نظریه مشورتی شماره 7/1400/1135

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1135

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1135


شماره نظریه:
7/1400/1135

شماره پرونده:
1400-168-1135 ک

تاریخ نظریه:
1400/10/15

استعلام
الف- چنانچه مرجع فاقد صلاحیت در خصوص اتهامات متهم قرار تامین کیفری صادر و سپس پرونده را با صدور قرار عدم صلاحیت نزد مرجع صالح ارسال کند مرجع اخیر نسبت به قرار تامین کیفری مذکور چه تکلیفی دارد؟ آیا تامین سابق به قوت خود باقی است یا به دلیل صدور آن توسط مرجع فاقد صلاحیت این تامین اساسا فاقد اعتبار بوده و مجدد باید از متهم تامین اخذ و از تامین سابق رفع اثر کند؟ ب- آیا در مساله فوق بین صلاحیت ذاتی و محلی تفاوت است؟ برای مثال در پرونده ای سازمان تعزیرات حکومتی نسبت به اتهامات متهم قرار تامین کیفری از نوع وثیقه صادر و با پرداخت وجه توسط متهم قرار قبولی وثیقه نیز صادر کرده است؛ اما با بررسی پرونده و احراز عدم صلاحیت خویش قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادسرای عمومی و انقلاب صادر کرده است حال دادسرای عمومی و انقلاب نسبت به متهم و قرار تامین کیفری ماخوذه چه تکلیفی خواهد دارد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا مطابق مواد 90 94 و 117 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 اقدامات و تصمیمات مرجع قضایی فاقد صلاحیت محلی که تا صدور قرار عدم صلاحیت به شایستگی مرجع قضایی دیگر انجام شده است دارای اعتبار قانونی است و تفهیم اتهام مجدد و صدور قرار تامین کیفری مجدد ضرورتی ندارد. ثانیا در فرضی که شعب ویژه قاچاق کالا و ارز سازمان تعزیرات حکومتی در خصوص تخلف اعلام شده بر اساس ماده 46 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392 قرار تامین کیفری صادر کرده و سپس با انجام تحقیقات محرز شود عمل ارتکابی واجد وصف کیفری است و در اجرای تبصره یک ماده 44 این قانون پرونده با صدور قرار عدم صلاحیت به مرجع قضایی صالح ارسال شود چنانچه از نظر مرجع قضایی قرار تامین صادرشده متناسب و با ضوابط قانونی منطبق باشد معتبر است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 90 ـ تحقیقات مقدماتی مجموعه اقدامات قانونی است که از سوی بازپرس یا دیگر مقامات قضایی برای حفظ آثار و علائم و جمع‏آوری ادله وقوع جرم شناسایی یافتن و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم انجام می شود.

مشاهده ماده 90 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 94 ـ تحقیقات مقدماتی باید به سرعت و به نحو مستمر انجام شود و ایام تعطیل مانع انجام آن نیست.

مشاهده ماده 94 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 117 ـ در مواردی که جرم خارج از حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس واقع شده اما در حوزه او کشف یا مرتکب در آن حوزه دستگیر شود بازپرس تحقیقات و اقدامات مقتضی را به عمل می آورد و در صورت لزوم قرار تامین نیز صادر می کند و چنانچه قرار صادره منتهی به بازداشت متهم شود پس از رسیدگی به اعتراض وی در دادگاه کیفری که بازپرس در معیت آن انجام وظیفه می نماید با صدور قرار عدم صلاحیت پرونده را به همراه متهم حداکثر ظرف چهل و هشت ساعت به دادسرای محل وقوع جرم می‏فرستد.

مشاهده ماده 117 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 46ـ در کلیه مواردی که سازمان تعزیرات حکومتی صالح به رسیدگی است شعب تعزیرات حکومتی همان اختیار مراجع قضائی در رسیدگی به پرونده‏های مزبور را دارند جز در مواردی که در این قانون به ضرورت اخذ دستور مقام قضائی تصریح شده است. تبصره 1ـ اعضای شعب ویژه رسیدگی به پرونده‏های قاچاق کالا و ارز سازمان تعزیرات حکومتی به جز در موارد اثبات سوءنیت یا ارتکاب اعمالی که در قانون جرم است در رابطه با ایفای وظایف قانونی در آراء صادره تحت تعقیب قضائی قرار نمی گیرند. تبصره 2ـ به کلیه اتهامات روسا و اعضای شعب سازمان تعزیرات حکومتی که در مقام رسیدگی به پرونده‏های قاچاق کالا و ارز مرتکب می شوند در دادسرا و دادگاههای مرکز رسیدگی می شود.

مشاهده ماده 46 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM