رای قضایی شماره 9309970907100314

رای قضایی شماره 9309970907100314

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970907100314


شماره دادنامه قطعی:
9309970907100314

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/03/13

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
قاچاق حرفه ای و سازمان یافته

پیام رای:
کمیت کالای مکشوفه نوع کالا محل پنهان کردن و نگه داری کالا این که کالاها از مبادی غیرقانونی وارد کشور شده و فاقد اسناد و مدارک مثبته گمرکی بوده وسیله حمله کالا تعداد مرتکبین همه از نشانه های تشخیص قاچاق کالا به صورت سازمان یافته و حرفه ای است.

رای خلاصه جریان پرونده
دادسرای عمومی و انقلاب ش. در خصوص اتهام آقای ص.ق. فرزند م. مبنی بر مباشرت در قاچاق کالاهای موضوع گزارش اداره یکم مبارزه با قاچاق کالا و ارز پلیس آگاهی تهران بزرگ (کفش های کتانی و پوشاک و لوازم خودرو پودرهای بدن سازی و غیره) قرار عدم صلاحیت به شایستگی اداره تعزیرات حکومتی ش. صادر کرده و پرونده را در اجرای ماده 28 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری به دیوان عالی کشور ارسال نموده است.
هییت شعبه پس از مشاهده چنین رای می دهد:

رای شعبه دیوان عالی کشور
با توجه به کمیت کالای مکشوفه (به مقدار سه کامیون) و نوع کالا (حدود 3 کارتن پودر بدن سازی در مارک های مختلف لوازم خودرو شامپو اکو قلب کفش و پوشاک و غیره) و محل پنهان کردن و نگه داری کالا (در کارگاه متروکه روغن سازی در مهدی آباد) و این که کالاها از مبادی غیرقانونی وارد کشور شده و فاقد اسناد و مدارک مثبته گمرکی بوده و حسب اظهار متهم (ص.ق.) کالاها متعلق به 3-4 نفر می باشد که توسط یک دستگاه کامیون 20 فوت در محل تخلیه گردیده و هیچ گونه مشخصاتی از خودرو و راننده آن ندارم و با احتمال به این که قاچاق این کالاها به صورت سازمان یافته و حرفه ای صورت گرفته باشد و با توجه به میزان ارزش کالاهای مکشوفه و مجازات پیش بینی شده در قانون و با توجه به صلاحیت دادسرا و دادگاه انقلاب در رسیدگی به اتهام قاچاق کالای ممنوع و سازمان یافته و حرفه ای و نیز صلاحیت عام دادسرای عمومی و انقلاب در رسیدگی به جرایم و با عنایت به مواد 22 و 27 و 28 و 29 و 38 و 44 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392 و ضرورت انجام تحقیقات کافی در خصوص موارد مذکور در وضعیت فعلی با قرار عدم صلاحیت دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان ش. که به اعتبار صلاحیت اداره تعزیرات حکومتی آن شهرستان صادر شده است مورد تایید نیست و پرونده جهت اقدام مقتضی اعاده می گردد.
مستشار شعبه یازدهم دیوان عالی کشور ـ عضو معاون
کاظمی ـ کاظمی

قاضی:
کاظمی , کاظمی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 22ـ هرکس مرتکب قاچاق کالای ممنوع گردد یا کالای ممنوع قاچاق را نگهداری یا حمل نماید یا بفروشد علاوه بر ضبط کالا به شرح زیر و مواد (23) و (24) مجازات می شود: الف ـ درصورتی که ارزش کالا تا ده میلیون (10.000.000)ریال باشد به جزای نقدی معادل دو تا سه برابر ارزش کالای ممنوع قاچاق ب ـ درصورتی که ارزش کالا از ده میلیون (10.000.000) تا یکصد میلیون (100.000.000) ریال باشد به جزای نقدی معادل سه تا پنج برابر ارزش کالای ممنوع قاچاق پ ـ در صورتی که ارزش کالا از یکصد میلیون (100.000.000) تا یک میلیارد (1.000.000.000)ریال باشد به بیش از شش ماه تا دو سال حبس و به جزای نقدی معادل پنج تا هفت برابر ارزش کالای ممنوع قاچاق ت ـ در صورتی که ارزش کالا بیش از یک میلیارد (1.000.000.000) ریال باشد به دوسال تا پنج سال حبس و به جزای نقدی معادل هفت تا ده برابر ارزش کالای ممنوع قاچاق تبصره 1ـ در صورتی که ارزش عرفی (تجاری) مشروبات الکلی مشمول بندهای (الف) و (ب) این ماده باشد مرتکب علاوه بر جریمه نقدی مقرر در این ماده به مجازات حبس از شش ماه تا یک سال محکوم می شود. (اصلاحی 21/07/1394) تبصره 2ـ وجوه حاصل از قاچاق کالای ممنوع ضبط می شود. تبصره 3ـ آلات و ادواتی که جهت ساخت کالای ممنوع به منظور قاچاق یا تسهیل ارتکاب قاچاق کالای ممنوع مورد استفاده قرار می گیرد ضبط می شود. مواردی که استفاده کننده مالک نبوده و مالک عامدا آن را در اختیار مرتکب قرار نداده باشد مشمول حکم این تبصره نمی باشد. تبصره 4ـ مشروبات الکلی اموال تاریخی ـ فرهنگی تجهیزات دریافت از ماهواره به طور غیرمجاز آلات و وسایل قمار و آثار سمعی و بصری مبتذل و مستهجن از مصادیق کالای ممنوع است. ساخت تجهیزات دریافت از ماهواره نیز مشمول مجازات ها و احکام مقرر برای این ماده می باشد. (الحاقی 21/07/1394) تبصره 5 ـ محل نگهداری کالاهای قاچاق ممنوع که در مالکیت مرتکب باشد در صورتی که مشمول حکم مندرج در ماده (24) این قانون نشود توقیف و پلمب می شود و در صورتی که محکوم علیه ظرف دو ماه از تاریخ صدور حکم قطعی جریمه نقدی را نپردازد حسب مورد از محل فروش آن برداشت و مابقی به مالک مسترد می‏شود. در هر مرحله از رسیدگی چنانچه متهم وثیقه ای معادل حداکثر جزای نقدی تودیع کند از محل نگهداری رفع توقیف می شود. (الحاقی 21/07/1394)

مشاهده ماده 22 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

ماده 27ـ هر شخص حقیقی یا حقوقی که اقدام به واردات و صادرات دارو مکملها ملزومات و تجهیزات پزشکی مواد و فرآورده های خوراکی آشامیدنی آرایشی و بهداشتی بدون انجام تشریفات قانونی نماید به مجازات کالاهای قاچاق به شرح زیر محکوم می شود. این مجازات مانع از پرداخت دیه و خسارت های وارده نیست: الف ـ قاچاق مواد و فرآورده های دارویی فرآورده های زیستی (بیولوژیک) مکملها ملزومات و تجهیزات پزشکی مشمول مجازات قاچاق کالاهای ممنوع موضوع ماده (22) این قانون می باشد. (اصلاحی 21/07/1394) ب ـ در صورتی که کالای قاچاق مکشوفه شامل مواد و فرآورده های خوراکی آشامیدنی آرایشی و بهداشتی باشد مرجع رسیدگی کننده مکلف است نسبت به استعلام مجوز مصرف انسانی کالاهای مذکور اقدام و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی موظف است ظرف ده روز به این استعلام پاسخ دهد. هرگاه کالای مکشوفه مذکور موفق به اخذ مجوزهای بهداشتی و درمانی در خصوص مصرف انسانی گردد جرم قاچاق مشمول مجازات مندرج در بند(ب) ماده (18) این قانون خواهد شد و در غیر این صورت کالای مکشوفه کالای تقلبی فاسد تاریخ مصرف گذشته و یا مضر به سلامت مردم شناخته شده و مشمول مجازات قاچاق کالاهای ممنوع می باشد. تبصره 1ـ ساخت حمل نگهداری عرضه یا فروش محصولات فوق نیز مشمول مجازات ها و احکام مقرر در این ماده می باشد. (اصلاحی 21/07/1394) تبصره 2ـ آئین نامه اجرائی این ماده درمورد چگونگی اجراء و میزان لازم از کالا برای استعلام مجوز مصرف انسانی با پیشنهاد وزارتخانه های بهداشت درمان و آموزش پزشکی صنعت معدن و تجارت و ستاد تهیه می شود و حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون به تصویب هیات وزیران می رسد.

مشاهده ماده 27 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

ماده 28ـ درصورتی که قاچاق کالاهای ممنوع به نحو سازمان یافته ارتکاب یابد مرتکب علاوه بر جزای نقدی مندرج در ماده (22) این قانون به ترتیب زیر محکوم می شود: الف ـ درخصوص بند (الف) ماده (22) به نود و یک روز تا شش ماه حبس ب ـ درخصوص بند (ب) ماده (22) به بیش از شش ماه تا دو سال حبس پ ـ درخصوص بندهای (پ) و (ت) ماده (22) به حداکثر مجازات حبس مندرج در بندهای مذکور تبصره ـ کسانی که در ارتکاب جرائم این ماده نقش سازماندهی هدایت و یا سردستگی گروه سازمان یافته را برعهده دارند حسب مورد به حداکثر مجازات های مقرر در بندهای (الف) و (ب) محکوم می شوند.

مشاهده ماده 28 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

ماده 29ـ در صورتی که کالاهای مجاز مجاز مشروط یارانه ای و یا ارز به نحو سازمان یافته قاچاق شود علاوه بر مجازات های موضوع ماده (18) این قانون حسب مورد مرتکب به مجازات های زیر محکوم می شود. الف ـ چنانچه ارزش کالای مجاز یا مجاز مشروط تا یکصد میلیون (100.000.000) ریال باشد به نود و یک روز تا شش ماه حبس و در صورتی که ارزش کالا بیش از مبلغ مذکور باشد به بیش از شش ماه تا دو سال حبس ب ـ چنانچه ارزش کالای یارانه ای یا ارز تا یکصد میلیون (100.000.000)ریال باشد به دو سال تا پنج سال حبس و در صورتی که ارزش کالا بیش از مبلغ مذکور باشد به حداکثر مجازات مذکور در این بند تبصره ـ کسانی که در جرائم فوق نقش سازماندهی هدایت و یا سردستگی گروه سازمان یافته را برعهده دارند حسب مورد به حداکثر مجازات های مقرر در بندهای(الف) و (ب) محکوم می شوند.

مشاهده ماده 29 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

ماده 38ـ هرگاه در زمان کشف جرم قاچاق دستگاه اجرائی کاشف یا دستگاه اجرائی مامور وصول درآمدهای دولت بر مبنای قرائن و امارات موجود از جمله وسایل و تجهیزات مورد استفاده در ارتکاب جرم حجم و ارزش کالای مکشوفه احراز نمایند یا احتمال قوی دهند که جرم در یکی از وضعیت های زیر واقع گردیده است مکلفند این موضوع را با ذکر قرائن و امارات مزبور برای انجام اقدامات قانونی به مقام قضائی اعلام نمایند: الف ـ وقوع جرم به صورت سازمان یافته ب ـ تعلق کالای قاچاق یا عواید و سود حاصل از آن به شخص یا اشخاصی غیر از متهم پ ـ سابقه ارتکاب جرم قاچاق توسط متهم

مشاهده ماده 38 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

ماده 44ـ رسیدگی به جرائم قاچاق کالا و ارز سازمان یافته و حرفه‏ای قاچاق کالاهای ممنوع و قاچاق کالا و ارز مستلزم حبس و یا انفصال از خدمات دولتی در صلاحیت دادسرا و دادگاه انقلاب است. سایر پرونده‏های قاچاق کالا و ارز تخلف محسوب و رسیدگی به آن در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی است. چنانچه پرونده ای متهمان متعدد داشته و رسیدگی به اتهام یکی از آنان در صلاحیت مرجع قضائی باشد به اتهامات سایر اشخاص نیز در این مراجع رسیدگی می­شود. تبصره ـ در صورتی که پس از ارجاع پرونده به سازمان تعزیرات حکومتی و انجام تحقیقات محرز شود رسیدگی به جرم ارتکابی در صلاحیت مرجع قضائی است شعبه مرجوع الیه مکلف است بلافاصله قرار عدم صلاحیت خود را صادر کند. این قرار پس از تایید مقام مافوق شعبه در سازمان تعزیرات حکومتی و یا در صورت عدم اعلام نظر آن مقام ظرف مدت یک هفته قطعی است و پرونده مستقیما به مرجع قضائی ذی صلاح ارسال می شود. همچنین در مواردی که پرونده به تشخیص مرجع قضائی در صلاحیت تعزیرات حکومتی است پرونده مستقیما به مرجع مذکور ارسال می گردد و شعب سازمان تعزیرات حکومتی مکلف به رسیدگی می باشند. مقررات این تبصره از شمول ماده (28) قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب (در امور مدنی) مصوب 21/1/1379 مستثنی است. (اصلاحی 21/07/1394)

مشاهده ماده 44 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM