رای قضایی شماره 9309970220501577

رای قضایی شماره 9309970220501577

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970220501577


شماره دادنامه قطعی:
9309970220501577

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/12/04

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
تخریب مال و ممانعت از حق در راستای تصرف عدوانی

پیام رای:
تخریب مال مقدمه و ممانعت از حق نتیجه بزه تصرف عدوانی بوده و مجازات مستقلی ندارند.

رای دادگاه بدوی
در خصوص شکایت آقای ج. علیه آقای ع. با وکالت آقای الف. دایر به تصرف عدوانی و ممانعت از حق؛ با این توضیح که شاکی مدعی است مالک یک واحد از پلاک ثبتی.. .. فرعی از.. . اصلی بوده که متهم به عنوان مالک و کارفرمای پروژه قسمتی از مشاعات ساختمان شامل زیرزمین های منفی یک و دو نیز حیاط را به تصرف خویش درآورده و مانع استفاده شاکی به عنوان مالک مشاعی آن می شود. دادگاه با توجه به شکایت شاکی مستندات ابرازی و نیز تحقیقات انجام گرفته توسط ضابطین نظریات کارشناس بدوی و هییت سه نفره کارشناسی که با اوضاع واحوال قضیه نیز منافاتی نداشته و مصون از اعتراض موثر متهم واقع شده و موید شکایت شاکی است و نیز با توجه به کیفرخواست صادرشده علیه وی در دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه 3 تهران و رد دفاعیات غیرموجه متهم و وکیل او و سایر قراین و امارات موجود در پرونده بزهکاری وی محرز و مسلم بوده و مستندا به ماده 134 قانون مجازات اسلامی 1392 و ماده 690 قانون مجازات اسلامی 1375 وی را به تحمل یک سال حبس به جهت ارتکاب بزه تصرف عدوانی و نیز یک سال حبس دیگر به جهت بزه ممانعت از حق محکوم می نماید. ضمنا متهم به رفع ممانعت از حق و تصرفات عدوانی به شرح نظریات کارشناسی محکوم می شود با ذکر این نکته که یکی از مجازات ها به عنوان مجازات اشد در خصوص وی به اجرا درخواهد آمد. این رای حضوری و ظرف 20روز قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر استان تهران است.
رییس شعبه 1036دادگاه عمومی جزایی تهران- دولت خواهی
رای اصلاحی
نظر به این که در دادنامه شماره 696-23/07/1393 این دادگاه راجع به یکی از اتهامات متهم آقای ع. دایر به تخریب عمدی بخشی از مشاعات علی رغم قید آن در قرار مجرمیت و کیفرخواست و نیز اخذ دفاع و آخرین دفاع از متهم سهوا تصمیم گیری نشده است لذا دادگاه به تجویز ماده 309 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی و با استناد به ماده 674 قانون مجازات اسلامی 1375 متهم را علاوه به مجازات های مذکور در رای اصلی به تحمل سه سال حبس به جهت ارتکاب بزه تخریب عمدی محکوم نموده و مجددا تایید می کند. به تجویز ماده 134 صرفا مجازات اشد در خصوص وی به اجرا درخواهد آمد. دادن رونوشت از رای اصلی بدون این رای ممنوع است.
رییس شعبه 1036دادگاه عمومی جزایی تهران- دولت خواهی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای ع. با وکالت بعدی آقای م. نسبت به دادنامه های شماره 696 مورخ 23/07/1393 و 803 مورخ 27/08/1393 اصداری از شعبه 1036 دادگاه عمومی جزایی تهران که به موجب آن ها تجدیدنظرخواه به اتهام تصرف عدوانی به تحمل یک سال حبس و رفع تصرف و به اتهام ممانعت از حق به تحمل یک سال حبس و رفع ممانعت و به اتهام تخریب به تحمل سه سال حبس (با وصف این که مجازات اشد قابل اجرا خواهد بود) محکوم گردیده است؛ دادگاه با توجه به محتویات پرونده و مطالب عنوان شده در لایحه اعتراضیه نظر به این که تجدیدنظرخواه نیز جزو مالکین و سازندگان اولیه ملک بوده و هم اکنون نیز دارای سهم قابل توجهی است و برای بعضی از اقدامات خود قبلا توافق شرکاء و مالکین قبلی و نیز مجوزاتی از شهرداری اخذ نموده و از طرفی حسب اظهارات شفاهی و کتبی مالک قبلی آپارتمان فروخته شده به شاکی در جلسه 28/10/1393 این شعبه مبنی بر این که اقدامات تجدیدنظرخواه غیر از ساخت احد از درب های نفر رو و با اذن و اطلاع ما بوده است لهذا اعتراض تجدیدنظرخواه را در موارد دیگر غیر از درب نفر رو که گویا اخیرا ساخته است وارد تشخیص و به لحاظ مجاز بودن اقدامات وی در این موارد از سوی مالکین قبلی و شهرداری و عدم احراز سوءنیت ضمن نقض دادنامه در این بخش (با این توضیح که ممانعت از حق نتیجه تصرف عدوانی است و تخریب می تواند مقدمه تصرف عدوانی باشد و درواقع برفرض ثبوت فقط یک جرم که همان تصرف عدوانی باشد محقق می شود) مستندا به اصل 37 قانون اساسی و بند 1 شق ب ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری حکم به برایت آقای ع. از اتهامات انتسابی با توضیح ارایه شده صادر می گردد. و اما در مورد درب تعبیه شده نفر رو در ضلع جنوبی دیوار ساختمان که در بند 1 نظریه کارشناسی سه نفره بدان اشاره شده است نظر به این که تجدیدنظرخواه نسبت به ساخت آن هیچ دلیل و مدرک قانع کننده ای ازجمله رضایت شرکا و مالکین قبلی و شهرداری ارایه ننموده و تجدیدنظرخواهی در این بخش با هیچ یک از شقوق مندرج در ماده 240 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری انطباق ندارد و مجموع اقدامات وی در ساخت درب مذکور ازجمله تخریب دیوار و نصب درب و ممانعت از رفت وآمد شاکی مقدمه و نتیجه تصرف عدوانی وی محسوب می شود و تخریب و ممانعت از حق در این زمینه جرم علی حده ای محسوب نمی شوند رسیدگی و صدور حکم در این قسمت مطابق موازین قانونی بوده النهایه نظر به این که اقدامات تجدیدنظرخواه تصرف عدوانی بوده و مجازات های ذکرشده در دادنامه برای تمامی اقدامات وی بوده و با توجه به فقد سابقه سوء کیفری و وضعیت خاص وی مستندا به تبصره 2 ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب و با رعایت مواد 19 و 37 و 38 قانون مجازات اسلامی 1392 نامبرده را مستحق تخفیف دانسته و به پرداخت مبلغ ده میلیون ریال جزای نقدی در حق صندوق دولت بدل از یک سال حبس وی تبدیل می نماید و رفع تصرف در این قسمت (نسبت به درب نفر رو) به قوت خویش باقی است و با اعمال تخفیف دادنامه صادره در این بخش عینا تایید می گردد. رای صادره قطعی است.
شعبه 5 دادگاه تجدیدنظراستان تهران - رییس و مستشار
صادق علی طهماسبی - مرتضی کیاستی

قاضی:
دولت خواهی , طهماسبی , کیاستی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 309 - هرگاه در تنظیم و نوشتن رای دادگاه سهو قلم رخ دهد مثل از قلم افتادن کلمه ای یا زیاد شدن آن و یا اشتباهی در محاسبه صورت گرفته باشد تا وقتی که از آن درخواست تجدیدنظر نشده دادگاه راسا یا به درخواست ذی نفع رای را تصحیح می نماید. رای تصحیحی به طرفین ابلاغ خواهد شد. تسلیم رونوشت رای اصلی بدون رونوشت رای تصحیحی ممنوع است. حکم دادگاه درقسمتی که مورد اشتباه نبوده درصورت قطعیت اجراء خواهد شد. تبصره 1 - در مواردی که اصل حکم یا قرار دادگاه قابل واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام است تصحیح آن نیز در مدت قانونی قابل واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام خواهد بود. تبصره 2 - چنانچه رای مورد تصحیح به واسطه واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام نقض گردد رای تصحیحی نیز از اعتبار خواهد افتاد.

مشاهده ماده 309 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 690 ـ کاهش بینایی درصورتی که مقدار آن قابل تشخیص باشد به همان نسبت دیه دارد و چنانچه قابل تشخیص نباشد موجب ارش است.

مشاهده ماده 690 قانون مجازات اسلامی

ماده 674 ـ هرگاه در مهلتی که به طریق معتبری برای بازگشت منفعت زائل یا ناقص شده تعیین گردیده عضوی که منفعت قائم به آن است از بین برود به عنوان مثال چشمی که بینایی آن به طور موقت از بین رفته است از حدقه بیرون بیاید مرتکب فقط ضامن ارش زوال موقت آن منفعت است و چنانچه از بین رفتن آن عضو به سبب جنایت شخص دیگر باشد مرتکب دوم ضامن دیه کامل آن عضو میباشد.

مشاهده ماده 674 قانون مجازات اسلامی

ماده 19 ـ مجازات های تعزیری به هشت درجه تقسیم می شود: درجه 1 ـ حبس بیش از بیست و پنج سال ـ جزای نقدی بیش از یک میلیارد (1.000.000.000) ریال ـ مصادره کل اموال ـ انحلال شخص حقوقی درجه 2 ـ حبس بیش از پانزده تا بیست و پنج سال ـ جزای نقدی بیش از پانصد و پنجاه میلیون (550.000.000) ریال تا یک میلیارد (1.000.000.000) ریال درجه 3 ـ حبس بیش از ده تا پانزده سال ـ جزای نقدی بیش از سیصد و شصت میلیون (360.000.000) ریال تا پانصد و پنجاه میلیون (550.000.000) ریال درجه 4 ـ حبس بیش از پنج تا ده سال ـ جزای نقدی بیش از یکصد و هشتاد میلیون (180.000.000) ریال تا سیصد و شصت میلیون (360.000.000) ریال ـ انفصال دائم از خدمات دولتی و عمومی درجه 5 ـ حبس بیش از دو تا پنج سال ـ جزای نقدی بیش از هشتاد میلیون (80.000.000) ریال تا یکصد و هشتاد میلیون (180.000.000)ریال ـ محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از پنج تا پانزده سال ـ ممنوعیت دائم از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی ـ ممنوعیت دائم از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی درجه 6 ـ حبس بیش از شش ماه تا دو سال ـ جزای نقدی بیش از بیست میلیون (20.000.000) ریال تا هشتاد میلیون (80.000.000) ریال ـ شلاق از سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه و تا نود و نه ضربه در جرایم منافی عفت ـ محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از شش ماه تا پنج سال ـ انتشار حکم قطعی در رسانه ها ـ ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال ـ ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال ـ ممنوعیت از اصدار برخی از اسناد تجاری توسط اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال درجه 7 ـ حبس از نود و یک روز تا شش ماه ـ جزای نقدی بیش از ده میلیون (10.000.000) ریال تا بیست میلیون (20.000.000) ریال ـ شلاق از یازده تا سی ضربه ـ محرومیت از حقوق اجتماعی تا شش ماه درجه 8 ـ حبس تا سه ماه ـ جزای نقدی تا ده میلیون (10.000.000) ریال ـ شلاق تا ده ضربه تبصره 1 ـ موارد محرومیت از حقوق اجتماعی همان است که در مجازات های تبعی ذکر شده است. تبصره 2 ـ مجازاتی که حداقل آن منطبق بر یکی از درجات فوق و حداکثر آن منطبق با درجه بالاتر باشد از درجه بالاتر محسوب می شود. تبصره 3 ـ در صورت تعدد مجازات ها مجازات شدیدتر و درصورت عدم امکان تشخیص مجازات شدیدتر مجازات حبس ملاک است. همچنین اگر مجازاتی با هیچ یک از بندهای هشت گانه این ماده مطابقت نداشته باشد مجازات درجه هفت محسوب می شود. تبصره 4 ـ مقررات این ماده و تبصره های آن تنها جهت تعیین درجه مجازات است و تاثیری در میزان حداقل و حداکثر مجازات های مقرر در قوانین جاری ندارد. تبصره 5 ـ ضبط اشیاء و اموالی که در ارتکاب جرم به کار رفته یا مقصود از آن به کارگیری در ارتکاب جرم بوده است از شمول این ماده و بند (ب) ماده (20) خارج و در مورد آنها برابر ماده (215) این قانون عمل خواهد شد. در هر مورد که حکم به مصادره اموال صادر می شود باید هزینه های متعارف زندگی محکوم و افراد تحت تکفل او مستثنی شود.

مشاهده ماده 19 قانون مجازات اسلامی

ماده 37 ـ در صورت وجود یک یا چند جهت از جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات تعزیری را به نحوی که به حال متهم مناسب تر باشد به شرح ذیل تقلیل دهد یا تبدیل کند: الف ـ تقلیل حبس به میزان یک تا سه درجه ب ـ تبدیل مصادره اموال به جزای نقدی درجه یک تا چهار پ ـ تبدیل انفصال دائم به انفصال موقت به میزان پنج تا پانزده سال ت ـ تقلیل سایر مجازات های تعزیری به میزان یک یا دو درجه از همان نوع یا انواع دیگر

مشاهده ماده 37 قانون مجازات اسلامی

ماده 38 ـ جهات تخفیف عبارتند از: الف ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی ب ـ همکاری موثر متهم در شناسایی شرکاء یا معاونان تحصیل ادله یا کشف اموال و اشیاء حاصله از جرم یا به کار رفته برای ارتکاب آن پ ـ اوضاع و احوال خاص موثر در ارتکاب جرم از قبیل رفتار یا گفتار تحریک آمیز بزه دیده یا وجود انگیزه شرافتمندانه در ارتکاب جرم ت ـ اعلام متهم قبل از تعقیب یا اقرار موثر وی در حین تحقیق و رسیدگی ث ـ ندامت حسن سابقه و یا وضع خاص متهم از قبیل کهولت یا بیماری ج ـ کوشش متهم به منظور تخفیف آثار جرم یا اقدام وی برای جبران زیان ناشی از آن چ ـ خفیف بودن زیان وارده به بزه دیده یا نتایج زیانبار جرم ح ـ مداخله ضعیف شریک یا معاون در وقوع جرم تبصره 1 ـ دادگاه مکلف است جهات تخفیف مجازات را در حکم خود قید کند. تبصره 2 ـ هرگاه نظیر جهات مندرج در این ماده در مواد خاصی پیش بینی شده باشد دادگاه نمی تواند به موجب همان جهات مجازات را دوباره تخفیف دهد.

مشاهده ماده 38 قانون مجازات اسلامی

ماده 22 – (طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در رابطه با امور کیفری نسخ شده است) رسیدگی دادگاه تجدیدنظر استان به درخواست تجدیدنظر از احکام قابل تجدیدنظر دادگاههای عمومی جزائی و انقلاب وفق مقررات قانونی آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب 28/6/1378 کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با حضور دادستان یا یکی از دادیاران یا معاونان وی به عمل می آید و در مورد آراء حقوقی وفق قانون آئین دادرسی مربوط خواهد بود. تبصره 1 – اگر در دادگاه تجدیدنظر متهم بی گناه شناخته شود حکم بدوی فسخ و متهم تبرئه می گردد هر چند که درخواست تجدیدنظر نکرده باشد و در این صورت اگر متهم در زندان باشد فورا آزاد می شود. تبصره 2 – هرگاه دادگاه تجدیدنظر پس از رسیدگی محکوم علیه را مستحق تخفیف مجازات بداند ضمن تایید حکم بدوی مستدلا می تواند مجازات او را تخفیف دهد هرچند که محکوم علیه تقاضای تجدیدنظر نکرده باشد. تبصره 3 – در امور کیفری موضوع مجازاتهای تعزیری یا بازدارنده مرجع تجدیدنظر نمی تواند مجازات مقرر در حکم بدوی را تشدید کند مگر اینکه دادستان یا شاکی خصوصی درخواست تجدیدنظر کرده باشد. تبصره 4 – اگر حکم تجدیدنظر خواسته از نظر محاسبه محکوم به یا خسارات یا تعیین مشخصات طرفهای دعوا یا تعیین نوع و میزان مجازات و تطبیق عمل با قانون متضمن اشتباهی باشد که به اساس حکم لطمه ای وارد نسازد مرجع تجدیدنظر با اصلاح حکم آن را تایید می نماید و تذکر لازم را به دادگاه بدوی خواهد داد.

مشاهده ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM