نظریه مشورتی شماره 1588/95/7

نظریه مشورتی شماره 1588/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1588/95/7


شماره نظریه:
1588/95/7

شماره پرونده:
59-681/1-645

تاریخ نظریه:
1395/07/05

استعلام
در مورد تعزیرات آیا توبه قبل از صدور رای موثر می باشد یا شامل بعد از صدور رای نیز می شود؟ آیا ماده 117 قانون مجازات اسلامی محدود به زمان می باشد یا خیر؟ مرور زمان شامل ماده 117 ق. م. ا. می شود یا خیر؟ آیا اگر دادگاه یک بار توبه محکوم علیه را احراز نکرد بعد از گذشت مدت مثلا یک سال دوباره مرتکب می تواند تقاضای اعمال مقررات توبه را بنماید یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- مستنبط از ماده 118 قانون مجازات اسلامی 1392 این است که در جرایم تعزیری و در اعمال مقررات ماده 115 قانون مذکور مرتکب باید قبل از صدور حکم قطعی توبه کند (قبل از قطعیت حکم توبه کند) و ادله مربوط به توبه را نیز تا قبل از قطعیت حکم به مقام قضایی (اعم از مقام تعقیب یا رسیدگی) ارایه نماید. 2- در خصوص جرایم تعزیری مادام که مشمول مرور زمان کیفری نشده¬اند امکان اعمال مقررات قسمت دوم ماده 117 قانون مجازات اسلامی 1392 وجود دارد و در سایر موارد زمان خاصی برای اعمال مقررات مزبور پیش¬بینی نشده است. 3- مرور زمان موضوع مواد 105 و 107 قانون مجازات اسلامی 1392 به تصریح این مواد ناظر به مواردی است که جرم ارتکابی از نوع تعزیر باشد و جرایم موجب حد مشمول مقررات مرور زمان نیستند. 4- چنانچه مرتکب قبل از قطعیت حکم توبه کند و ادله مربوط به توبه را نیز مطابق ماده 118 قانون مجازات اسلامی 1392 تا قبل از قطعیت حکم به مقام قضایی رسیدگی¬کننده ارایه نماید در هر مرحله از مراحل دادرسی اعم از بدوی تجدیدنظر و فرجام می¬تواند اعمال مقررات توبه را درخواست کند؛ ولو به طور مکرر.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 117 ـ در مواردی که توبه مرتکب موجب سقوط یا تخفیف مجازات می گردد توبه اصلاح و ندامت وی باید احراز گردد و به ادعای مرتکب اکتفاء نمی شود. چنانچه پس از اعمال مقررات راجع به توبه ثابت شود که مرتکب تظاهر به توبه کرده است سقوط مجازات و تخفیفات درنظر گرفته شده ملغی و مجازات اجراء می گردد. در این مورد چنانچه مجازات از نوع تعزیر باشد مرتکب به حداکثر مجازات تعزیری محکوم می شود.

مشاهده ماده 117 قانون مجازات اسلامی

ماده 118 ـ متهم می تواند تا قبل از قطعیت حکم ادله مربوط به توبه خود را حسب مورد به مقام تعقیب یا رسیدگی ارائه نماید.

مشاهده ماده 118 قانون مجازات اسلامی

ماده 105 ـ مرور زمان در صورتی تعقیب جرایم موجب تعزیر را موقوف می کند که از تاریخ وقوع جرم تا انقضای مواعد زیر تعقیب نشده یا از تاریخ آخرین اقدام تعقیبی یا تحقیقی تا انقضای این مواعد به صدور حکم قطعی منتهی نگردیده باشد: الف ـ جرایم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای پانزده سال ب ـ جرایم تعزیری درجه چهار با انقضای ده سال پ ـ جرایم تعزیری درجه پنج با انقضای هفت سال ت ـ جرایم تعزیری درجه شش با انقضای پنج سال ث ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای سه سال. تبصره 1 ـ اقدام تعقیبی یا تحقیقی اقدامی است که مقامات قضایی در اجرای یک وظیفه قانونی از قبیل احضار جلب بازجویی استماع اظهارات شهود و مطلعان تحقیقات یا معاینه محلی و نیابت قضایی انجام می دهند. تبصره 2 ـ در مورد صدور قرار اناطه مرور زمان تعقیب از تاریخ قطعیت رای مرجعی که رسیدگی کیفری منوط به صدور آن است شروع می شود.

مشاهده ماده 105 قانون مجازات اسلامی

ماده 107 ـ مرور زمان اجرای احکام قطعی تعزیری را موقوف می کند و مدت آن از تاریخ قطعیت حکم به قرار زیر است: الف ـ جرایم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای بیست سال ب ـ جرایم تعزیری درجه چهار با انقضای پانزده سال پ ـ جرایم تعزیری درجه پنج با انقضای ده سال ت ـ جرایم تعزیری درجه شش با انقضای هفت سال ث ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای پنج سال تبصره 1 ـ اگر اجرای تمام یا بقیه مجازات موکول به گذشتن مدت یا رفع مانعی باشد مرور زمان از تاریخ انقضای آن مدت یا رفع مانع محاسبه می شود. تبصره 2 ـ مرور زمان اجرای احکام دادگاه های خارج از کشور درباره اتباع ایرانی در حدود مقررات و موافقتنامه های قانونی مشمول مقررات این ماده است.

مشاهده ماده 107 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM