رای قضایی شماره 9309970221001584

رای قضایی شماره 9309970221001584

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970221001584


شماره دادنامه قطعی:
9309970221001584

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/12/27

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
شرط افراز زمین در محدوده شهر

پیام رای:
برای تشخیص قابلیت افراز زمینی که در محدوده شهر و حریم آن است اداره ثبت باید از شهرداری استعلام کند و بر آن مبنا تصمیم بگیرد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی آقای س.ن.. به طرفیت 1- خانم ش.گ. با وکالت آقای ر.ک. 2- اداره ثبت اسناد و املاک شمال غرب تهران با نمایندگی آقای م.ن. به خواسته اعتراض به تصمیم ثبتی و تقاضای ابطال تصمیم عدم قابلیت افراز به شماره ش.ق /16593 مورخ 1393/3/24 در خصوص پلاک ثبتی.. . بدین شرح که طی تصمیم مذکور اداره ثبت اسناد و املاک شمال غرب تهران پلاک ثبتی مذکور را غیر قابل افراز اعلام نموده است. لذا خواهان به علت اینکه مساحت پلاک مذکور 2100 مترمربع و بیش از حد نصاب حداقلی برای افراز زمین می باشد لذا خواهان تقاضای صدور حکم مبنی بر ابطال تصمیم ثبتی را نموده است. وکیل خوانده طی لایحه دفاعیه خویش اعلام نموده است که خواهان صرفا مالک مشاع ده درصد از پلاک ثبتی مورد اعتراض می باشد و بر اساس ضوابط شهرداری چنانچه سهم یکی از مالکین کمتر از پانصد مترمربع باشد اساسا آن ملک غیر قابل افراز خواهد بود و مضافا اینکه ملک مذکور در کاربری S تعریف شده است و نقشه و کاربردهای آن غیر مسکونی می باشد که حداقل متراژ پس از افراز می بایست 1000 مترمربع باشد؛ لذا تقاضای صدور حکم به رد دعوی خواهان نموده است. و نماینده اداره ثبت اسناد و املاک در جلسه دادگاه اعلام نموده است که اداره ثبت بر اساس گواهی شهرداری وفق مقررات اقدام نموده و دعوی توجهی به اداره ثبت ندارد و لذا تقاضای رد دعوی خواهان را نموده است. این دادگاه در خصوص دعوی خواهان به طرفیت اداره ثبت اسناد و املاک با عنایت به اینکه خوانده مذکور یکی از ادارات دولتی می باشد که وفق مقررات قانونی تشکیل و در حدود وظایف خویش اقدام می نماید و در فرضی که حکم قطعی راجع به ابطال تصمیم ثبتی نیز صادر گردد اداره مذکور مکلف به اجرای آن می باشد. حتی اگر دعوایی نیز علیه ایشان طرح نگردیده باشد. لذا بنا به مراتب مذکور مستندا به ماده 89 قانون آیین دادرسی مدنی ناظر بر بند 4 ماده 84 همین قانون قرار رد دعوی خواهان را به طرفیت اداره مذکور صادر و اعلام می نماید و در خصوص دعوی خواهان به طرفیت مالکین دیگر این دادگاه باتوجه به تصمیم واحد ثبتی و همچنین نظریه معاون شهرسازی و معماری شهرداری منطقه 2 تهران که ملک مذکور را به لحاظ نوع کاربری و مساحت آن غیر قابل افراز و تفکیک اعلام نموده است و با توجه به ماده 9 آیین نامه تفکیک و تجمیع قطعات که حداقل مساحت کلیه قطعات حاصل از تفکیک را در پهنه مسکونی کمتر از 500 متر و در سایر پهنه ها کمتر از 1000 مترمربع مجاز ندانسته است و در فرضی که قرار باشد ملک مذکور تفکیک شود قطعات دارای متراژی کمتر از متراژ مذکور در مقررات مربوطه خواهد گردید لذا این دادگاه دعوی خواهان را غیر وارد تشخیص و مستندا به ماده 101 قانون شهرداری و ماده 9 آیین نامه راجع به تفکیک پلاک‬های ثبتی و ماده 1257 قانون مدنی حکم به رد دعوی خواهان صادر و اعلام می نماید. رای صادره حضوری محسوب و ظرف مدت 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 107 دادگاه عمومی حقوقی تهران - کرمی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی ف.ر. و الف.ت. به وکالت ازس.ن. نسبت به دادنامه شماره 699-1393/7/30 صادره از شعبه 107 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن دعوای تجدیدنظرخواه باخواسته اعتراض به تصمیم واحد ثبتی در غیر قابل افراز اعلام نمودن پلاک ثبتی شماره.. . و ابطال تصمیم مذکور مورد پذیرش محکمه نخستین قرار نگرفته و مردود اعلام شده وارد و محمول بر صحت نمی ‬باشد و دادنامه معترض عنه به نحو صحیح و موافق مقررات و اصول دادرسی صادرشده و خدشه‬ ای به استنباط و استدلال دادگاه وارد نیست تجدیدنظرخواه نیز در این مرحله از دادرسی دلیل یا مدرک محکمه پسندی که نقض دادنامه را ایجاب نماید ابراز نکرده و لایحه اعتراضیه متضمن جهت موجه در نقض و بی‬ اعتباری دادنامه نمی باشد. به علاوه بر اساس مقررات ماده 101 قانون شهرداری ادارات ثبت اسناد تکلیف دارند در زمان تقاضای افراز اراضی محدوده شهر و حریم آن مراتب را از شهرداری استعلام و بر طبق نظر شهرداری اقدام نمایند که در مانحن‬ فیه گواهی عدم قابلیت افراز مورخ 1393/3/24 راجع به پلاک ثبتی شماره.. . مستند به نامه مورخ 1393/3/4 شهرداری منطقه 2 تهران بوده که پلاک یادشده را به دلیل قرارگرفتن در پهنه 123 s جدول ضوابط استفاده از اراضی و ساخت و ساز در طرح تفصیلی شهر تهران غیرقابل افراز و تفکیک اعلام نموده به تصریح ماده 101 قانون مرقوم در فوق دادگاه‬ها نیز تکلیف دارند برای افراز و تفکیک اراضی در محدوده شهر و حریم آن نظر شهرداری را اخذ و بر طبق نقشه ‬ای که قبلا به تصویب شهرداری رسیده اقدام نمایند. در نتیجه با توجه به اینکه ضوابط قانونی در صدورگواهی عدم قابلیت افراز مورد نزاع به نحو صحیح انجام شده دادگاه ادعای تجدیدنظرخواه را محمول بر صحت تشخیص نداده مستندا به ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد درخواست تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظرخواسته را تایید می ‬نماید. رای صادره قطعی است.
رییس و مستشار شعبه 10دادگاه تجدیدنظر استان تهران
امی - مداح

قاضی:
کرمی , امی , مداح

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1257 - هرکس مدعی حقی باشد باید آن را اثبات کند و مدعی علیه هر گاه در مقام دفاع مدعی امری شود که محتاج به دلیل باشد اثبات امر برعهده او است.

مشاهده ماده 1257 قانون مدنی

ماده 89 - درمورد بند (1) ماده (84) هرگاه دادگاه خود را صالح نداند مبادرت به صدور قرار عدم صلاحیت می نماید و طبق ماده (27) عمل می کند و در مورد بند (2) ماده (84) هرگاه دعوا در دادگاه دیگری تحت رسیدگی باشد از رسیدگی به دعوا خودداری کرده پرونده را به دادگاهی که دعوا در آن مطرح است می فرستد و در سایر موارد یادشده در ماده (84) قرار رد دعوا صادر می نماید.

مشاهده ماده 89 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 101ـ ادارات ثبت اسناد و املاک و حسب مورد دادگاهها موظفند در موقع دریافت تقاضای تفکیک یا افراز اراضی واقع در محدوده و حریم شهرها از سوی مالکین عمل تفکیک یا افراز را براساس نقشه ای انجام دهند که قبلا به تایید شهرداری مربوط رسیده باشد. نقشه ای که مالک برای تفکیک زمین خود تهیه نموده و جهت تصویب در قبال رسید تسلیم شهرداری می نماید باید پس از کسر سطوح معابر و قدرالسهم شهرداری مربوط به خدمات عمومی از کل زمین از طرف شهرداری حداکثر ظرف سه ماه تایید و کتبا به مالک ابلاغ شود. بعد از انقضاء مهلت مقرر و عدم تعیین تکلیف از سوی شهرداری مالک می تواند خود تقاضای تفکیک یا افراز را به دادگاه تسلیم نماید. دادگاه با رعایت حداکثر نصابهای مقرر در خصوص معابر شوارع و سرانه های عمومی با اخذ نظر کمیسیون ماده (5) به موضوع رسیدگی و اتخاذ تصمیم می نماید. کمیسیون ماده (5) حداکثر ظرف دو ماه باید به دادگاه مذکور پاسخ دهد. در صورت عدم ارسال پاسخ در مدت فوق دادگاه با ملاحظه طرح جامع و تفصیلی در چهارچوب سایر ضوابط و مقررات به موضوع رسیدگی و رای مقتضی صادر می نماید. تبصره 1ـ رعایت حدنصابهای تفکیک و ضوابط و مقررات آخرین طرح جامع و تفصیلی مصوب در محدوده شهرها و همچنین رعایت حدنصابها ضوابط آیین نامه ها و دستورالعملهای مرتبط با قوانین از جمله قوانین ذیل در تهیه و تایید کلیه نقشه های تفکیکی موضوع این قانون توسط شهرداریها الزامی است: ـ مواد (14) و (15) قانون زمین شهری مصوب سال 1366 ـ قانون منع فروش و واگذاری اراضی فاقد کاربری مسکونی برای امر مسکن به شرکتهای تعاونی مسکن و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی مصوب سال 1381 ـ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب سال 1374 و اصلاحات بعدی آن ـ قانون جلوگیری از خردشدن اراضی کشاورزی و ایجاد قطعات مناسب فنی ـ اقتصادی مصوب سال 1385 و اصلاحات بعدی آن ـ ماده (5) قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و اصلاحات بعدی آن تبصره 2ـ در مورد اراضی دولتی مطابق تبصره (1) ماده (11) قانون زمین شهری مصوب سال 1366 اقدام خواهد شد. تبصره 3ـ در اراضی با مساحت بیشتر از پانصد مترمربع که دارای سند ششدانگ است شهرداری برای تامین سرانه فضای عمومی و خدماتی تا سقف بیست و پنج درصد (25%) و برای تامین اراضی موردنیاز احداث شوارع و معابر عمومی شهر در اثر تفکیک و افراز این اراضی مطابق با طرح جامع و تفصیلی با توجه به ارزش افزوده ایجاد شده از عمل تفکیک برای مالک تا بیست و پنج درصد (25%) از باقیمانده اراضی را دریافت می نماید. شهرداری مجاز است با توافق مالک قدرالسهم مذکور را براساس قیمت روز زمین طبق نظر کارشناس رسمی دادگستری دریافت نماید. تبصره 4ـ کلیه اراضی حاصل از تبصره (3) و معابر و شوارع عمومی و اراضی خدماتی که در اثر تفکیک و افراز و صدور سند مالکیت ایجاد می شود متعلق به شهرداری است و شهرداری در قبال آن هیچ وجهی به صاحب ملک پرداخت نخواهد کرد. در مواردی که امکان تامین انواع سرانه شوارع و معابر از زمین مورد تفکیک و افراز میسر نباشد شهرداری می تواند با تصویب شورای اسلامی شهر معادل قیمت آن را به نرخ کارشناسی دریافت نماید. تبصره 5 ـ هرگونه تخلف از موضوع این قانون در تفکیک یا افراز اراضی جرم تلقی شده و متخلفین طبق قانون مجازات اسلامی و قانون تخلفات اداری تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت. (اصلاحی 28/01/1390)

مشاهده ماده 101 قانون شهرداری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM