رای قضایی شماره 9209970223400418

رای قضایی شماره 9209970223400418

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970223400418


شماره دادنامه قطعی:
9209970223400418

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/04/01

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
مسئولیت کیفری صندوق تامین خسارت های بدنی

پیام رای:
صندوق تامین خسارت های بدنی شخصیت حقوقی است نه حقیقی؛ لذا صدور حکم کیفری علیه آن فاقد وجاهت قانونی است.

رای دادگاه بدوی
در خصوص اعلام شکایت آقای پ.خ. فرزند م. راننده پراید متواری دایر به ایراد صدمه بدنی غیرعمدی ناشی از بی احتیاطی در امر رانندگی دادگاه با عنایت به محتویات پرونده و تحقیقات انجام شده و مساعی در خصوص شناسایی متهم و عدم حصول نتیجه و اینکه شناسایی وی عملا غیر ممکن خواهد بود دادگاه مطابق مواد 10 و 12 از قانون بیمه اجباری مسیولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری و توجها به صدمات وارده به مصدوم به شرح دامیه پای چپ که دیه آن یک صدم دیه کامله می باشد و شکستگی انتهای استخوان نازک نی ساق چپ که بهبود یافته و دیه آن هشت صدم می-باشد و ارش آسیب نسج نرم به دلیل شکستگی و عمل جراحی سه صدم دیه کامله دادگاه مستند به مواد 2-16-480-442-367 و 495 از قانون مجازات اسلامی اداره بیمه (صندوق تامین خسارت های بدنی) بر طبق مقررات و ضوابط به پرداخت دیات و مقادیر فوق در حق شاکی ملزم می نماید. رای صادره حضوری و ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در محاکم تجدیدنظر استان می باشد.
رییس شعبه 1141 دادگاه عمومی جزایی تهران ـ احمدی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی مدیریت محترم صندوق تامین خسارات بدنی از دادنامه شماره 00107 مورخ 10/2/92 صادره از شعبه1141 دادگاه عمومی جزایی تهران که متضمن محکومیت مدیریت مذکور به پرداخت دیه در حق تجدیدنظرخوانده (شاکی) می باشد وارد تشخیص داده می شود زیرا اولا دادگاه عمومی جزایی در معیت دادسرا انجام وظیفه می کند و مستند به بند ج ماده 14 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب جز در موارد مصرح قانون بدون وجود کیفرخواست صلاحیت رسیدگی به هیچ موضوعی را ندارد. ثانیا صندوق تامین خسارت های بدنی بیمه مرکزی ایران دارای یک شخصیت حقوقی است نه حقیقی لذا صدور حکم کیفری علیه چنین شخصیتی فاقد وجاهت قانونی است. ثالثا تکلیفی که قانونگذار برای شخص حقوقی مذکور فرض نموده است با جمع شدن شرایط یک امر حقوقی است نه کیفری بلکه مستلزم طرح دعوای حقوقی است؛ علی هذا دادگاه مستندا به بند الف شق ب ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری ضمن نقض دادنامه تجدیدنظرخواسته پرونده را جهت اقدام قانونی به شعبه مصدر رای اعاده می نماید. این رای قطعی است.
رییس شعبه 34 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
سلیمی ـ کمالی

قاضی:
احمدی , سلیمی , کمالی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 2 ـ هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب می شود.

مشاهده ماده 2 قانون مجازات اسلامی

ماده 16 ـ قصاص مجازات اصلی جنایات عمدی بر نفس اعضاء و منافع است که به شرح مندرج در کتاب سوم این قانون اعمال می شود.

مشاهده ماده 16 قانون مجازات اسلامی

ماده 480 ـ در موارد تحقق لوث و امکان اثبات جنایت علیه شخصی معین از اطراف علم اجمالی با قسامه طبق مقررات قسامه عمل می شود.

مشاهده ماده 480 قانون مجازات اسلامی

ماده 442 ـ اگر مرتکب به سبب حرکت یا غیر آن موجب شود که قصاص بیش از جنایت انجام شود قصاص کننده ضامن نیست و اگر قصاص کننده یا فرد دیگری موجب زیاده باشد حسب مورد به قصاص یا دیه محکوم می شود.

مشاهده ماده 442 قانون مجازات اسلامی

ماده 367 ـ در ماده (366) این قانون اگر اولیای هر دو مجنی علیه خواهان قصاص باشند و دو مجنی علیه از نظر دیه یکسان نباشند و دیه مرتکبان بیش از دیه مجنی علیهم باشد مانند اینکه هر دو قاتل مرد باشند و یکی از دو مقتول زن باشد خواهان قصاص از سوی زن باید نصف دیه کامل را بپردازد که در این صورت به سبب مشخص نبودن مرتکب قتل زن فاضل دیه مذکور میان مرتکبان به نسبت مساوی تقسیم می شود. تبصره ـ دیه موضوع این ماده طبق این قانون و قبل از قصاص به مستحق پرداخت می شود.

مشاهده ماده 367 قانون مجازات اسلامی

ماده 495 ـ هرگاه پزشک در معالجاتی که انجام می دهد موجب تلف یا صدمه بدنی گردد ضامن دیه است مگر آنکه عمل او مطابق مقررات پزشکی و موازین فنی باشد یا این که قبل از معالجه برائت گرفته باشد و مرتکب تقصیری هم نشود و چنانچه اخذ برائت از مریض به دلیل نابالغ یا مجنون بودن او معتبر نباشد و یا تحصیل برائت از او به دلیل بیهوشی و مانند آن ممکن نگردد برائت از ولی مریض تحصیل می شود. تبصره 1– در صورت عدم قصور یا تقصیر پزشک در علم و عمل برای وی ضمان وجود ندارد هر چند برائت اخذ نکرده باشد. تبصره 2 ـ ولی بیمار اعم از ولی خاص است مانند پدر و ولی عام که مقام رهبری است. در موارد فقدان یا عدم دسترسی به ولی خاص رئیس قوه قضاییه با استیذان از مقام رهبری و تفویض اختیار به دادستان های مربوطه به اعطای برائت به طبیب اقدام می نماید.

مشاهده ماده 495 قانون مجازات اسلامی

ماده 10 ـ در صورتی که مالی به کمتر از قیمت واقعی بیمه شده باشد بیمه گر فقط به تناسب مبلغی که بیمه کرده است با قیمت واقعی مال مسئول خسارت خواهد بود.

مشاهده ماده 10 قانون بیمه

ماده 12 ـ هر گاه بیمه گذار عمدا از اظهار مطالبی خودداری کند یا عمدا اظهارات کاذبه بنماید و مطالب اظهار نشده یا اظهارات کاذبه طوری باشد موضوع خطر را تغییر داده یا از اهمیت آن در نظر بیمه گر بکاهد عقد بیمه باطل خواهد بود حتی اگر مراتب مذکوره تاثیری در وقوع حادثه نداشته باشد. در این صورت نه فقط وجوهی که بیمه گذار پرداخته است قابل استرداد نیست بلکه بیمه گر حق دارد اقساط بیمه را که تا آن تاریخ عقب افتاده است نیز از بیمه گذار مطالبه کند.

مشاهده ماده 12 قانون بیمه

ماده 14 – الف – دادگاههای عمومی حقوقی با حضور رئیس دادگاه و یا دادرس علی البدل تشکیل می شود و تمام اقدامات و تحقیقات به وسیله رئیس دادگاه یا دادرس علی البدل وفق قانون آیین دادرسی مربوط انجام می گردد و اتخاذ تصمیم قضائی و انشای رای با قاضی دادگاه است. ب – دادگاههای خانواده حتی المقدور با حضور مشاور قضائی زن که دارای پایه قضائی است اقدام به رسیدگی نموده و نظر مشورتی آنان قبل از صدور حکم توسط رئیس دادگاه اخذ خواهد شد. ج – طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نسخ شده است. تبصره 1 – طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نسخ شده است. تبصره 2 – طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نسخ شده است.

مشاهده ماده 14 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM