رای قضایی شماره 9309970221200268

رای قضایی شماره 9309970221200268

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970221200268


شماره دادنامه قطعی:
9309970221200268

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/03/19

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
طرح دعوای اصلاح شناسنامه محجور از سوی مادر

پیام رای:
به استثنای دعوای مطالبه نفقه طرح هرگونه دعوا از جمله صدور شناسنامه طفل از سوی مادری که حضانت وی را بر عهده دارد در فرض وجود ولی قهری به علت ایراد عدم سمت قانونی مسموع نخواهد بود.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی خانم الف.ش. به طرفیت الف. به خواسته صدور شناسنامه طفل بنام ش.س. به تاریخ 29/4/81 به استناد گواهی تولد گواهی ازدواج گواهی طلاق تصویر پاسپورت حضانت عنداللزوم استشهادیه خواهان اظهار داشت در سال 1371 با آقای س.م. تبعه عراق ازدواج کرده نتیجه ازدواج دختری بنام ش.س. متولدشده است نماینده خوانده در دفاع اظهار داشت مطابق ماده واحده قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی تا رسیدن طفل به سن 18 سالگی اداره ثبت احوال مجاز به تنظیم سند سجلی و صدور شناسنامه نمی باشد و صدور شناسنامه بانام مادر و نام فرضی پدر منع شده است به نظر دادگاه دفاع خوانده وارد نیست زیرا دلایل وقوع ازدواج و ثبت آن و ولادت طفل حسب مدارک محرز است همچنین مستناد از بند 4 و 3 ماده 976 قانون مدنی و مواد 956 و 959 و 958 و 961 قانون مدنی شناسنامه دلیل هویت هر شخص و موجب استیفاء از حقوق شهروندی است و مطابق ماده 9 قانون مدنی نامبرده می تواند پس از سن 18 سال نسبت به تابعیت پدر اقدام نماید بنا به مراتب خواسته خواهان را حمل بر صحت تشخیص مستند به ماده 4 قانون ثبت احوال حکم بر الزام خوانده به صدور شناسنامه به شرح خواسته برای طفل خانم ش.س. صادر می گردد رای صادره حضوری و ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در محاکم محترم تجدیدنظر تهران است.
دادرس و سرپرست مجتمع قضایی شهید محلاتی ـ حسینی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی الف. به طرفیت خانم الف.ش. نسبت به دادنامه شماره 1086-30/11/95 شعبه 150 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن حکم به الزام تجدیدنظرخواه به صدور شناسنامه بنام ش.س. با تاریخ تولد 29/4/81 طفل حاصل از مزاوجت تجدیدنظر خوانده با آقای س.ک. تبعه عراق متولد در امارات متحده عربی صادرشده وارد است. اولا: علاوه بر اینکه خانم تجدیدنظر خوانده شخصا در دعوی ذینفع نیست به دلالت مواد 1180 و 1183 قانون مدنی که نماینده قانونی طفل را ولی قهری معین داشته به عنوان حاضنه فاقد سمت قانونی برای اقامه دعوی حاضر از جانب طفل تحت حضانت خود می باشد و استثناء مقرر در ماده 6 قانون حمایت خانواده منحصر به دعوی مطالبه نفقه است. ثانیا: ثبت واقعه تولد و صدور شناسنامه فرع بر اثبات تابعیت ایرانی طفل مذکور می باشد و تا زمانی که تابعیت ایرانی نامبرده یا تحصیل تابعیت در مرجع صالح ثابت نگردیده تکلیفی متوجه اداره تجدیدنظرخواه در ثبت مشخصات طفل مذکور به عنوان تبعه ایران در دفاتر سجل احوال و صدور شناسنامه بنام ایشان نمی باشد بنابراین دادگاه به استناد ماده 358 و بندهای 10 و 5 ماده 84 و مواد 2 و 89 قانون آیین دادرسی مدنی دادنامه تجدیدنظر خواسته را نقض و قرار رد دعوی نخستین تجدیدنظر خوانده را صادر و اعلام می دارد این رای قطعی است.
رییس شعبه 12 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
دوبحری ـ قیصری

قاضی:
حسینی , رسول دوبحری , قیصری

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 976 - اشخاص ذیل تبعه ایران محسوب می شوند: 1 - کلیه ی ساکنین ایران به استثنای اشخاصی که تبعیت خارجی آن ها مسلم باشد. تبعیت خارجی کسانی مسلم است که مدارک تابعیت آن ها مورد اعتراض دولت ایران نباشد؛ 2 - کسانی که پدر آن ها ایرانی است اعم از این که در ایران یا در خارجه متولد شده باشند؛ 3 - کسانی که در ایران متولد شده و پدر و مادر آنان غیرمعلوم باشند؛ 4 - کسانی که در ایران از پدر و مادر خارجی که یکی از آن ها در ایران متولد شده به وجود آمده اند؛ 5 - کسانی که در ایران از پدری که تبعه خارجه است به وجود آمده و بلافاصله پس از رسیدن به هجده سال تمام لااقل یک سال دیگر در ایران اقامت کرده باشند والا قبول شدن آن ها به تابعیت ایران بر طبق مقرراتی خواهد بود که مطابق قانون برای تحصیل تابعیت ایران مقرر است؛ 6 - هر زن تبعه ی خارجی که شوهر ایرانی اختیار کند؛ 7 - هر تبعه ی خارجی که تابعیت ایران را تحصیل کرده باشد. تبصره - اطفال متولد از نمایندگان سیاسی و قنسولی خارجه مشمول فقره 4 و 5 نخواهند بود.

مشاهده ماده 976 قانون مدنی

ماده 956 - اهلیت برای دارا بودن حقوق با زنده متولد شدن انسان شروع و با مرگ او تمام می شود.

مشاهده ماده 956 قانون مدنی

ماده 959 - هیچ کس نمی تواند به طور کلی حق تمتع و یا حق اجرای تمام یا قسمتی از حقوق مدنی را از خود سلب کند.

مشاهده ماده 959 قانون مدنی

ماده 958 - هر انسان متمتع از حقوق مدنی خواهد بود لیکن هیچ کس نمی تواند حقوق خود را اجرا کند مگر این که برای این امر اهلیت قانونی داشته باشد.

مشاهده ماده 958 قانون مدنی

ماده 961 - جز در موارد ذیل اتباع خارجه نیز از حقوق مدنی متمتع خواهند بود: 1 - در مورد حقوقی که قانون آن را صراحتا منحصر به اتباع ایران نموده و یا آن را صراحتا از اتباع خارجه سلب کرده است؛ 2 - در مورد حقوق مربوط به احوال شخصی که قانون دولت متبوع تبعه خارجه آن را قبول نکرده است؛ 3 - در مورد حقوق مخصوصه که صرفا از نقطه نظر جامعه ی ایرانی ایجاد شده باشد.

مشاهده ماده 961 قانون مدنی

ماده 9 - مقررات عهودی که بر طبق قانون اساسی بین دولت ایران و سایر دول منعقد شده باشد در حکم قانون است.

مشاهده ماده 9 قانون مدنی

ماده 1180 - طفل صغیر تحت ولایت قهری پدر و جد پدری خود می باشد و همچنین است طفل غیررشید یا مجنون در صورتی که عدم رشد یا جنون او متصل به صغر باشد.

مشاهده ماده 1180 قانون مدنی

ماده 1183 - در کلیه ی امور مربوط به اموال و حقوق مالی مولی علیه ولی نماینده قانونی او می باشد.

مشاهده ماده 1183 قانون مدنی

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 89 - درمورد بند (1) ماده (84) هرگاه دادگاه خود را صالح نداند مبادرت به صدور قرار عدم صلاحیت می نماید و طبق ماده (27) عمل می کند و در مورد بند (2) ماده (84) هرگاه دعوا در دادگاه دیگری تحت رسیدگی باشد از رسیدگی به دعوا خودداری کرده پرونده را به دادگاهی که دعوا در آن مطرح است می فرستد و در سایر موارد یادشده در ماده (84) قرار رد دعوا صادر می نماید.

مشاهده ماده 89 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 6 ـ مادر یا هر شخصی که حضانت طفل یا نگهداری شخص محجور را به اقتضاء ضرورت برعهده دارد حق اقامه دعوی برای مطالبه نفقه طفل یا محجور را نیز دارد. در این صورت دادگاه باید در ابتداء ادعای ضرورت را بررسی کند.

مشاهده ماده 6 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM