رای قضایی شماره 9109970908401231

رای قضایی شماره 9109970908401231

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970908401231


شماره دادنامه قطعی:
9109970908401231

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/12/28

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
عدم تناسب جرم و مجازات

پیام رای:
جعل و استفاده از سند مجعول به عنوان مقدمه کلاهبرداری محسوب شده و تعیین مجازات جداگانه برای آن ها از باب عدم تناسب جرم با مجازات از موارد پذیرش درخواست اعاده دادرسی است.

رای خلاصه جریان پرونده
درخصوص اتهام آقای ر.د. فرزند الف. دایر بر جعل چهار فقره چک در عهده بانک ص. شعبه.. . و استفاده از سند مجعول از طریق ارایه چک های مجعول به اشخاص ثالث موضوع شکایت آقای ع.خ. و کلاهبرداری به میزان 000/000/175 ریال از طریق ارایه چک های مذکور و خرج کردن آن ها و متهم دیگر آقای غ.ش. شعبه 108 دادگاه کیفری اراک پس از جری تشریفات دادرسی و احراز مجرمیت طی دادنامه شماره 0113-14/2/91 و به استناد مواد 673 و 536 و 523 قانون مجازات اسلامی و ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری و رعایت مواد 46 و 47 و 8 قانون مجازات اسلامی متهم ر.د. را از حیث جعل به 18 ماه حبس تعزیری و از جهت کلاهبرداری با مقدمه دانستن استفاده از سند مجعول به جرم کلاهبرداری متهم را به سه ماه حبس و رد اصل مال و پرداخت مبلغ 000/000/175 ریال جزای نقدی محکوم می نماید و در مورد متهم دوم نیز تصمیم مقتضی اتخاذ می کند. پس از تجدیدنظرخواهی آقایان ر.د. با وکالت آقای س.ش. و غ.ش. از رای مذکور شعبه دوم دادگاه تجدیدنظر استان مرکزی طی دادنامه شماره 0346-13/4/91 با تخفیف دادن در مجازات جزای نقدی و حبس به استناد ماده 22 قانون اصلاح قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب جزای نقدی را به میزان چهار میلیون تومان و حذف رد مال به دلیل مسترد نمودن آن و مجازات حبس را هر یک از متهمین را به یک سال تخفیف می دهد. سپس آقای ر.د. با تقدیم لایحه ای که عندالشور قرایت می شود از این رای درخواست تجویز اعاده دادرسی می کند. پرونده پس از ثبت در دبیرخانه دیوان عالی کشور به این شعبه ارجاع می گردد. این شعبه پس از بررسی به شرح آتی رای صادر می نماید.

رای شعبه دیوان عالی کشور
نظر به محتویات پرونده درخصوص درخواست تجویز اعاده دادرسی آقای ر.د. از رای مذکور اگر چه ایشان مطالب ماهیتی ابراز داشته اند ولی همانطوری که دادگاه محترم اتهام استفاده از سند مجعول را مقدمه کلاهبرداری دانسته جعل نیز مقدمه می باشد کما اینکه از مفاد تبصره 2 ماده 5 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس استفاده می شود زیرا برای جعل و اختلاس یک مجازات معین نموده است بنابراین به استناد بند 6 ماده 272 قانون آیین دادرسی کیفری درخواست وی پذیرفته می شود. پرونده جهت رسیدگی به دادگاه هم عرض دادگاه صادر کننده رای قطعی ارجاع می گردد. بدیهی رعایت ماده 275 قانون آیین دادرسی کیفری الزامی است.
رییس شعبه 24 دیوان عالی کشور - مستشار
لشکری - شوشتری

قاضی:
ابراهیم لشکری , علی شوشتری

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 673 ـ هرگاه جنایتی که موجب زوال یکی از منافع شده است سرایت کند و سبب مرگ مجنی علیه شود دیه منفعت در دیه نفس تداخل می کند و تنها دیه نفس قابل مطالبه است.

مشاهده ماده 673 قانون مجازات اسلامی

ماده 536 ـ هرگاه در مورد ماده (535) این قانون عمل یکی از دو نفر غیرمجاز و عمل دیگری مجاز باشد مانند آنکه شخصی وسیله یا چیزی را در کنار معبر عمومی که مجاز است قرار دهد و دیگری کنار آن چاهی حفر کند که مجاز نیست شخصی که عملش غیرمجاز بوده ضامن است. اگر عمل شخصی پس از عمل نفر اول و با توجه به اینکه ایجاد آن سبب در کنار سبب اول موجب صدمه زدن به دیگران می شود انجام گرفته باشد نفر دوم ضامن است.

مشاهده ماده 536 قانون مجازات اسلامی

ماده 523 ـ هرگاه شخصی با اذن کسی که حق اذن دارد وارد منزل یا محلی که در تصرف اوست گردد و از ناحیه حیوان یا شیئی که در آن مکان است صدمه و خسارت ببیند اذن دهنده ضامن است خواه آن شیء یا حیوان قبل از اذن در آن محل بوده یا بعدا در آن قرار گرفته باشد و خواه اذن دهنده نسبت به آسیب رسانی آن علم داشته باشد خواه نداشته باشد. تبصره ـ در مواردی که آسیب مستند به مصدوم باشد مانند آنکه وارد شونده بداند حیوان مزبور خطرناک است و اذن دهنده از آن آگاه نیست و یا قادر به رفع خطر نمی باشد ضمان منتفی است.

مشاهده ماده 523 قانون مجازات اسلامی

ماده 46 ـ در جرایم تعزیری درجه سه تا هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق نماید. دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز پس از اجرای یکسوم مجازات می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی تقاضای تعلیق نماید. همچنین محکوم می تواند پس از تحمل یکسوم مجازات در صورت دارا بودن شرایط قانونی از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری تقاضای تعلیق نماید.

مشاهده ماده 46 قانون مجازات اسلامی

ماده 47 ـ صدور حکم و اجرای مجازات در مورد جرایم زیر و شروع به آنها قابل تعویق و تعلیق نیست: الف ـ جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور خرابکاری در تاسیسات آب برق گاز نفت و مخابرات ب ـ جرایم سازمان یافته سرقت مسلحانه یا مقرون به آزار آدم ربایی و اسیدپاشی پ ـ قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت با چاقو یا هر نوع اسلحه دیگر جرایم علیه عفت عمومی تشکیل یا اداره مراکز فساد و فحشا ت ـ قاچاق عمده مواد مخدر یا روانگردان مشروبات الکلی و سلاح و مهمات و قاچاق انسان ث ـ تعزیر بدل از قصاص نفس معاونت در قتل عمدی و محاربه و افساد فی الارض ج ـ جرایم اقتصادی با موضوع جرم بیش از یکصد میلیون (100.000.000) ریال

مشاهده ماده 47 قانون مجازات اسلامی

ماده 8 ـ هرگاه شخص غیرایرانی در خارج از ایران علیه شخصی ایرانی یا علیه کشور ایران مرتکب جرمی به جز جرایم مذکور در مواد قبل شود و در ایران یافت و یا به ایران اعاده گردد طبق قوانین جزایی جمهوری اسلامی ایران به جرم او رسیدگی می شود مشروط بر اینکه: الف ـ متهم در جرایم موجب تعزیر در محل وقوع جرم محاکمه و تبرئه نشده یا در صورت محکومیت مجازات کلا یا بعضا درباره او اجراء نشده باشد. ب ـ رفتار ارتکابی در جرایم موجب تعزیر به موجب قانون جمهوری اسلامی ایران و قانون محل وقوع جرم باشد.

مشاهده ماده 8 قانون مجازات اسلامی

ماده 1 ـ هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکتها یا تجارتخانه های یا کارخانه ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیش آمدهای غیر واقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصا حساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از یک تا 7 سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود. در صورتیکه شخص مرتکب بر خلاف واقع عنوان یا سمت ماموریت از طرف سازمانها و موسسات دولتی یا وابسته به دولت یا شرکتهای دولتی یا شوراها یا شهرداری ها یا نهادهای انقلابی و بطور کلی قوای سه گانه و همچنین نیروهای مسلح و نهادها و موسسات مامور به خدمت عمومی اتخاذ کرده یا اینکه جرم با استفاده از تبلیغ عامه از طریق وسائل ارتباط جمعی از قبیل رادیو تلویزیون روزنامه و مجله یا نطق در مجامع و یا انتشار آگهی چاپی یا خطی صورت گرفته باشد یا مرتکب از کارکنان دولت یا موسسات و سازمان های دولتی یا وابسته به دولت یا شهرداری ها یا نهادهای انقلابی به خدمت عمومی باشد. علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از 2 تا ده سال و انفصال ابد از خدمت دولتی و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود. تبصره 1 ـ در کلیه موارد مذکور در این ماده در صورت وجود جهات و کیفیات مخففه دادگاه میتواند با اعمال ضوابط مربوط به تخفیف مجازات مرتکب را فقط تا حداقل مجازات مقرر در این ماده (حبس) و انفصال ابد از خدمات دولتی تقلیل دهد ولی نمی تواند به تعلیق اجرای کیفر حکم دهد. تبصره 2 ـ مجازات شروع به کلاهبرداری حسب مورد حداقل مجازات مقرر در همان مورد خواهد بود و درصورتیکه نفس عمل انجام شده نیز جرم باشد شروع کننده به مجازات آن جرم نیز محکوم می شود. مستخدمان دولتی علاوه بر مجازات مذکور چنانچه در مرتبه مدیر کل یا بالاتر یا هم طراز آنها باشند به انفصال دائم از خدمات دولتی و در صورتی که در مراتب پائین تر باشند به شش ماه تا سه سال انفصال موقت از خدمات دولتی محکوم می شوند.

مشاهده ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری

ماده 272 ـ در صورت اختلاف دادستان و بازپرس در صلاحیت نوع جرم یا مصادیق قانونی آن حل اختلاف با دادگاه کیفری دویی است که دادسرا در معیت آن انجام وظیفه می کند.

مشاهده ماده 272 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 275 ـ هرگاه پرونده برای تکمیل تحقیقات به دادسرا اعاده شود دادسرای مربوط با انجام تحقیقات موردنظر دادگاه بدون صدور قرار مجددا پرونده را به دادگاه ارسال می کند و اگر در تحقیقات موردنظر دادگاه ابهامی بیابد مراتب را برای رفع ابهام از دادگاه استعلام می کند.

مشاهده ماده 275 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM