نظریه مشورتی شماره 7/98/486

نظریه مشورتی شماره 7/98/486

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/486


شماره نظریه:
7/98/486

شماره پرونده:
98-168-486 ک

تاریخ نظریه:
1398/04/25

استعلام
1-آیا می توان مشتکی عنه را به عنوان مطلع احضار نمود؟ 2-آیا شخصی که به عنوان مطلع احضار می گردد می تواند وکیل معرفی نماید و در صورت منفی بودن پاسخ و معرفی وکیل و ارائه لایحه شعبه با چه تکلیفی مواجه می باشد؟ 3-آیا می توان جهت دسترسی به آدرس متهم متواری احدی از بستگان وی یا شخصی که از آدرس متهم اطلاع دارد را جهت دسترسی به آدرس وی وسوال در خصوص محل اقامت متهم به عنوان مطلع احضار نمود؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1-مطابق ماده 204 قانون آئین دادرسی کیفری 1392 با الحاقات و اصلاحات بعدی بازپرس می تواند شخصی را که حضور و تحقیق از وی برای روشن شدن موضوع ضروری است به عنوان مطلع احضار نماید. بنابراین تحقیق از مشتکی عنه که فعلا دلایل کافی بر توجه اتهام به وی وجود ندارد به عنوان مطلع و با رعایت حقوق ناظر به تحقیق از مطلعان از قبیل ماده 213 قانون یاد شده فاقد اشکال قانونی است. 2-با توجه به مواد مختلف قانون آیین دادرسی کیفری 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی و ماده واحده قانون احترام به آزادی های مشروع و حفظ حقوق شهروندی مصوب 15/2/ 1383 تصریح ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی به متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی می تواند یک نفر وکیل دادگستری همراه داشته باشد ناظر به حق تعیین وکیل نبوده و دلالت بر این ندارد که پیش از حضور متهم اعلام وکالت وکیل و مطالعه پرونده ممنوع است. بدیهی است در صورتی که بازپرس مطالعه پرونده را با ضرورت کشف حقیقت منافی بداند یا جرم از جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور باشد مطابق ماده 191 قانون مذکور اقدام می کند. با توجه به مراتب فوق در صورت معرفی وکیل و ارائه لایحه مقام قضایی به آن ترتیب اثر نمی دهد و با تکلیف دیگری مواجه نمی باشد. 3-ماده 174 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 تکلیف بازپرس در صورت عدم دسترسی به متهم را مشخص نموده است که شامل انتشار احضاریه در روزنامه است. هم چنین در خصوص نحوه دستیابی به متهم متواری بازپرس را به صدور برگ جلب سیار(ماده 184 همین قانون) استفاده از مساعدت شاکی برای جلب متهم(تبصره 3 ماده 184) و صدور دستور منع خروج از کشور(ماده 188) دلالت نموده است. از طرفی در ماده 204 قانون پیش گفته احضار مطلع در راستای «روشن شدن موضوع» به تشخیص بازپرس مقرر شده است. بنابراین با لحاظ موارد فوق الذکر و ضرورت قانونی بودن احضار بازپرس نمی تواند بستگان متهم متواری را صرفا جهت ارائه نشانی محل سکونت یا مخفی گاه وی احضارنماید.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 204 ـ بازپرس به تشخیص خود یا با معرفی شاکی یا به تقاضای متهم و یا حسب اعلام مقامات ذیربط شخصی که حضور یا تحقیق از وی را برای روشن شدن موضوع ضروری تشخیص دهد برابر مقررات احضار می کند. تبصره 1 ـ در صورتی که شاهد یا مطلع برای عدم حضور خود عذر موجهی نداشته باشد جلب می شود. اما در صورتیکه عذر موجهی داشته باشد و بازپرس آن عذر را بپذیرد مجددا احضار و در صورت عدم حضور جلب می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که دلیل پرونده منحصر به شهادت شهود و مطلعان نباشد تحقیق از آنان می تواند به صورت الکترونیکی و با رعایت مقررات راجع به دادرسی الکترونیکی به عمل آید.

مشاهده ماده 204 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 190 ـ متهم می تواند در مرحله تحقیقات مقدماتی یک نفر وکیل دادگستری همراه خود داشته باشد. این حق باید پیش از شروع تحقیق توسط بازپرس به متهم ابلاغ و تفهیم شود. چنانچه متهم احضار شود این حق در برگه احضاریه قید و به او ابلاغ می شود. وکیل متهم می تواند با کسب اطلاع از اتهام و دلایل آن مطالبی را که برای کشف حقیقت و دفاع از متهم یا اجرای قانون لازم بداند اظهار کند. اظهارات وکیل در صورتمجلس نوشته می شود. تبصره 1 ـ سلب حق همراه داشتن وکیل و عدم تفهیم این حق به متهم به ترتیب موجب مجازات انتظامی درجه 8 و 3 است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در جرایمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است چنانچه متهم اقدام به معرفی وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی ننماید بازپرس برای وی وکیل تسخیری انتخاب می کند. تبصره 3 ـ درمورد این ماده و نیز چنانچه اتهام مطرح مربوط به منافی عفت باشد مفاد ماده (191) جاری است.

مشاهده ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 174 ـ هرگاه ابلاغ احضاریه به لحاظ معلوم نبودن محل اقامت متهم ممکن نباشد و اقدامات برای دستیابی به متهم به نتیجه نرسد و ابلاغ نیز به طریق دیگر میسر نگردد متهم از طریق انتشار یک نوبت آگهی در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار ملی یا محلی و با ذکر عنوان اتهام و مهلت یکماه از تاریخ نشر آگهی احضار می شود. در اینصورت بازپرس پس از انقضاء مهلت مقرر به موضوع رسیدگی و اظهار عقیده می کند. تبصره ـ در جرایمی که به تشخیص بازپرس حیثیت اجتماعی متهم عفت یا امنیت عمومی اقتضاء کند عنوان اتهام در آگهی موضوع این ماده ذکر نمی شود.

مشاهده ماده 174 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM