نظریه مشورتی شماره 7/99/1069

نظریه مشورتی شماره 7/99/1069

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/99/1069


شماره نظریه:
7/99/1069

شماره پرونده:
99-168-1069 ک

تاریخ نظریه:
1399/08/25

استعلام
مطابق تبصره ماده 455 قانون آیین دادرسی کیفری عدم رعایت تشریفات دادرسی موجب نقض رای نیست؛ مگر آن که تشریفات مذکور به درجه ای از اهمیت باشد که موجب بی اعتباری رای شود و مطابق ماده 298 قانون مذکور دادگاه اطفال و نوجوانان با حضور یک قاضی و یک مشاور تشکیل می شود و نظر مشاور مشورتی است و نیز مطابق ماده 415 قانون آیین دادرسی کیفری در برخی از جرایم اطفال حضور وکیل تعیینی و در صورت لزوم تسخیری الزامی است و طبق ماده 413 قانون آیین دادرسی کیفری والدین و اولیاء و سرپرست اطفال و نوجوانان و. .. در دادگاه حاضر می شوند. حال سوال اینجاست که آیا عدم حضور یا عدم دعوت از مشاور وکیل تعیینی یا تسخیری والدین و اولیاء توسط دادگاه بدوی و در مقام رسیدگی از تشریفاتی است که موجبات نقض در دادگاه تجدید نظر را فراهم می کند؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا حکم موضوع ماده 298 قانون آیین دادرسی کیفری مبنی بر لزوم حضور مشاور برای رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوانان در دادگاه اطفال و نوجوانان از مقررات مربوط به تشکیلات و سازمان دادگاه است؛ لذا در فرض استعلام که دادگاه نخستین بدون دعوت از مشاور یا بدون حضور وی مبادرت به صدور رای کرده است دادگاه تجدید نظر استان باید به استناد تبصره ماده 455 این قانون ضمن نقض رای تجدید نظرخواسته پرونده را جهت رسیدگی به دادگاه نخستین اعاده کند. ثانیا در فرضی که دادگاه اطفال و نوجوانان بدون حضور وکیل تعیینی یا تسخیری و یا بدون حضور والدین اولیاء یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان رسیدگی و رای صادر کرده است و رای صادرشده مورد تجدید نظرخواهی واقع شده است با توجه به نقض حقوق دفاعی متهم دادگاه تجدید نظر استان با عنایت به تبصره ذیل ماده 455 قانون آیین دادرسی کیفری ضمن نقض رای تجدید نظرخواسته با تعیین وقت رسیدگی و رعایت ماده 412 این قانون مبادرت به صدور رای می کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 455 ـ دادگاه تجدید نظر استان پس از تشکیل جلسه رسیدگی و اعلام ختم دادرسی به شرح زیر اتخاذ تصمیم می کند: الف ـ هرگاه رای مورد تجدید نظرخواهی مطابق ادله موجود در پرونده و طبق قانون صادر شده باشد رای را تایید و پرونده را به دادگاه صادرکننده رای اعاده می کند. ب ـ هرگاه متهم به جهات قانونی قابل تعقیب نباشد یا دادگاه تجدید نظر استان به هر دلیل برائت متهم را احراز کند رای تجدید نظرخواسته را نقض و رای مقتضی صادر می کند هرچند محکوم علیه درخواست تجدید نظر نکرده باشد و چنانچه محکوم علیه زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. پ ـ چنانچه رای تجدید نظرخواسته را مخالف قانون تشخیص دهد با استدلال و ذکر مبانی و مستند قانونی آن را نقض و در ماهیت انشای رای می کند. تبصره ـ عدم رعایت تشریفات دادرسی موجب نقض رای نیست مگر آنکه تشریفات مذکور به درجه ای از اهمیت باشد که موجب بی ـاعتباری رای شود.

مشاهده ماده 455 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 415 ـ در جرایمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک است یا جرایمی که مستلزم پرداخت دیه یا ارش بیش از خمس دیه کامل است و در جرایم تعزیری درجه شش و بالاتر دادسرا و یا دادگاه اطفال و نوجوانان به ولی یا سرپرست قانونی متهم ابلاغ می نماید که برای او وکیل تعیین کند. در صورت عدم تعیین وکیل یا عدم حضور وکیل بدون اعلام عذر موجه در مرجع قضایی برای متهم وکیل تعیین می شود. در جرایم تعزیری درجه هفت و هشت ولی یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان می تواند خود از وی دفاع و یا وکیل تعیین نماید. نوجوان نیز می تواند از خود دفاع کند.

مشاهده ماده 415 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 413 ـ در دادگاه اطفال و نوجوانان والدین اولیاء یا سرپرست طفل و نوجوان وکیل مدافع شاکی اشخاصی که نظر آنان در تحقیقات مقدماتی جلب شده شهود مطلعان و مددکار اجتماعی سازمان بهزیستی حاضر می شوند. حضور اشخاص دیگر در جلسه رسیدگی با موافقت دادگاه بلامانع است.

مشاهده ماده 413 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 298 ـ دادگاه اطفال و نوجوانان با حضور یک قاضی و یک مشاور تشکیل می شود. نظر مشاوران مشورتی است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ در هر حوزه قضایی شهرستان یک یا چند شعبه دادگاه اطفال و نوجوانان برحسب نیاز تشکیل می شود. تا زمانی که دادگاه اطفال و نوجوانان در محلی تشکیل نشده است به کلیه جرایم اطفال و نوجوانان به جز جرایم مشمول ماده (315) این قانون در شعبه دادگاه کیفری دو یا دادگاهی که وظایف آن را انجام می دهد رسیدگی می شود.

مشاهده ماده 298 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM