نظریه مشورتی شماره 7/97/169

نظریه مشورتی شماره 7/97/169

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/169


شماره نظریه:
7/97/169

شماره پرونده:
97-3/1-169

تاریخ نظریه:
1397/02/04

استعلام
- زوجه مهریه خود را در واحد اجرای ثبت مطالبه و اجرائیه صادر و یک باب مغازه متعلق به زوج را توقیف نموده است. بعد از آن و با توقیف مغازه عموی زوجه با استناد به یک برگ صلح نامه عادی در دادگاه دعوی با خواسته اثبات عقد صلح و ابطال اجرائیه ثبتی بطرفیت زوج و زوجه مطرح می¬کند. دادگاه بدوی دعوی را بلحاظ اینکه صلح نامه عادی بوده؛ ولی ملک دارای سند رسمی بوده؛ و انتقال آن باید به موجب سند رسمی باشد؛ رد نموده و دادگاه تجدیدنظر نیز رای را تایید نموده است. زوجه با صدور این رای شکایت کیفری علیه زوج به اتهام انتقال مال به قصد فرار از دین مطرح نموده است. با صدور کیفرخواست دادگاه بدوی جزایی با این استدلال که با توجه به رای دادگاه حقوقی در رد دعوی اثبات صلح نامه انتقال را باطل دانسته و با اقدام زوج را مانع احقاق حقوق زوجه ندانسته؛ لذا حکم بر برائت متهم صادر نموده است. سوال: با توجه به فرض مذکور و توجه به ماده 21 قانون نحوه¬ی اجرای محکومیت¬های مالی آیا عبارت «انتقال مال به هر نحو» مذکور در ماده 21 قانون قبلی ناظر به هر انتقال صحیح و باطل است؟ و آیا انتقال باطل (مانند فرض مذکور که دادگاه حقوقی اثبات صلح نامه را رد نموده است) می¬تواند رکن مادی بزه انتقال مال به دیگری به قصد فرار از دین باشد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
با توجه به مفاد ماده 21 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1394 به ویژه ذیل آن انتقال مالی موضوع این ماده است که به موجب یک عمل حقوقی ناقل صحیح صورت گرفته باشد زیرا اگر انتقال قانونا صحیح نباشد به دلیل اینکه مال از مالکیت محکوم علیه خارج نمی شود همان مال توقیف و محکوم¬به ازآن استیفا می شود و لذا اگر انتقال باطل باشد بزه انتقال مال موضوع ماده یاد شده تحقق نمی یابد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 21ـ انتقال مال به دیگری به هر نحو به وسیله مدیون با انگیزه فرار از ادای دین به نحوی که باقیمانده اموال برای پرداخت دیون کافی نباشد موجب حبس تعزیری یا جزای نقدی درجه شش یا جزای نقدی معادل نصف محکوم به یا هر دو مجازات می شود و در صورتی که منتقل الیه نیز با علم به موضوع اقدام کرده باشد در حکم شریک جرم است. در این صورت عین آن مال و در صورت تلف یا انتقال مثل یا قیمت آن از اموال انتقال گیرنده به عنوان جریمه اخذ و محکوم به از محل آن استیفاء خواهد شد.

مشاهده ماده 21 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM