نظریه مشورتی شماره 7/99/926

نظریه مشورتی شماره 7/99/926

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/926


شماره نظریه:
7/99/926

شماره پرونده:
99-210-926 ک

تاریخ نظریه:
1399/08/25

استعلام
1- آیا تیراندازی غیر عمد که لازمه آن مصرف حداقل یک تیر فشنگ است مصداق تضییع مهمات موضوع قسمت اخیر ماده 83 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح است؟ خصوصا از این حیث که قانون گذار در قسمت اخیر این ماده مجازات اهمال و تفریط منجر به نقص یا تضییع مهمات را شش ماه تا سه سال حبس تعزیری تعیین کرده که از مجازات تیراندازی عمدی مقرر در ماده 41 همین قانون یک درجه شدیدتر است. 2- با توجه به مراتب فوق آیا می توان گفت که بر اساس مفهوم مخالف ماده 41 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح قانونگذار صرفا تیراندازی عمدی بر خلاف مقررات آن هم در حین خدمت یا ماموریت را برای نظامیان جرم انگاری کرده و تضییع مهمات مندرج در ماده 83 مجازات جرایم نیروهای مسلح به روشی غیر از تیراندازی است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1 و 2- تشخیص «تضییع مهمات» در ماده 83 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب 1382 بر اساس «عرف خاص نظامی» با مقام قضایی رسیدگی کننده است؛ بنابراین در فرض استعلام چنانچه به تشخیص مقام قضایی «تیراندازی غیرعمدی» از مصادیق «تضییع مهمات» محسوب شود مرتکب مطابق ماده 83 قانون فوق الذکر قابل تعقیب و مجازات است. ضمنا بزه «تیراندازی عمدی» که حسب مورد می تواند مشمول مقررات مختلف از جمله مواد 41 و 83 و 93 قانون فوقالذکر و یا مواد 612 و 614 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375 باشد با موضوع تضییع مهمات دو مقوله متفاوت است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 83 ـ هر نظامی که اسلحه و مهمات یا وسایل و لوازم نظامی متعلق به دولت یا در اختیار دولت را که برحسب وظیفه به او سپرده شده به مصرف غیر مجاز برساند یا مورد استفاده غیرمجاز قراردهد یا بدون اجازه و برخلاف مقررات در اختیار دیگری بگذارد یا به علت اهمال یا تفریط موجب نقص یا تضییع آنها گردد به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم می گردد.

مشاهده ماده 83 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

ماده 41 ـ هر نظامی که در حین خدمت یا ماموریت برخلاف مقررات و ضوابط عمدا مبادرت به تیراندازی نماید علاوه بر جبران خسارات وارده به حبس از سه ماه تا یک سال محکوم می شود و در صورتی که منجر به قتل یا جرح شود علاوه بر مجازات مذکور حسب مورد به قصاص یا دیه محکوم می گردد و چنانچه از مصادیق مواد (612) و (614) قانون مجازات اسلامی مصوب 2/3/1375 باشد به مجازات مندرج در مواد مذکور محکوم خواهد شد. تبصره 1 ـ چنانچه تیراندازی مطابق مقررات صورت گرفته باشد مرتکب از مجازات و پرداخت دیه و خسارت معاف خواهد بود و اگر مقتول یا مجروح مقصر نبوده و بی گناه باشد دیه از بیت المال پرداخت خواهد شد. تبصره 2 ـ مقررات مربوط به تیراندازی و نحوه پرداخت دیه و خسارات به موجب «قانون به کارگیری سلاح توسط مامورین نیروهای مسلح در موارد ضروری مصوب 18/10/1373» و آیین نامه های مربوط خواهد بود.

مشاهده ماده 41 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

ماده 612 ـ قطع و از بین بردن تمام زبان لال موجب یک سوم دیه کامل است و از بین بردن مقداری از آن موجب همان مقدار دیه به نسبت مساحت تمام زبان است. تبصره ـ لال اعم از مادرزادی و عارضی است لکن کسی که به واسطه عارضه ای به طور موقت قادر به سخن گفتن نیست گویا محسوب می شود.

مشاهده ماده 612 قانون مجازات اسلامی

ماده 614 ـ قطع و از بین بردن تمام زبان کودکی که زمان سخن گفتن او فرا نرسیده موجب دیه کامل است لکن اگر بعدا معلوم شود که لال بوده است مازاد بر یک سوم دیه مسترد می شود.

مشاهده ماده 614 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM