نظریه مشورتی شماره 7/98/1192

نظریه مشورتی شماره 7/98/1192

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/1192


شماره نظریه:
7/98/1192

شماره پرونده:
98-186/1-1192 ک

تاریخ نظریه:
1398/08/08

استعلام
خواهشمند است در خصوص ارسال پاسخ سوال ذیل دستور فرمائید مساعدت لازم را مبذول نمایند. 1-در جرایم مستمر همانند تصرف عدوانی آیا مرور زمان شامل مرحله اجرای حکم نیز می شود یا خیر؟ اگر چنانچه در مرحله اجرای حکم این گونه جرایم مشمول مرور زمان شوند آیا رفع تصرف عدوانی اعاده به وضع سابق نیز مشمول مرور زمان می شود یا خیر یا فقط مجازات حبس یا شلاق جزای نقدی مشمول مرور زمان می شود و شامل اعاده به وضع سابق و رفع تصرف نمی شود؟ 2-در حفر چاه غیر مجاز موضوع ماده 45 قانون توزیع عادلانه آب چنانچه جرم مذکور مشمول مرور زمان شده باشد در مرحله اجرای حکم آیا مشمول اعاده به وضع سابق نیز می شود یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1-مقررات مرور زمان مذکور در ماده 107 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مربوط به اجرای احکام قطعی تعزیری با توجه به اطلاق آن شامل جرایم تصرف عدوانی ممانعت از حق و ایجاد مزاحمت ملکی که منتهی به صدور حکم قطعی شده است نیز می گردد و استمرار این جرایم مانع از اعمال مقررات مرور زمان نسبت به مجازات تعیین شده در حکم قطعی نخواهد بود. حکم به رفع تصرف عدوانی و اعاده به وضع سابق که به تبع احراز جرم تصرف عدوانی و تعیین مجازات صادر می شود امری حقوقی است و ماهیت مجازات ندارد؛ لذا مشمول مرور زمان اجرای حکم موضوع ماده 107 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 نیز نمی شود. 2-«حکم اعاده به وضع سابق» موضوع صدر ماده 45 «قانون توزیع عادلانه آب» که به تبع احراز جرائم موضوع بندهای ماده 45 قانون مذکور و تعیین مجازات صادر می شود امری حقوقی است و ماهیت مجازات ندارد و لذا مشمول مرور زمان اجرای حکم موضوع ماده 107 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 نیز نمی شود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 45 ـ اشخاص زیر علاوه بر اعاده وضع سابق و جبران خسارت وارده به 10 تا 50 ضربه شلاق و یا از 15 روز تا سه ماه حبس تادیبی بر حسب موارد جرم به نظر حاکم شرع محکوم می شوند. الف ـ هر کس عمدا و بدون اجازه دریچه و مقسمی را باز کند یا در تقسیم آب تغییری دهد یا دخالت غیر مجاز در وسائل اندازه گیری آب کند یا به نحوی از انحاء امر بهره برداری از تاسیسات آبی را مختل سازد. ب ـ هر کس عمدا آبی را بدون حق یا اجازه مقامات مسئول به مجاری یا شبکه آبیاری متعلق به خود منتقل کند و یا موجب گردد که آب حق دیگری به او نرسد. ج ـ هر کس عمدا به نحوی از انحاء به ضرر دیگری آبی را به هدر دهد. د ـ هر کس آب حق دیگری را بدون مجوز قانونی تصرف کند. ه ـ هر کس بدون رعایت مقررات این قانون به حفر چاه و یا قنات و یا بهره برداری از منابع آب مبادرت کند. تبصره ـ در مورد بندهای ب و ج و د با گذشت شاکی خصوصی تعقیب موقوف می شود.

مشاهده ماده 45 قانون توزیع عادلانه آب

ماده 107 ـ مرور زمان اجرای احکام قطعی تعزیری را موقوف می کند و مدت آن از تاریخ قطعیت حکم به قرار زیر است: الف ـ جرایم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای بیست سال ب ـ جرایم تعزیری درجه چهار با انقضای پانزده سال پ ـ جرایم تعزیری درجه پنج با انقضای ده سال ت ـ جرایم تعزیری درجه شش با انقضای هفت سال ث ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای پنج سال تبصره 1 ـ اگر اجرای تمام یا بقیه مجازات موکول به گذشتن مدت یا رفع مانعی باشد مرور زمان از تاریخ انقضای آن مدت یا رفع مانع محاسبه می شود. تبصره 2 ـ مرور زمان اجرای احکام دادگاه های خارج از کشور درباره اتباع ایرانی در حدود مقررات و موافقتنامه های قانونی مشمول مقررات این ماده است.

مشاهده ماده 107 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM