رای قضایی شماره 9309970907000038

رای قضایی شماره 9309970907000038

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970907000038


شماره دادنامه قطعی:
9309970907000038

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/01/30

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
تکلیف دادگاه درخصوص حقوق مالی زوجه در دعوای طلاق

پیام رای:
عدم رعایت مواد 29 و 31 قانون حمایت خانواده از حیث بررسی بارداری زوجه و تعیین تکلیف نسبت به حقوق مالی وی موجب نقض رای راجع به طلاق است.

رای خلاصه جریان پرونده
در پرونده کلاسه 920376 شعبه دوم دادگاه حقوقی ابهر خانم م.ص. با وکالت آقای س.م. دادخواستی به طرفیت آقای ع.ص. به خواسته صدور گواهی عدم امکان سازش به لحاظ اعتیاد زوج و سابقه کیفری و ایراد ضرب تقدیم دادگاه نموده ضمن دادخواست توضیح داده موکله در تاریخ 13/8/81 طی سند رسمی نکاحیه به عقد دایم خوانده درآمده حاصل ازدواج 2 فرزند مشترک پسر 9 ساله و دختر یک ساله می باشد خوانده آلوده به اعتیاد است دارای پرونده کیفری محکومیت به شماره پرونده 910207 در دادگاه انقلاب است و نیز به اتهام ضرب وجرح در پرونده کلاسه 880616/102 بوده در آنجا مختومه شده لذا به جهت مشکل پیش آمده موکله دارای عسر و حرج است تقاضای رسیدگی به استناد ماده 1130 قانون مدنی دارم. در جلسه 2/6/92 وکیل خواهان با استناد به پرونده کیفری و اظهار اینکه خوانده اقدام به سوزاندن بازوی چپ موکل با سیخ داغ نموده و معتاد به شیشه می باشد و وضعیت ظاهری وی هم گواه می باشد تقاضای رسیدگی به شرح خواسته نموده در جریان رسیدگی به استناد شروط ضمن العقد تقاضای رسیدگی نموده همچنین دارای پسر 3 ساله بنام م. و دختر 16 ماهه بنام س. می باشند موکل حاضر است 14 سکه بهار آزادی را بذل نماید و آقای م.م. وکیل دادگستری به وکالت از خوانده اظهار داشت موکل با شرایطی حاضر است طلاق توافقی بدهد به این نحو که زوجه تمام مهریه و حقوق مالی را بذل نماید. زوجه اظهار داشت در قبال طلاق فقط 50 سکه را می بخشم بلافاصله وکیل خوانده در ادامه اظهار داشت موکل حاضر به طلاق نمی باشد. ساختمان مسکونی مستقل دارند خواهان منزل را ترک کرده است موکل حاضر به آزمایش در مورد اعتیاد است. دادگاه پس از وصول کپی دادنامه کیفری از دادگاه انقلاب و ارجاع به داوری و جلب نظر داوران مبنی بر عدم اصلاح ذات البین ختم رسیدگی را اعلام طی دادنامه شماره 2008480-11/8/92 ضمن انعکاس جریان پرونده و دلایل استنادی خواهان و مدافعات وکیل خوانده با این استدلال که تلاش داوران و مساعی دادگاه در صلح و سازش به نتیجه نرسیده تخلف زوج از شرایط ضمن عقد نکاح به ویژه بند 7 سند نکاحیه محرز می باشد. مستندا به ماده 1119 قانون مدنی و ماده 26 قانون حمایت خانواده با بذل 14 سکه بهار آزادی از سوی زوجه گواهی عدم امکان سازش زوجین را صادر می نماید. زوجه می تواند پس از قطعیت رای با مراجعه به یکی از دفاتر اسناد رسمی طلاق یا اختیارات حاصله از وکالت بلاعزل مندرج در سند نکاحیه خود را به طلاق خلع مطلقه نماید دادگاه حضانت فرزندان مشترک را با رعایت مصلحت آن ها به مادر می سپارد و پدر می تواند هر هفته روزهای جمعه از ساعت 10 صبح لغایت 5 عصر فرزندان مشترک را خارج از محل سکونت ملاقات سپس تحویل نماید. این رای از سوی وکیل خوانده مورد تجدیدنظرخواهی قرارگرفته پرونده پس از تبادل لوایح به شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان زنجان ارجاع به کلاسه 921030/1ت ثبت شده این شعبه طی دادنامه شماره 701038-8/10/92 با رد تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظر خواسته را تایید می نماید. این رای پس از ابلاغ به وکیل خوانده در تاریخ 19/10/92 در تاریخ 7/11/92 از رای مزبور فرجام خواهی نموده پرونده به دیوان عالی کشور ارسال به این شعبه ارجاع به کلاسه فوق ثبت شده است. هییت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردیده پس از قرایت گزارش عضو ممیز و اوراق پرونده مشاوره نموده چنین رای می دهد.

رای شعبه دیوان عالی کشور
گرچه خواهان در دادخواست ابتدایا به جهت عسر و حرج درخواست طلاق نموده ولی در جریان رسیدگی در تاریخ 26/6/92 با تغییر سبب خواسته از عسر و حرج به تخلف زوج از شرط ضمن العقد تقاضای الزام خوانده به طلاق نموده اما هیچ یک از دادگاه ها ماده 31 قانون حمایت خانواده را از حیث مثبت یا منفی بودن بارداری خواهان رعایت ننموده اند و در رای صادره در مورد حقوق مالی زوجه مستندا به ماده 29 قانون حمایت خانواده تعیین تکلیف نشده. بنا به مراتب رای فرجام خواسته از جهات فوق محل ایراد قانونی است. مستندا به بند الف ماده 401 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن نقض رای فرجام خواسته پرونده جهت رسیدگی به دادگاه محترم صادرکننده رای منقوص ارجاع می نماید.
رییس شعبه 10 دیوان عالی کشور ـ مستشار
عبداله پورـ صدوقی فر

قاضی:
هادی عبداله پور , قدرت اله صدوقی فر

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

ماده 1119 - طرفین عقد ازدواج می توانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند: مثل این که شرط شود هر گاه شوهر زن دیگر بگیرد یا در مدت معینی غایب شود یا ترک انفاق نماید یا بر علیه حیات زن سوءقصد یا سوءرفتاری نماید که زندگانی آن ها با یکدیگر غیرقابل تحمل شود زن وکیل و وکیل در توکیل باشد که پس از اثبات تحقق شرط در محکمه و صدور حکم نهایی خود را مطلقه سازد.

مشاهده ماده 1119 قانون مدنی

ماده 26ـ در صورتی که طلاق توافقی یا به درخواست زوج باشد دادگاه به صدور گواهی عدم امکان سازش اقدام و اگر به درخواست زوجه باشد حسب مورد مطابق قانون به صدور حکم الزام زوج به طلاق یا احراز شرایط اعمال وکالت در طلاق مبادرت می کند.

مشاهده ماده 26 قانون حمایت از خانواده

ماده 31ـ ارائه گواهی پزشک ذی صلاح درمورد وجود جنین یا عدم آن برای ثبت طلاق الزامی است مگر آنکه زوجین بر وجود جنین اتفاق نظر داشته باشند

مشاهده ماده 31 قانون حمایت از خانواده

ماده 401 - پس از نقض رای دادگاه در دیوان عالی کشور رسیدگی مجدد به دادگاهی که به شرح زیر تعیین می گردد ارجاع می شود و دادگاه مرجوع الیه مکلف به رسیدگی می باشد: الف - اگر رای منقوض به صورت قرار بوده و یا حکمی باشد که به علت نقص تحقیقات نقض شده است رسیدگی مجدد به دادگاه صادرکننده آن ارجاع می شود. ب - اگر رای به علت عدم صلاحیت دادگاه نقض شده باشد به دادگاهی که دیوان عالی کشور صالح بداند ارجاع می گردد. ج - در سایر موارد نقض پرونده به شعبه دیگر از همان حوزه دادگاه که رای منقوض را صادر نموده ارجاع می شود و اگر آن حوزه بیش از یک شعبه دادگاه نداشته باشد به نزدیکترین دادگاه حوزه دیگر ارجاع می شود.

مشاهده ماده 401 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM