رای قضایی شماره 9309970910500068

رای قضایی شماره 9309970910500068

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970910500068


شماره دادنامه قطعی:
9309970910500068

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/02/31

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
سرقت اسناد دولتی

پیام رای:
گواهینامه ضبط شده سند یا نوشته دولتی که نزد مقامات نیروهای مسلح در دفاتر ثبت و ضبط در اماکن نظامی نگه داری شود محسوب نمی شود؛ از همین رو سرقت آن سرقت سند به شمار نمی آید.

رای خلاصه جریان پرونده
سرباز وظیفه (خدمت وی منقضی شده است) ع.غ. فرزند ن. به اتهام سرقت اسناد دولتی و اخذ یکصد و پنجاه هزار ریال رشوه تحت تعقیب دادسرای نظامی استان خوزستان قرار گرفته است. بدین توضیح فرمانده پایگاه شماره راهور اهواز اعلام کرده است در اجرای دستورالعمل های صادره یک جلد گواهینامه پایه دوم به نام س.ف. به شماره.. . صادره از اهواز به علت وقوع تصادف جرحی بین دارنده گواهینامه که رانندگی یک دستگاه پژو را عهده دار بوده و راکب دوچرخه ظبط و در کشو میز قرار داده شده است. صاحب گواهینامه به پاسگاه مراجعه می کند سرباز غ. با دریافت مبلغ یکصد و پنجاه هزار ریال از وی گواهینامه را از کشو خارج کرده و به او تحویل نموده است. توضیح این که افسر نگهبان صبح گروهبان ن. بوده که صبح روز بعد آن را به استوار دوم الف.ن. تحویل داده است. از ستوان ک.و. کارشناس وقت تصادفات تحقیق شده اظهار نموده: تصادف بین یک دستگاه پژو و دوچرخه واقع شده چون تصادف جرحی بوده گواهینامه را ضبط و طی صورت جلسه پیوست نظریه کارشناس نموده و در خاتمه پرونده را با گواهینامه تحویل افسر نگهبان گروهبان ن. داده فردای آن روز در حضور وی درجه دار مذکور آن را به استوار الف.ن. تحویل داده است بعد از پست و چهار ساعت شیفت استراحت به محل کار مراجعه و آقای ن. اعلام کرده گواهینامه آقای ف. گم شده است. از سرباز ع.غ. تحقیق شده اظهار نموده: در تاریخ 25/9/1388 در پاسگاه شماره 3 راهور اهواز به انجام خدمت اشتغال داشته گواهینامه رانندگی پایه دوم متعلق به آقای س.ف. را از کشو میز دفتردار پاسگاه برداشته بدون اطلاع پرسنل کادر یا وظیفه با ف. تماس گرفته در قبال دریافت پانزده هزار تومان گواهینامه را به وی تحویل داده است. از گروهبان ق.ن. تحقیق شده اظهار نموده: طی 24 ساعت افسر نگهبان بوده گواهینامه مذکور در کشو میز تحویل وی بوده بعدا آن را به استوار ن. تحویل داده است. استوار ن. نیز اظهار نموده: گواهینامه مذکور را پس از تحویل در ردیف دوم ثبت کرده تا در تاریخ 26/9/88 به همراه سایر گواهینامه ها تحویل دهد در فایل را هم قفل کرده در تاریخ 26/9/88 بعد از اتمام مراسم صبحگاه به پاسگاه مراجعه کرده و متوجه شده گواهینامه در داخل فایل نمی باشد که مراتب را گزارش کرده است وی یادآور شده سرباز غ. به عنوان سرباز کمکی افسر نگهبان و نطافت چی انجام وظیفه می نموده است. پرونده با صدور قرار مجرمیت و کیفرخواست به دادگاه ارسال به شعبه اول دادگاه نظامی یک ارجاع شده است. دادگاه با حضور متهم و وکیل مدافع وی تشکیل جلسه داده متهم اتهام انتسابی را پذیرفته است وکیل مدافع موضوع سرقت را با توجه به این که متهم کلید کشو را در اختیار داشته منتفی دانسته است و با توجه به جوانی وی تقاضای مساعدت کرده است. دادگاه در خاتمه رسیدگی با توجه به گزارش یگان و اظهارات مسیول پاسگاه و اظهارات متهم در مراحل تحقیق و در محضر دادگاه با بزهکاری وی را احراز کرده به استناد مواد 91 و 118 و 4 و 5 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح و مواد 11 و 47 قانون مجازات اسلامی وی را از جهت سرقت اسناد به ده میلیون ریال جریمه نقدی و از حیث اخذ رشوه به پرداخت پنج میلیون ریال جزای نقدی بدل از حبس و پرداخت جزای نقدی معادل وجه ماخوذ محکوم کرده است. آقای الف.م. طی لایحه ای تقاضای تجدیدنظر کرده است. پرونده به دفتر دیوان عالی کشور ارسال و به این شعبه ارجاع شده است.

رای شعبه دیوان عالی کشور
با توجه به این که گواهینامه ضبط شده سند یا نوشته دولتی که نزد مقامات نیروهای مسلح در دفاتر ثبت و ضبط در اماکن نظامی نگه داری شود محسوب نمی شود اطلاق سرقت اسناد (یا سند) به آن با منطوق ماده 91 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مغایرت دارد لذا اعتراض وکیل مدافع را صرف نظر از محتوای آن در این مورد وارد دانسته دادنامه تجدیدنظرخواسته را طبق ماده 6 قانون تجدیدنظر آراء دادگاه ها مصوب 1372 نقض و رسیدگی طبق بند د ماده مرقوم به شعبه دیگر دادگاه نظامی یک استان خوزستان محول می شود. در مورد اخذ رشوه با توجه به این که از ناحیه وکیل وی اعتراض موثری نشده و دادنامه از لحاظ شکلی و ماهیتی فاقد ایراد است ابرام می شود.
رییس شعبه سی و دوم دیوان عالی کشور ـ عضو معاون
فرج اللهی ـ علیا

قاضی:
رضا فرج اللهی , علی علیا

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 11 ـ قوانین زیر نسبت به جرایم سابق بر وضع قانون فورا اجراء می شود: الف ـ قوانین مربوط به تشکیلات قضایی و صلاحیت ب ـ قوانین مربوط به ادله اثبات دعوی تا پیش از اجرای حکم پ ـ قوانین مربوط به شیوه دادرسی ت ـ قوانین مربوط به مرور زمان تبصره ـ در صورتی که در مورد بند (ب) حکم قطعی صادر شده باشد پرونده برای بررسی به دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارسال می شود.

مشاهده ماده 11 قانون مجازات اسلامی

ماده 47 ـ صدور حکم و اجرای مجازات در مورد جرایم زیر و شروع به آنها قابل تعویق و تعلیق نیست: الف ـ جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور خرابکاری در تاسیسات آب برق گاز نفت و مخابرات ب ـ جرایم سازمان یافته سرقت مسلحانه یا مقرون به آزار آدم ربایی و اسیدپاشی پ ـ قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت با چاقو یا هر نوع اسلحه دیگر جرایم علیه عفت عمومی تشکیل یا اداره مراکز فساد و فحشا ت ـ قاچاق عمده مواد مخدر یا روانگردان مشروبات الکلی و سلاح و مهمات و قاچاق انسان ث ـ تعزیر بدل از قصاص نفس معاونت در قتل عمدی و محاربه و افساد فی الارض ج ـ جرایم اقتصادی با موضوع جرم بیش از یکصد میلیون (100.000.000) ریال

مشاهده ماده 47 قانون مجازات اسلامی

ماده 91 ـ هر نظامی بعض یا کل نوشته ها یا اسناد یا اوراق یا دفاتر یا مطالبی که در دفاتر ثبت و ضبط نیروهای مسلح مندرج یا در اماکن نظامی محفوظ یا نزد اشخاصی که رسما مامور حفظ آنها هستند سپرده شده را برباید به حبس از دو تا ده سال محکوم می شود. تبصره 1 ـ چنانچه امانت دار یا مستحفظ مرتکب جرم فوق شود به حبس از سه تا پانزده سال محکوم می گردد. تبصره 2 ـ هر گاه در اثر بی احتیاطی بی مبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی توسط مباشر ثبت و ضبط اسناد یا امانت دار و مستحفظ جرم فوق واقع و یا اسناد و مدارک و نوشتجات مفقود یا معدوم یا تخریب گردد مرتکب به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم می گردد.

مشاهده ماده 91 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

ماده 118 ـ هر نظامی برای انجام یا خودداری از انجام امری که از وظایف او یا یکی دیگر از کارکنان نیروهای مسلح است وجه یا مال یا سند پرداخت وجه یا تسلیم مالی را بلاعوض یا کمتر از قیمت معمول به هر عنوان قبول نماید اگرچه انجام یا خودداری از انجام امر برخلاف قانون نباشد در حکم مرتشی است و به ترتیب ذیل محکوم می شود: الف ـ هرگاه قیمت مال یا وجه ماخوذ تا یک میلیون (000‚000‚1) ریال باشد به حبس از یک تا پنج سال و جزای نقدی معادل وجه یا قیمت مال ماخوذ و تنزیل یک درجه یا رتبه. ب ـ هرگاه قیمت مال یا وجه ماخوذ بیش از یک میلیون (000‚000‚1) ریال تا ده میلیون (000‚000‚10) ریال باشد به حبس از دوتا ده سال و جزای نقدی معادل وجه یا قیمت مال ماخوذ و تنزیل دو درجه یا رتبه. ج ـ هرگاه قیمت مال یا وجه ماخوذ بیش از ده میلیون(000‚000‚10) ریال باشد به حبس از سه تا پانزده سال و جزای نقدی معادل وجه یا قیمت مال ماخوذ و اخراج از نیروهای مسلح.

مشاهده ماده 118 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

ماده 4 ـ در کلیه مواردی که حداکثر مجازات حبس در این قانون «بیش از دو سال تا پنج سال» است دادگاه می تواند در صورت وجود جهات مخففه مجازات حبس را تا یک سوم حداقل مجازات قانونی جرم تخفیف دهد و یا به یکی از مجازاتهای ذیل متناسب با مجازات اصلی تبدیل نماید: الف ـ در مورد کارکنان پایور: 1 ـ جزای نقدی از ده میلیون (000‚000‚10) ریال تا پنجاه میلیون (000‚000‚50) ریال. 2 ـ محرومیت از ترفیع از شش ماه تا دو سال. 3 ـ تنزیل یک درجه و یا رتبه. 4 ـ انفصال موقت از شش ماه تا یک سال. ب ـ در مورد کارکنان وظیفه: 1 ـ جزای نقدی از پنج میلیون (000‚000‚5) ریال تا سی میلیون (000‚000‚30) ریال. 2 ـ اضافه خدمت از سه ماه تا شش ماه.

مشاهده ماده 4 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

ماده 5 ـ در تمام مواردی که حداکثر مجازات حبس در این قانون «بیش از پنج سال» است دادگاه می تواند در صورت وجود جهات مخففه مجازات حبس را تا یک سوم حداقل مجازات قانونی جرم تخفیف و یا به یکی از مجازاتهای ذیل متناسب با مجازات اصلی تبدیل نماید: الف ـ در مورد کارکنان پایور: 1 ـ جزای نقدی از سی میلیون (000‚000‚30) ریال تا یکصد میلیون (000‚000‚100) ریال. 2 ـ محرومیت از ترفیع از دو سال تا چهار سال. 3 ـ تنزیل یک تا دو درجه و یا رتبه. 4 ـ انفصال موقت به مدت یک سال. ب ـ در مورد کارکنان وظیفه: 1 ـ جزای نقدی از ده میلیون (000‚000‚10) ریال تا پنجاه میلیون (000‚000‚50) ریال. 2 ـ اضافه خدمت از شش ماه تا یک سال.

مشاهده ماده 5 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM