نظریه مشورتی شماره 7/98/622

نظریه مشورتی شماره 7/98/622

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/622


شماره نظریه:
7/98/622

شماره پرونده:
ک 226-861-89

تاریخ نظریه:
1398/11/20

استعلام
س 47-: نظر به لزوم ابلاغ آرای دادگاه اطفال و نوجوانان علاوه بر متهم یا محکوم علیه به ولی یا سرپرست قانونی متهم یا محکوم علیه (ماده 417 قانون آئین دادرسی کیفری): 1-در صورتی که خود متهم نسبت به رای صادره تمکین نماید و ولی ایشان تجدیدنظرخواهی کند یا بالعکس نظر کدام یک مقدم و قابل اجرا است؟ 2-در صورت عدم اعتراض یا تمکین به رای از جانب متهم آیا ولی یا سرپرست می تواند ضمن تمکین به رای تقاضای اعمال ماده 442 را مطرح نماید./ع

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1-استعمال حرف «یا» در ماده 447 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 به این نحو که: «درخواست تجدیدنظر از آراء و تصمیمات دادگاه اطفال و نوجوان می تواند توسط نوجوان یا ولی یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان و یا وکیل آنان به عمل آید» موید آن است که اعلام نظر نسبت به آراء دادگاه اطفال و نوجوانان از سوی هر یک از طرفین اعم از اعلام تمکین یا تجدید نظر خواهی صرفا یک بار به عمل خواهد آمد. بنابراین «در خصوص موضوع واجد جنبه مالی با اخذ ملاک از تبصره ماده 70 قانون آیین دادرسی کیفری ولی یا سرپرست قانونی باید اقدام نوجوان اعم از اعتراض به رای یا تسلیم به آن را تنفیذ کند» چنانچه محکوم نوجوان نسبت به رای صادره اعلام تمکین نماید تجدید نظر خواهی نسبت به رای از سوی ولی نوجوان فاقد وجاهت قانونی است. چنانچه ولی ابتدائا نسبت به رای اعتراض کند یا تسلیم شود تجدید نظرخواهی مجدد از سوی نوجوان فاقد وجاهت قانونی است هم چنان که حق تجدید نظر خواهی مستقل برای محکوم بزرگسال و وکیل وی قابل تصور نمی باشد. 2-مستفاد از مواد 415 442 و 447 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و لحاظ این که ولی نوجوان یا سرپرست قانونی وی مطلقا حق تجدید نظر خواهی و تعیین وکیل را دارد؛ با تفسیر حمایتی از قوانین مربوطه در فرض مطروحه تقاضای اعمال مقررات ماده 442 قانون مارالذکر و برخورداری محکوم نوجوان از تخفیف در مجازات فاقد منع قانونی است؛ ضمن این که حکم موضوع ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 ناظر به فرض غالب است که در مانحن فیه ولی به مثابه محکوم است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 417 ـ آراء و تصمیمات دادگاه اطفال و نوجوانان علاوه بر شاکی متهم و محکوم علیه به ولی یا سرپرست قانونی متهم و محکوم علیه و درصورت داشتن وکیل به وکیل ایشان نیز ابلاغ می شود.

مشاهده ماده 417 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 447 ـ درخواست تجدید نظر از آراء و تصمیمات دادگاه اطفال و نوجوانان می تواند توسط نوجوان یا ولی یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان و یا وکیل آنان به عمل آید. دادستان نیز هرگاه آراء و تصمیمات دادگاه را مخالف قانون بداند می تواند درخواست تجدید نظر نماید. مدعی خصوصی می تواند فقط از حکم مربوط به ضرر و زیان یا برائت یا قرار منع یا موقوفی یا تعلیق تعقیب و یا قرار بایگانی کردن پرونده تجدید نظر خواهی کند.

مشاهده ماده 447 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 70 ـ در مواردی که تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی است و بزه دیده محجور میباشد و ولی یا قیم نداشته یا به آنان دسترسی ندارد و نصب قیم نیز موجب فوت وقت یا توجه ضرر به محجور شود تا حضور و مداخله ولی یا قیم یا نصب قیم و همچنین در صورتی که ولی یا قیم خود مرتکب جرم شده یا مداخله در آن داشته باشد دادستان شخصی را به عنوان قیم موقت تعیین و یا خود امر کیفری را تعقیب می کند و اقدامات ضروری را برای حفظ و جمع آوری ادله جرم و جلوگیری از فرار متهم به عمل می آورد. این حکم در مواردی که بزه دیده ولی و یا قیم او به عللی از قبیل بیهوشی قادر به شکایت نباشد نیز جاری است. تبصره ـ در خصوص شخص سفیه فقط در دعاوی کیفری که جنبه مالی دارد رعایت ترتیب مذکور در این ماده الزامی است و در غیر موارد مالی سفیه می تواند شخصا طرح شکایت نماید.

مشاهده ماده 70 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 415 ـ در جرایمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک است یا جرایمی که مستلزم پرداخت دیه یا ارش بیش از خمس دیه کامل است و در جرایم تعزیری درجه شش و بالاتر دادسرا و یا دادگاه اطفال و نوجوانان به ولی یا سرپرست قانونی متهم ابلاغ می نماید که برای او وکیل تعیین کند. در صورت عدم تعیین وکیل یا عدم حضور وکیل بدون اعلام عذر موجه در مرجع قضایی برای متهم وکیل تعیین می شود. در جرایم تعزیری درجه هفت و هشت ولی یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان می تواند خود از وی دفاع و یا وکیل تعیین نماید. نوجوان نیز می تواند از خود دفاع کند.

مشاهده ماده 415 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 442 ـ در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در اینصورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند. این حکم دادگاه قطعی است.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM