نظریه مشورتی شماره 7/97/291

نظریه مشورتی شماره 7/97/291

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/291


شماره نظریه:
7/97/291

شماره پرونده:
96-168/1-1841

تاریخ نظریه:
1397/02/24

استعلام
در صورت محکوم شدن متهم به شلاق به لحاظ افتراء و توهین طبق ماده 608 قانون مجازات اسلامی پس از قطعیت در مرحله اجراء و اظهار نظر پزشک قانونی که شلاق مناسب وی نمی باشد آیا دادگاه می تواند مجازات شلاق را در تبدیل نمودن به مجازات جزای نقدی بیش از مبلغ تعیین شده در ماده 608 ق. م. ا تعیین نماید یا اینکه آزاد است و می تواند مثلا هر شلاق را به پرداخت سی هزار تومان یا کمتر یا بیشتر تعیین نماید؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
در فرض سوال که شخص به جهت توهین موضوع ماده 608 قانون مجازات اسلامی 1375 محکومیت قطعی به شلاق دارد و چنانچه در اجرای ماده 502 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 دادگاه اجرای مجازات شلاق را مناسب به حال محکوم علیه نداند چون جزای نقدی مقرر در ماده 608 عدل مجازات شلاق و به عنوان مجازات اصلی پیش بینی شده است در تبدیل مجازات بر اساس ماده 502 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 تعیین جزای نقدی بیش از آنچه در قانون مقرر شده و با لحاظ ماده 28 قانون مجازات اسلامی 1392 فاقد وجه قانونی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 608 ـ جنایتی که باعث جمع شدن یک یا دو لب و یا قسمتی از آن گردد موجب ارش است خواه موجب نمایان شدن دندان ها بشود خواه نشود.

مشاهده ماده 608 قانون مجازات اسلامی

ماده 28 ـ کلیه مبالغ مذکور در این قانون و سایر قوانین از جمله مجازات نقدی به تناسب نرخ تورم اعلام شده به وسیله بانک مرکزی هر سه سال یک بار به پیشنهاد وزیر دادگستری و تصویب هیات وزیران تعدیل و در مورد احکامی که بعد از آن صادر می شود لازم الاجراء می گردد.

مشاهده ماده 28 قانون مجازات اسلامی

ماده 502 ـ هرگاه محکوم علیه به بیماری جسمی یا روانی مبتلا باشد و اجرای مجازات موجب تشدید بیماری و یا تاخیر در بهبودی وی شود قاضی اجرای احکام کیفری با کسب نظر پزشکی قانونی تا زمان بهبودی اجرای مجازات را به تعویق می اندازد. چنانچه در جرایم تعزیری امیدی به بهبودی بیمار نباشد قاضی اجرای احکام کیفری پس از احراز بیماری محکوم علیه و مانع بودن آن برای اعمال مجازات با ذکر دلیل پرونده را برای تبدیل به مجازات مناسب دیگر با در نظر گرفتن نوع بیماری و مجازات به مرجع صادرکننده رای قطعی ارسال می کند. تبصره ـ هرگاه حین اجرای مجازات بیماری حادث شود و تعویق اجرای مجازات فوریت داشته باشد قاضی اجرای احکام کیفری ضمن صدور دستور توقف اجرای آن طبق مقررات این ماده اقدام می کند.

مشاهده ماده 502 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM