نظریه مشورتی شماره 7/1400/153

نظریه مشورتی شماره 7/1400/153

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/153


شماره نظریه:
7/1400/153

شماره پرونده:
1400-139-153 ک

تاریخ نظریه:
1400/07/03

استعلام
1- آیا جرم ربا از لحاظ قواعد مرور زمان مستمر محسوب می گردد؟ 2- چنانچه فردی سابقا تحت عنوان شروع به ربا محکوم شده باشد و پس از صدور حکم محکومیت مبادرت به وصول وجه اسناد تعهدآوری کند که در این راستا اخذ نموده است با عنایت به این که بخشی از رفتار ارتکابی سابقا موضوع حکم واقع شده است آیا مجدد تحت عنوان بزه ربا به نحو تام قابل تعقیب است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- جرم ربا موضوع ماده 595 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375 از جمله جرایم آنی است و از حیث مبدا احتساب مرور زمان حسب مورد تابع مرور زمان موضوع مواد 105 و 107 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 است. 2- در فرضی که محکوم پ‍س از محکومیت بابت شروع به جرم ربا وجه اسناد تعهدآوری را که در راستای وقوع جرم اخذ کرده است وصول کند از آن جا که وصول وجه این اسناد جزء آخر رکن مادی جرم و نتیجه رفتار مجرمانه است؛ مرتکب بابت ارتکاب جرم تام ربا تعقیب و محاکمه می شود و در صورت صدور حکم بر محکومیت وی چنانچه قبلا در همین رابطه به اتهام شروع به جرم ربا محکومیت یافته باشد موضوع از جهات اعاده دادرسی خواهد بود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 595 ـ فلج کردن بینی موجب دوسوم دیه کامل و از بین بردن بینی فلج موجب یک سوم دیه کامل است.

مشاهده ماده 595 قانون مجازات اسلامی

ماده 105 ـ مرور زمان در صورتی تعقیب جرایم موجب تعزیر را موقوف می کند که از تاریخ وقوع جرم تا انقضای مواعد زیر تعقیب نشده یا از تاریخ آخرین اقدام تعقیبی یا تحقیقی تا انقضای این مواعد به صدور حکم قطعی منتهی نگردیده باشد: الف ـ جرایم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای پانزده سال ب ـ جرایم تعزیری درجه چهار با انقضای ده سال پ ـ جرایم تعزیری درجه پنج با انقضای هفت سال ت ـ جرایم تعزیری درجه شش با انقضای پنج سال ث ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای سه سال. تبصره 1 ـ اقدام تعقیبی یا تحقیقی اقدامی است که مقامات قضایی در اجرای یک وظیفه قانونی از قبیل احضار جلب بازجویی استماع اظهارات شهود و مطلعان تحقیقات یا معاینه محلی و نیابت قضایی انجام می دهند. تبصره 2 ـ در مورد صدور قرار اناطه مرور زمان تعقیب از تاریخ قطعیت رای مرجعی که رسیدگی کیفری منوط به صدور آن است شروع می شود.

مشاهده ماده 105 قانون مجازات اسلامی

ماده 107 ـ مرور زمان اجرای احکام قطعی تعزیری را موقوف می کند و مدت آن از تاریخ قطعیت حکم به قرار زیر است: الف ـ جرایم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای بیست سال ب ـ جرایم تعزیری درجه چهار با انقضای پانزده سال پ ـ جرایم تعزیری درجه پنج با انقضای ده سال ت ـ جرایم تعزیری درجه شش با انقضای هفت سال ث ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای پنج سال تبصره 1 ـ اگر اجرای تمام یا بقیه مجازات موکول به گذشتن مدت یا رفع مانعی باشد مرور زمان از تاریخ انقضای آن مدت یا رفع مانع محاسبه می شود. تبصره 2 ـ مرور زمان اجرای احکام دادگاه های خارج از کشور درباره اتباع ایرانی در حدود مقررات و موافقتنامه های قانونی مشمول مقررات این ماده است.

مشاهده ماده 107 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM