نظریه مشورتی شماره 7/97/1578

نظریه مشورتی شماره 7/97/1578

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/1578


شماره نظریه:
7/97/1578

شماره پرونده:
97-186/1-1578

تاریخ نظریه:
1398/02/15

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا با توجه به اعتراض دادستان و شاکی خصوصی نسبت به صدور حکم برائت فرض سوال از شمول حکم مقرر در ماده 458 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 (منع تشدید مجازات در مرحله تجدیدنظر) خروج موضوعی دارد. ثانیا تعیین مجازات تکمیلی اولا مختص دادگاه بدوی نیست و مستفاد از بند پ ماده 455 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه تجدیدنظر که ماهیتا به جرم رسیدگی می کند می تواند از آن استفاده نماید. ثانیا نیاز به درخواست دادستان و ذکر آن در کیفرخواست نیست. ثالثا تعیین مجازات تکمیلی حتی در فرض تعیین حداکثر مجازات قانونی نیز فاقد اشکال قانونی است؛ زیرا دادگاه در حدود قانون مبادرت به تعیین مجازات اصلی و تکمیلی نموده است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 458 ـ دادگاه تجدید نظر استان نمی تواند مجازات تعزیری یا اقدامات تامینی و تربیتی مقرر در حکم تجدید نظرخواسته را تشدید کند مگر در مواردی که مجازات مقرر در حکم نخستین برخلاف جهات قانونی کمتر از حداقل میزانی باشد که قانون مقرر داشته و این امر مورد تجدید نظر خواهی شاکی و یا دادستان قرار گرفته باشد. در این موارد دادگاه تجدید نظر استان با تصحیح حکم نسبت به تعیین حداقل مجازاتی که قانون مقرر داشته است اقدام می کند.

مشاهده ماده 458 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 455 ـ دادگاه تجدید نظر استان پس از تشکیل جلسه رسیدگی و اعلام ختم دادرسی به شرح زیر اتخاذ تصمیم می کند: الف ـ هرگاه رای مورد تجدید نظرخواهی مطابق ادله موجود در پرونده و طبق قانون صادر شده باشد رای را تایید و پرونده را به دادگاه صادرکننده رای اعاده می کند. ب ـ هرگاه متهم به جهات قانونی قابل تعقیب نباشد یا دادگاه تجدید نظر استان به هر دلیل برائت متهم را احراز کند رای تجدید نظرخواسته را نقض و رای مقتضی صادر می کند هرچند محکوم علیه درخواست تجدید نظر نکرده باشد و چنانچه محکوم علیه زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. پ ـ چنانچه رای تجدید نظرخواسته را مخالف قانون تشخیص دهد با استدلال و ذکر مبانی و مستند قانونی آن را نقض و در ماهیت انشای رای می کند. تبصره ـ عدم رعایت تشریفات دادرسی موجب نقض رای نیست مگر آنکه تشریفات مذکور به درجه ای از اهمیت باشد که موجب بی ـاعتباری رای شود.

مشاهده ماده 455 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM