلیون ریال جزای نقدی متضامنا با متهم آقای ل. در حق دولت و رد همین مبلغ متضامنا با متهم مذکور به شاکی آقای ج. بابت کلاهبرداری و پرداخت شش میلیون ریال جزای نقدی برای جعل و دوازده میلیون ریال برای استفاده از سند مجعول علاوه بر جبران خسارت و شش ماه حبس بابت تخریب محکوم گردیده است از توجه به اوراق و محتویات پرونده و ملاحظه واخواهی به عمل آمده و عنایت به تحقیقات منعکس در پرونده و مستندات موجود و نظر به این که نامبرده با وصف ابلاغ قانونی در جلسه دادرسی نیز حضور نیافته است و این که دادنامه اصداری مطابق با مقررات صادر شده و دلیل متقن و محکمه پسندی بر بی اعتباری آن ابراز نشده و ضمن رد اعتراض و با استناد به مواد 217 و 218 از آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری و هم چنین مواد 10 و 11 و134 از قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/92 (که بنابر آن قواعد لاحق نسبت به قوانین سابق عطف به ماسبق می گردند) و با در نظر گرفتن جمیع جهات قانونی که می بایست مطابق با سیستم دادرسی جدید درباره تعدد جرم فقط مجازات اشد قابل اجرا می باشد و از طرفی تشدید مجازات در این مرحله نیز خلاف اصول دادرسی تلقی می گردد. بنابراین و ناگزیر و با لحاظ عطف به ماسبق شدن قانون لاحق به سابق صرفا مجازات قانونی اشد یعنی محکومیت اتهام ردیف الف قابلیت اجرایی خواهد داشت. ضمنا 1- قید تضامن در پرداخت جزای نقدی صحیح نیست و واخواه بالمباشر موظف به پرداخت جزای نقدی خواهد بود. 2- عبارت((علاوه بر جبران خسارت)) نیز با عدم رعایت قواعد آیین دادرسی مدنی در مطالبه خسارت اساسا قابلیت اجرایی و تکلیف نخواهد داشت و دادگاه عقیده به حذف این عبارات دارد و النهایه با تغییرات حاصله و بنا به جهات و دلایل موصوف در بقای دلایل اثباتی دادنامه معترض عنه تایید می گردد. رای صادره حضوری محسوب و ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 1083 دادگاه عمومی جزایی تهران ویژه کارکنان دولت- صدیقی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای ع.ب. فرزند م. نسبت به دادنامه شماره 230600029 مورخ 31/1/93 صادره از شعبه 1083 دادگاه عمومی جزایی تهران که با اصلاحاتی در مقام تایید و ابرام از دادنامه غیابی شماره 126 مورخ 9/7/84 صادره از همان دادگاه که برابر آن به اتهام شرکت در فروش مال غیر تخریب شرکت در جعل و استفاده از سند مجعول در اجرای مقررات ماده 134 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 92 به تحمل حبس و پرداخت جزای نقدی محکوم گردیده وارد نیست زیرا دلیل و مستندی که نقض دادنامه تجدیدنظرخواسته را فراهم نماید به دادگاه ارایه نداده اما با عنایت به این که استفاده از سند مجعول مقدمه بزه کلاهبرداری می باشد و یا به عبارت دیگر رفتار واحد دارای عناوین متعدد می باشد (تعدد معنوی) لذا با استناد به ماده 131 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 پرداخت دوازده میلیون ریال جزای نقدی از دادنامه حذف می گردد. و در خصوص پرداخت ده میلیون ریال جزای نقدی بابت بزه فروش مال غیر با عنایت به قسمت اخیر ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری که مقرر داشته ((... پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است.. .)) جزای نقدی که تجدیدنظرخواه باید پرداخت کند پنجاه میلیون ریال می باشد. بنابه مراتب دادگاه با رد تجدیدنظرخواهی با استناد به ماده 250 و 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری دادنامه تجدیدنظرخواسته را با اصلاح تایید می نماید. رای صادره قطعی است.
مستشاران شعبه 38 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
عظیمی - صادقی

قاضی:
صدیقی , عظیمی , صادقی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 10 ـ در مقررات و نظامات دولتی مجازات و اقدام تامینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده است و مرتکب هیچ رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل را نمیتوان به موجب قانون موخر به مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی محکوم کرد لکن چنانچه پس از وقوع جرم قانونی مبنی بر تخفیف یا عدم اجرای مجازات یا اقدام تامینی و تربیتی یا از جهاتی مساعدتر به حال مرتکب وضع شود نسبت به جرایم سابق بر وضع آن قانون تا صدور حکم قطعی موثر است. هرگاه به موجب قانون سابق حکم قطعی لازم الاجراء صادرشده باشد به ترتیب زیر عمل می شود: الف ـ اگر رفتاری که در گذشته جرم بوده است به موجب قانون لاحق جرم شناخته نشود حکم قطعی اجراء نمی شود و اگر در جریان اجراء باشد اجرای آن موقوف می شود. در این موارد و همچنین در موردی که حکم قبلا اجراء شده است هیچ گونه اثر کیفری بر آن مترتب نیست. ب ـ اگر مجازات جرمی به موجب قانون لاحق تخفیف یابد قاضی اجرای احکام موظف است قبل از شروع به اجراء یا در حین اجراء از دادگاه صادرکننده حکم قطعی اصلاح آن را طبق قانون جدید تقاضا کند. محکوم نیز می تواند از دادگاه صادرکننده حکم تخفیف مجازات را تقاضا نماید. دادگاه صادرکننده حکم با لحاظ قانون لاحق مجازات قبلی را تخفیف میدهد. مقررات این بند در مورد اقدام تامینی و تربیتی که در مورد اطفال بزهکار اجراء می شود نیز جاری است. در این صورت ولی یا سرپرست وی نیز می تواند تخفیف اقدام تامینی و تربیتی را تقاضا نماید. تبصره ـ مقررات فوق در مورد قوانینی که برای مدت معین و یا موارد خاص وضع شده است مگر به تصریح قانون لاحق اعمال نمی شود.

مشاهده ماده 10 قانون مجازات اسلامی

ماده 11 ـ قوانین زیر نسبت به جرایم سابق بر وضع قانون فورا اجراء می شود: الف ـ قوانین مربوط به تشکیلات قضایی و صلاحیت ب ـ قوانین مربوط به ادله اثبات دعوی تا پیش از اجرای حکم پ ـ قوانین مربوط به شیوه دادرسی ت ـ قوانین مربوط به مرور زمان تبصره ـ در صورتی که در مورد بند (ب) حکم قطعی صادر شده باشد پرونده برای بررسی به دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارسال می شود.

مشاهده ماده 11 قانون مجازات اسلامی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 131 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه رفتار واحد دارای عناوین مجرمانه متعدد باشد مرتکب به مجازات اشد محکوم می شود

مشاهده ماده 131 قانون مجازات اسلامی

ماده 1 ـ هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکتها یا تجارتخانه های یا کارخانه ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیش آمدهای غیر واقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصا حساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از یک تا 7 سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود. در صورتیکه شخص مرتکب بر خلاف واقع عنوان یا سمت ماموریت از طرف سازمانها و موسسات دولتی یا وابسته به دولت یا شرکتهای دولتی یا شوراها یا شهرداری ها یا نهادهای انقلابی و بطور کلی قوای سه گانه و همچنین نیروهای مسلح و نهادها و موسسات مامور به خدمت عمومی اتخاذ کرده یا اینکه جرم با استفاده از تبلیغ عامه از طریق وسائل ارتباط جمعی از قبیل رادیو تلویزیون روزنامه و مجله یا نطق در مجامع و یا انتشار آگهی چاپی یا خطی صورت گرفته باشد یا مرتکب از کارکنان دولت یا موسسات و سازمان های دولتی یا وابسته به دولت یا شهرداری ها یا نهادهای انقلابی به خدمت عمومی باشد. علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از 2 تا ده سال و انفصال ابد از خدمت دولتی و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود. تبصره 1 ـ در کلیه موارد مذکور در این ماده در صورت وجود جهات و کیفیات مخففه دادگاه میتواند با اعمال ضوابط مربوط به تخفیف مجازات مرتکب را فقط تا حداقل مجازات مقرر در این ماده (حبس) و انفصال ابد از خدمات دولتی تقلیل دهد ولی نمی تواند به تعلیق اجرای کیفر حکم دهد. تبصره 2 ـ مجازات شروع به کلاهبرداری حسب مورد حداقل مجازات مقرر در همان مورد خواهد بود و درصورتیکه نفس عمل انجام شده نیز جرم باشد شروع کننده به مجازات آن جرم نیز محکوم می شود. مستخدمان دولتی علاوه بر مجازات مذکور چنانچه در مرتبه مدیر کل یا بالاتر یا هم طراز آنها باشند به انفصال دائم از خدمات دولتی و در صورتی که در مراتب پائین تر باشند به شش ماه تا سه سال انفصال موقت از خدمات دولتی محکوم می شوند.

مشاهده ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM