نظریه مشورتی شماره 7/99/1429

نظریه مشورتی شماره 7/99/1429

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/1429


شماره نظریه:
7/99/1429

شماره پرونده:
99-16/10-1429 ح

تاریخ نظریه:
1399/10/13

استعلام
در مواردی اطفال با وسیله نقلیه موتورسیلکت یا دوچرخه پایی موجب ایراد صدمه بدنی غیر عمدی منتهی به ایراد جرح یا فوت نسبت به غیر شده حسب نظریه افسر کارشناس تصادفات مقصر حادثه شناخته می شوند از سوی دیگر فاقد گواهی نامه و بیمه نامه می باشند. آیا به استناد مواد 21 و 34 قانون بیمه اجباری خسارت وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از رانندگی با وسایل نقلیه مصوب 1395 و ماده 714 قانون تعزیرات مصوب 1375 صندوق تامین خسارت های بدنی ملزم به پرداخت دیه می باشد یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا به موجب بند «ث» ماده 1 قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395 منظور از وسیله نقلیه «وسایل نقلیه موتوری زمینی و ریلی شهری و بین شهری و واگن متصل یا غیر متصل به آن و یدک و کفی (تریلر) متصل به آن ها» است. بنابراین دوچرخه که نیروی محرک آن نیروی وارد شده به رکاب توسط راکب است و از منظر فنی «موتوری» محسوب نمی شود از شمول تعریف مذکور خارج بوده و از شمول قانون صدر الذکر خروج موضوعی دارد. ثانیا با توجه به صدر ماده 21 این قانون که هدف از تشکیل صندوق تامین خسارت های بدنی را «حمایت از زیان دیدگان حوادث ناشی از وسایل نقلیه» دانسته است و با عنایت به این که در این ماده به نحو اطلاق فقدان بیمه نامه از موارد پرداخت خسارت از محل این صندوق دانسته شده است صرف نظر از این که راننده مسبب حادثه اهلیت کیفری و شرایط تصدی وسیله نقلیه را دارا بوده است یا خیر و با لحاظ ماده 17 قانون یادشده در فرض سوال که راکب موتورسیکلت مسبب حادثه طفل و طبعا فاقد گواهینامه رانندگی و وسیله نقلیه وی نیز فاقد بیمه نامه بوده است خسارات بدنی وارد شده توسط صندوق تامین خسارت های بدنی پرداخت می شود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 714 ـ هر گاه بی احتیاطی یا بی مبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت راننده اعم از وسائط نقلیه زمینی یا آبی یا هوایی) یا متصدی وسیله موتوری منتهی به قتل غیر عمدی شود مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس و نیز به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دم محکوم می شود. تبصره-اظهار نظر کارشناسی در خصوص تشخیص بی احتیاتی یا بی مبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت درمورد سوانح مربوط به وسایل نقلیه زمینی آبی و هوایی حسب مورد اداره راهنمایی و رانندگیشرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران سازمان بنادر و کشتیرانی و سازمان هواپیمایی کشوری می باشد.

مشاهده ماده 714 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

ماده 21 ـ خسارات وارده از حریق که بیمه گر مسئول آن است عبارت است از: 1 ـ خسارت وارده به موضوع بیمه از حریق اگر چه حریق در نزدیکی آن واقع شده باشد. 2 ـ هر خسارت یا تنزل قیمت وارده به اموال از آب یا هر وسیله دیگری که برای خاموش کردن آتش به کار برده شده است. 3 ـ تلف شدن یا معیوب شدن مال در موقع نجات دادن آن از حریق. 4 ـ خسارت وارده به اموال بیمه شده در نتیجه خراب کردن کلی یا جزئی بناء برای جلوگیری از سرایت یا توسعه حریق.

مشاهده ماده 21 قانون بیمه

ماده 34 ـ اگر در یک قرارداد بیمه موضوعات مختلفه بیمه شده باشد در صورت اثبات تقلب از طرف بیمه گذار نسبت به یکی از آن موضوعات بطلان نسبت به سایر موضوعات نیز سرایت کرده تمام قرارداد باطل خواهد بود. موضوعات مختلفه که در یک بیمه نامه ذکر می شود در حکم یک قرارداد محسوب است.

مشاهده ماده 34 قانون بیمه

ماده 1 ـ بیمه عقدی است که به موجب آن یک طرف تعهد می کند در ازاء پرداخت وجه یا وجوهی از طرف دیگر در صورت وقوع یا بروز حادثه خسارت وارده بر او را جبران نموده یا وجه معینی بپردازد. متعهد را بیمه گر طرف تعهد را بیمه گذار وجهی را که بیمه گذار به بیمه گر می پردازد حق بیمه و آنچه را که بیمه می شود موضوع بیمه نامند.

مشاهده ماده 1 قانون بیمه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM