نظریه مشورتی شماره 7/97/1705

نظریه مشورتی شماره 7/97/1705

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/1705


شماره نظریه:
7/97/1705

شماره پرونده:
1385-1/168-96

تاریخ نظریه:
1397/06/03

استعلام
با توجه به مقررات مواد 204 به بعد قانون آئین دادرسی کیفری مصوب 1392 آیا امکان تفویض اختیار استماع شهادت به ضابطین حتی با تفویض اتیان سوگند وجوددارد در این صورت ارزش قضائی شهادت به چه نحوی است.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مستفاد از مواد 162 176 و تبصره ماده 211 قانون مجازات اسلامی 1392 و مواد 98 204 207 208 211 و 212 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 صدور دستور تحقیق از شهود و مطلعان از سوی مقام قضایی به ضابطان دادگستری و چگونگی انجام تحقیق و اتیان سوگند جز در مواردی نظیر جرایم موضوع بندهای الف ب پ و ت ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری و جرایم منافی عفت که دارای منع قانونی است فاقد ایراد قانونی است و در این صورت اظهارات شهود و مطلعان تنها ارزش اماره قضایی خواهد داشت.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 211 ـ علم قاضی عبارت از یقین حاصل از مستندات بین در امری است که نزد وی مطرح می شود. در مواردی که مستند حکم علم قاضی است وی موظف است قرائن و امارات بین مستند علم خود را به طور صریح در حکم قید کند. تبصره ـ مواردی از قبیل نظریه کارشناس معاینه محل تحقیقات محلی اظهارات مطلع گزارش ضابطان و سایر قرائن و امارات که نوعا علم آور باشند می تواند مستند علم قاضی قرار گیرد. در هر حال مجرد علم استنباطی که نوعا موجب یقین قاضی نمی شود نمی تواند ملاک صدور حکم باشد.

مشاهده ماده 211 قانون مجازات اسلامی

ماده 98 ـ بازپرس باید شخصا تحقیقات و اقدامات لازم را به منظور جمع‏آوری ادله وقوع جرم به عمل آورد ولی می تواند در غیر جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون تفتیش تحقیق از شهود و مطلعان جمع‏آوری اطلاعات و ادله وقوع جرم و یا هر اقدام قانونی دیگری را که برای کشف جرم لازم بداند پس از دادن تعلیمات لازم به ضابطان دادگستری ارجاع دهد که در اینصورت ضمن نظارت چنانچه تکمیل آنها را لازم بداند تصمیم مقتضی اتخاذ می کند. تبصره ـ در بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون نیز بازپرس می تواند با همکاری ضابطان دادگستری تحقیقات لازم را انجام دهد. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 98 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 204 ـ بازپرس به تشخیص خود یا با معرفی شاکی یا به تقاضای متهم و یا حسب اعلام مقامات ذیربط شخصی که حضور یا تحقیق از وی را برای روشن شدن موضوع ضروری تشخیص دهد برابر مقررات احضار می کند. تبصره 1 ـ در صورتی که شاهد یا مطلع برای عدم حضور خود عذر موجهی نداشته باشد جلب می شود. اما در صورتیکه عذر موجهی داشته باشد و بازپرس آن عذر را بپذیرد مجددا احضار و در صورت عدم حضور جلب می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که دلیل پرونده منحصر به شهادت شهود و مطلعان نباشد تحقیق از آنان می تواند به صورت الکترونیکی و با رعایت مقررات راجع به دادرسی الکترونیکی به عمل آید.

مشاهده ماده 204 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 207 ـ بازپرس از هر یک از شهود و مطلعان جداگانه و بدون حضور متهم تحقیق می کند و منشی اطلاعات ایشان را ثبت می کند و به امضاء یا اثر انگشت آنان می رساند. تحقیق مجدد از شهود و مطلعان در موارد ضرورت یا مواجهه آنان بلامانع است. دلیل ضرورت باید در صورتمجلس قید شود.

مشاهده ماده 207 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 208 ـ پس از حضور شهود و مطلعان بازپرس ابتداء اسامی حاضران را در صورتمجلس قید می کند و سپس از آنان به ترتیبی که از جهت تقدم و تاخر صلاح بداند تحقیق می نماید.

مشاهده ماده 208 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 211 ـ بازپرس می تواند در صورتی که شاهد یا مطلع واجد شرایط شهادت نباشد بدون یادکردن سوگند اظهارات او را برای اطلاع بیشتر استماع کند.

مشاهده ماده 211 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 212 ـ اظهارات شهود و مطلعان در صورت مجلس قید می شود سپس متن آن قرائت می گردد و به امضاء یا اثر انگشت شاهد یا مطلع می رسد و چنانچه از امضاء یا اثر انگشت امتناع یا از ادای شهادت خودداری ورزد یا قادر به انجام آن نباشد مراتب در صورتمجلس قید می شود و تمام صفحات صورت مجلس به امضای بازپرس و منشی می رسد. تبصره ـ بازپرس مکلف است از شاهد یا مطلع علت امتناع از امضاء یا اثرانگشت یا ادای شهادت را بپرسد و پاسخ را در صورتمجلس قید کند.

مشاهده ماده 212 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 302 ـ به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود: الف ـ جرایم موجب مجازات سلب حیات ب ـ جرایم موجب حبس ابد پ ـ جرایم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن (اصلاحی 24/03/1394) ت ـ جرایم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر (اصلاحی 24/03/1394) ث ـ جرایم سیاسی و مطبوعاتی

مشاهده ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM