نظریه مشورتی شماره 658/94/7

نظریه مشورتی شماره 658/94/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 658/94/7


شماره نظریه:
658/94/7

شماره پرونده:
49-291-44

تاریخ نظریه:
1394/03/12

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
با توجه به تصریح ماده 2 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب 74 با اصلاحات بعدی مبلغ 80% قیمت روز اراضی و باغها در مواردی که مجوز کاربری داده می شود به عنوان عوارض وصول می شود. بنابراین این مبلغ مجازات (جزای نقدی) نیست؛ زیرا جزای نقدی می بایست در قبال فعل یا ترک فعلی که در قانون جرم شناخته شده است توسط دادگاه حکم بر پرداخت آن داده شود. مبلغ مزبور خسارت نیز محسوب نمی شود بلکه نوعی عوارض قانونی می باشد که در قبال صدور مجوز تغییر کاربری اخذ می شود. در نتیجه از شمول مواد 1و2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی خارج می باشد و طرح دعوای اعسار از پرداخت آن نیز منتفی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 1ـ هرکس به موجب حکم دادگاه به دادن هر نوع مالی به دیگری محکوم شود و از اجرای حکم خودداری کند هرگاه محکوم به عین معین باشد آن مال اخذ و به محکوم له تسلیم می شود و در صورتی که رد عین ممکن نباشد یا محکوم به عین معین نباشد اموال محکوم علیه با رعایت مستثنیات دین و مطابق قانون اجرای احکام مدنی و سایر مقررات مربوط توقیف و از محل آن حسب مورد محکوم به یا مثل یا قیمت آن استیفاء می شود.

مشاهده ماده 1 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

ماده 2ـ مرجع اجراءکننده رای اعم از قسمت اجرای دادگاه صادرکننده اجرائیه یا مجری نیابت مکلف است به تقاضای محکوم له از طرق پیش بینی شده در این قانون و نیز به هر نحو دیگر که قانونا ممکن باشد نسبت به شناسایی اموال محکوم علیه و توقیف آن به میزان محکوم به اقدام کند. تبصره ـ در موردی که محکوم به عین معین بوده و محکوم له شناسایی و تحویل آن را تقاضا کرده باشد نیز مرجع اجراءکننده رای مکلف به شناسایی و توقیف آن مال است.

مشاهده ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

ماده 2 ـ در مواردی که به اراضی زراعی و باغ ها طبق مقررات این قانون مجوز تغییر کاربری داده می شود هشتاد درصد (80%) قیمت روز اراضی و باغ های مذکور با احتساب ارزش زمین پس از تغییر کاربری بابت عوارض از مالکین وصول و به خزانه داری کل کشور واریز می گردد. (اصلاحی 01/08/1385) تبصره 1ـ تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها برای سکونت شخصی صاحبان زمین تا پانصد متر مربع فقط برای یکبار و احداث دامداریها مرغداریها پرورش آبزیان تولیدات گلخانه ای و همچنین واحدهای صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی و صنایع دستی مشمول پرداخت عوارض موضوع این ماده نخواهد بود. (اصلاحی 01/08/1385) تبصره 2ـ اراضی زراعی و باغهای مورد نیاز طرحهای تملک دارایی های سرمایه ای مصوب مجلس شورای اسلامی (ملی ـ استانی) و طرحهای خدمات عمومی موردنیاز مردم از پرداخت عوارض موضوع این ماده مستثنی بوده و تابع قوانین و مقررات مربوط می باشد. (اصلاحی 01/08/1385) تبصره 3ـ تقویم و ارزیابی اراضی زراعی و باغهای موضوع این قانون توسط کمیسیون سه نفره ای متشکل از نمایندگان سازمان جهاد کشاورزی استانداری امور اقتصادی و دارایی استان در هر یک از شهرستانها انجام می پذیرد. (الحاقی 01/08/1385)

مشاهده ماده 2 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM