نظریه مشورتی شماره 7/1400/882

نظریه مشورتی شماره 7/1400/882

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/882


شماره نظریه:
7/1400/882

شماره پرونده:
1400-168-882 ک

تاریخ نظریه:
1400/08/12

استعلام
با توجه به ماده 203 قانون آیین دادرسی موضوع تشکیل پرونده شخصیت متهم آیا در جرایم اطفال جرایم مشمول ماده 203 قانون آیین دادرسی کیفری و همچنین جرایمی که مستقیما در دادگاه کیفری یک مطرح می شود از جمله زنای به عنف لواط به عنف و همچنین جرایم نیروهای مسلح مشمول قانون مذکور نیاز به تشکیل پرونده شخصیت می باشد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا با توجه به قسمت اخیر ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در جرائمی که مستقیما در دادگاه مطرح می شود و در مواد 203 و 286 قانون پیش گفته به آنها تصریح شده است و در واقع انجام تحقیقات مقدماتی این جرایم به عهده دادگاه است مقررات تعقیب حاکمیت داشته و دادگاه باید نسبت به تشکیل پرونده شخصیت برای متهم (که بالتبع در تعیین مجازات وی نیز موثر خواهد بود) اقدام کند؛ بنابراین طرح مستقیم پرونده در دادگاه نافی تکلیف دادگاه در تشکیل پرونده شخصیت نخواهد بود؛ و در فرض سوال نیز که به لحاظ ارتکاب جرم مستوجب سلب حیات (در موارد خاص نظیر برخی جرائم منافی عفت موضوع ماده 306 قانون آیین دادرسی کیفری) پرونده امر مستقیما در دادگاه مطرح و مورد رسیدگی واقع می شود تشکیل پرونده شخصیت به ویژه با توجه به طبع این جرائم ضروری خواهد بود. ثانیا با توجه به اطلاق ماده 203 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 از حیث مرجع قضایی که امر تحقیقات را بر عهده دارد؛ و با عنایت به حکم مقرر در مواد 568 و 648 همین قانون که دادرسی جرایم نیروهای مسلح را در مواردی که مقررات ویژه ای پیش بینی نشده تابع مقررات عمومی آیین دادرسی کیفری دانسته است در رسیدگی به جرایم مذکور در ماده 203 پیش گفته ارتکابی توسط اعضای نیروهای مسلح تشکیل پرونده شخصیت برای متهم ضروری است و تکلیف قانونی محسوب می شود./

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 203 ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات قطع عضو حبس ابد و یا تعزیر درجه چهار و بالاتر است و همچنین در جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی که میزان دیه آنها ثلث دیه کامل مجنی علیه یا بیش از آن است بازپرس مکلف است در حین انجام تحقیقات دستور تشکیل پرونده شخصیت متهم را به واحد مددکاری اجتماعی صادر نماید. این پرونده که به صورت مجزا از پرونده عمل مجرمانه تشکیل می گردد حاوی مطالب زیر است: الف ـ گزارش مددکار اجتماعی در خصوص وضع مادی خانوادگی و اجتماعی متهم ب ـ گزارش پزشکی و روان پزشکی

مشاهده ماده 203 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 341 ـ هرگاه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یکماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند یا مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب تشخیص دهد حسب مورد اتخاذ تصمیم کند. همچنین در صورتی که دادگاه تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند. در مورد اخیر و همچنین در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد.

مشاهده ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 306 ـ به جرایم منافی عفت به طور مستقیم در دادگاه صالح رسیدگی می شود. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ منظور از جرایم منافی عفت در این قانون جرایم جنسی حدی همچنین جرایم رابطه نامشروع تعزیری مانند تقبیل و مضاجعه است. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 306 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM