نظریه مشورتی شماره 7/92/2544

نظریه مشورتی شماره 7/92/2544

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/92/2544


شماره نظریه:
7/92/2544

شماره پرونده:
92-118-554

تاریخ نظریه:
1392/12/28

استعلام
1- منظورازموسسات عمومی یا عام­المنفعه که درماده 2 قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تامین نیازهای کشور مصوب 1/5/91 منتشره در روزنامه رسمی شماره 19658 مورخ 9/6/91 درکنار عناوین موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی بنیادها و نهادهای انقلاب اسلامی آمده چیست و مصادیق آن کدام است؟ 2-  منظور از موسسات بخش خصوصی و تعاونی که در تبصره ماده 2 مذکور به کار رفته چیست و مصادیق آن کدام است؟  3-  منظورازموسسات خصوصی دارای ماموریت عمومی که در بند ب ماده 1 قانون ارتقاء سلامت نظام اداری و مقابله با فساد مصوب 29/2/90 منتشره در شماره 19462 مورخ 5/1/90 روزنامه رسمی آمده چیست و مصادیق آن کدام است؟ 4-  منظور از موسسات عمومی غیردولتی مندرج در بند ل ماده 8 ماده 13 و ماده 14 قانون خدمات کشوری مصوب 8/7/86 مجلس شورای اسلامی چیست؟ 5- آیا برای اینکه موسسه ای مصداق عنوان مذکور شناخته شود ضرورت دارد که نام آن در فهرست قانون فهرست نهادها و موسسات عمومی غیردولتی مصوب 19/3/73 مجلس شورای اسلامی با اصلاحات بعدی درج شود یا بدون درج در آن نیز می تواند دارای ماهیت حقوقی موسسه عمومی غیر دولتی شود؟ 6- اگرپاسخ سوال 5 منفی باشد وضعیت سازمانهایی که بتفاریق ایام نامشان به فهرست قانون فهرست موسسات عمومی اضافه شده قبل از درج در فهرست مذکورچه بوده؟ آیا قبل از درج نام آنها در فهرست قانون مذکور آنها موسسه عمومی بوده اند یا خیر و آیا درج در فهرست قانونی کاشفیت داشته یا طریقیت؟ 7- منظور از اشخاص حقوقی ارائه دهنده خدمات عمومی دربند ب ماده 231 قانون برنامه پنجم چیست ومصادیق آن کدام است و آیا شامل اتاق بازرگانی اتاق تعاون و شورایعالی اصناف می شود یا خیر؟ 8-  منظوراز موسسات و یا نهادهای عمومی غیردولتی در ماده 71 قانون برنامه پنجم چیست و مصادیق آن که به موجب تبصره 1 ماده مذکور باید تعیین شود کدام است؟ آیا صرفا منظور موسسات ونهادهای مندرج درقانون فهرست موسسات غیردولتی است یا شامل موسساتی هم که ماهیتا عمومی وغیردولتی و مامور به خدمات عمومی هستند نیز می شود و بالاخره شامل اطاق بازرگانی اتاق تعاون و شورایعالی اصناف می شود یا خیر؟ 9- منظور از موسسات عمومی وعام المنفعه وتبصره 1 شق 4 بند ی با عنوان سایر مقررات ذیل ماده 84 قانون برنامه پنجم چیست؟ 10- منظورازنهادهای عمومی غیردولتی در قسمت اخیرهمان تبصره چیست؟ 11- منظورازموسسات مامور به خدمات عمومی دربند ج ماده 26 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 چیست؟./ع

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- منظور از موسسات عمومی یا عام المنفعه‌مذکور در ماده 2«قانون حداکثر استفاده ازتوان تولیدی وخدماتی در تامین نیازهای کشور» مصوب 1/5/91 که در کنار اصطلاح «موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی» آمده است هرگونه موسسه ای است که خدماتی عام المنفعه ارائه       می دهد و دارای مالک یا مالکان خاص نمی باشد؛ مانند دانشگاه آزاد اسلامی و نیز مثال هایی که در تبصره 1 شق 4 بند یای ماده 84 قانون برنامه توسعه پنجم ذکر شده است.      2- شرکت تعاونی به شرکتی اطلاق می گردد که بر اساس مادتین 2 و 17 قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران مصوب 13/6/1370 با اصلاحات بعدی تشکیل و به ثبت می رسد و اساسا شرکت های دولتی در آن فاقد سهم می باشند. هم چنین موسسه بخش خصوصی موسسه غیردولتی و غیرعمومی است که در حوزه تصدی گری فعالیت می کند و در قالب شرکت تعاونی   نمی باشد.      3- موسسات خصوصی حرفه ای عهده دار ماموریت عمومی موسسات غیردولتی می باشند که مطابق قوانین و مقررات بخشی از وظایف حاکمیتی را بر عهده دارند؛ نظیر کانون کارشناسان رسمی دادگستری سازمان نظام پزشکی سازمان نظام مهندسی کانون وکلا.      4- منظور از موسسات عمومی غیردولتی مندرج در بند ل ماده 8 مواد 13 و14 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386 همان موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی است که در ماده 3 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386 تعریف شده اند.       5- باتوجه به اینکه قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8/7/1386 وارد بر قوانین قبلی از جمله «قانون محاسبات عمومی کشور» مصوب 1/6/66 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن است و برابر ماده 127 آن «کلیه قوانین و مقررات عام و خاص مغایر با این قانون از تاریخ لازم الاجرا شدن لغو گردیده است بنابراین موسساتی که مشمول تعریف مندرج در ماده 3 باشند گرچه در «قانون فهرست نهادها و موسسات عمومی غیردولتی» مصوب 19/4/1373 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن نیامده باشند « موسسه یا نهاد عمومی غیر دولتی» تلقی خواهند شد؛ زیرا قانون اخیرالذکر (فهرست نهادها...) بر اساس تبصره ماده 5 قانون محاسبات عمومی کشورتصویب شده است که با تعریف جدید مقرر در ماده 3 قانون مدیریت خدمات کشوری اصولا لزوم تصویب فهرست منتفی است.      6- با توجه به توضیحات داده شده در پاسخ سوال های 1 و5 پاسخ این سوال نیز روشن است.      7- منظور از اشخاص حقوقی ارائه دهنده خدمات عمومی اشخاص حقوقی هستند که بخشی از وظایف دولت را به عهده می گیرند؛ مانند شهرداری ها اتاق بازرگانی اتاق تعاون اتاق اصناف که موسسات عمومی غیردولتی می باشند که مشمول بندب ماده 231 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مصوب 15/10/89 می شوند.      8- منظور از «موسسات عمومی یا نهادهای عمومی غیردولتی» همان است که در ماده 3 قانون مدیریت خدمات کشوری بیان شده است اعم از آنکه در فهرست مورد اشاره باشند یا نباشند.      9- با توجه به توضیحات قبلی به ویژه پاسخ سوال 1 پاسخ این سوال نیز روشن است.    10- منظور از« نهادهای عمومی غیردولتی» در قسمت اخیر تبصره 1 شق 4 بند ی ذیل ماده 84 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه اقتصادی... همان تعریف مذکور در ماده 3 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386 است.  11- منظور از موسسه مامور به خدمت عمومی موسسه ای است که تحت نظارت دولت              عهده دار یک یا چند امر عمومی بوده و خدمات آن جنبه عام المنفعه دارد./الف

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 26 ـ حقوق اجتماعی موضوع این قانون به شرح زیر است: الف ـ داوطلب شدن در انتخابات ریاست جمهوری مجلس خبرگان رهبری مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر و روستا ب ـ عضویت در شورای نگهبان مجمع تشخیص مصلحت نظام یا هیات دولت و تصدی معاونت رئیس جمهور پ ـ تصدی ریاست قوه قضاییه دادستانی کل کشور ریاست دیوان عالی کشور و ریاست دیوان عدالت اداری ت ـ انتخاب شدن یا عضویت در انجمن ها شوراها احزاب و جمعیت ها به موجب قانون یا با رای مردم ث ـ عضویت در هیات های منصفه و امناء و شوراهای حل اختلاف ج ـ اشتغال به عنوان مدیر مسوول یا سردبیر رسانه های گروهی چ ـ استخدام و یا اشتغال در کلیه دستگاه های حکومتی اعم از قوای سه گانه و سازمان ها و شرکت های وابسته به آنها صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران نیروهای مسلح و سایر نهادهای تحت نظر رهبری شهرداری ها و موسسات مامور به خدمات عمومی و دستگاه های مستلزم تصریح یا ذکر نام برای شمول قانون بر آنها ح ـ اشتغال به عنوان وکیل دادگستری و تصدی دفاتر ثبت اسناد رسمی و ازدواج و طلاق و دفتریاری خ ـ انتخاب شدن به سمت قیم امین متولی ناظر یا متصدی موقوفات عام د ـ انتخاب شدن به سمت داوری یا کارشناسی در مراجع رسمی ذ ـ استفاده از نشان های دولتی و عناوین افتخاری ر ـ تاسیس اداره یا عضویت در هیات مدیره شرکت های دولتی تعاونی و خصوصی یا ثبت نام تجارتی یا موسسه آموزشی پژوهشی فرهنگی و علمی تبصره 1 ـ مستخدمان دستگاه های حکومتی در صورت محرومیت از حقوق اجتماعی خواه به عنوان مجازات اصلی و خواه مجازات تکمیلی یا تبعی حسب مورد در مدت مقرر در حکم یا قانون از خدمت منفصل می شوند. تبصره 2 ـ هر کس به عنوان مجازات تبعی از حقوق اجتماعی محروم گردد پس از گذشت مواعد مقرر در ماده (25) این قانون اعاده حیثیت می شود و آثار تبعی محکومیت وی زائل می گردد مگر در مورد بندهای (الف) (ب) و(پ) این ماده که از حقوق مزبور به طور دائمی محروم می شود.

مشاهده ماده 26 قانون مجازات اسلامی

ماده 1ـ تعاریف: الف ـ فساد در این قانون هرگونه فعل یا ترک فعلی است که توسط هر شخص حقیقی یا حقوقی به صورت فردی جمعی یا سازمانی که عمدا و با هدف کسب هرگونه منفعت یا امتیاز مستقیم یا غیرمستقیم برای خود یا دیگری با نقض قوانین و مقررات کشوری انجام پذیرد یا ضرر و زیانی را به اموال منافع منابع یا سلامت و امنیت عمومی و یا جمعی از مردم وارد نماید نظیر رشاء ارتشاء اختلاس تبانی سوءاستفاده از مقام یا موقعیت اداری سیاسی امکانات یا اطلاعات دریافت و پرداختهای غیرقانونی از منابع عمومی و انحراف از این منابع به سمت تخصیص های غیرقانونی جعل تخریب یا اختفاء اسناد و سوابق اداری و مالی ب ـ موسسات خصوصی حرفه ای عهده دار ماموریت عمومی موسسات غیردولتی می باشند که مطابق قوانین و مقررات بخشی از وظایف حاکمیتی را بر عهده دارند نظیر کانون کارشناسان رسمی دادگستری سازمان نظام پزشکی و سازمان نظام مهندسی ج ـ تحصیل مال نامشروع موضوع ماده (2) قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری مصوب 15/9/1367 مجمع تشخیص مصلحت نظام.

مشاهده ماده 1 قانون ارتقاء سلامت نظام اداری و مقابله با فساد

ماده 13- امور تصدی های اجتماعی فرهنگی و خدماتی با رعایت اصول بیست و نهم (29) و سی ام (30) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران از طریق توسعه بخش تعاونی و خصوصی و نهادها و موسسات عمومی غیردولتی تعیین صلاحیت شده و با نظارت و حمایت دولت و با استفاده از شیوه های ذیل انجام می گردد: 1- اعمال حمایت های لازم از بخش تعاونی و خصوصی و نهادها و موسسات عمومی غیردولتی مجری این وظایف. 2- خرید خدمات از بخش تعاونی و خصوصی و نهادها و موسسات عمومی غیردولتی. 3- مشارکت با بخش تعاونی و خصوصی و نهادها و موسسات عمومی غیردولتی از طریق اجاره واگذاری امکانات و تجهیزات و منابع فیزیکی. 4- واگذاری مدیریت واحدهای دولتی به بخش تعاونی و خصوصی و نهادها و موسسات عمومی غیردولتی با پرداخت تمام و یا بخشی از هزینه سرانه خدمات. 5- ایجاد و اداره واحدهای دولتی موضوع این ماده توسط دستگاه های اجرایی. تبصره 1- اگر انجام امور موضوع این ماده به یکی از طرق چهارگانه فوق الذکر (1 لغایت 4) مقدور نباشد ایجاد و اداره واحدهای دولتی وظیفه دولت است. تبصره 2- تایید صلاحیت علمی و اخلاقی کلیه افراد موضوع این قانون که به موجب این ماده در بخش های آموزشی بهداشتی و فرهنگی اشتغال خواهند داشت مطابق ضوابط فصل ششم این قانون و تایید استانداردهای مربوط و کیفیت و قیمت خدمات نیز مطابق قوانین و مقررات مربوط است.

مشاهده ماده 13 قانون مدیریت خدمات کشوری

ماده 14- امور زیربنایی با مدیریت حمایت و نظارت دستگاه های اجرایی توسط بخش غیردولتی (تعاونی و خصوصی و نهادها و موسسات عمومی غیردولتی) انجام خواهد شد و در موارد استثنایی با تصویب هیات وزیران توسط بخش دولتی انجام خواهد شد.

مشاهده ماده 14 قانون مدیریت خدمات کشوری

ماده 3- موسسه یا نهاد عمومی غیردولتی: واحد سازمانی مشخصی است که دارای استقلال حقوقی است و با تصویب مجلس شورای اسلامی ایجاد شده یا می شود و بیش از پنجاه درصد (50%) بودجه سالانه آن از محل منابع غیردولتی تامین گردد وعهده دار وظایف و خدماتی است که جنبه عمومی دارد.

مشاهده ماده 3 قانون مدیریت خدمات کشوری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM