نظریه مشورتی شماره 7/96/2724

نظریه مشورتی شماره 7/96/2724

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/2724


شماره نظریه:
7/96/2724

شماره پرونده:
1634-1/168-96

تاریخ نظریه:
1396/11/07

استعلام
احتراما با توجه به اطلاق ماده 150 قانون آئین دادرسی کیفری آیا منظور از کنترل ارتباطات مخابراتی افراد صرفا شنود مکالمات است یا اینکه هرگونه کنترل اعم از پرینت تماس های مبدا و مقصد و تعداد تماس ها و آنتن دهی خلوط همراه را نیز شامل می گردد و در تمام موارد نیازمند اخذ موافقت ریاست محترم کل دادگستری استان است؟ همچنین در خصوص موضوع تفهیم اتهام به متهم آیا مهم تفهیم عمل ارتکابی به متهم است مثلا در جرم اعمال نفوذ بر خلاف حق و مقررات قانونی موضوع ماده 1 قانون اعمال نفوذ بر خلاف حق و مقررات قانونی اگر متهم وجوهی را دریافت کرده باشد جهت انجام کاری برای شاکی به ادعای داشتن نفوذ و بازپرس موضوع را منطبق بر صدر ماده تشخیص دهد و بر همین اساسا تفهیم اتهام انجام گردد و در حالی که مصداق عمل متهم منطبق بر ذیل ماده بوده است جلب موافقت شخص خاص آیا این عمل بازپرس با توجه به ماده 280 قانون آئین دادرسی کیفری مشمول عنوان تفهیم اتهام اشتباهی است و یا اینکه تفهیم اتهام اشتباهی مربوط به مواردی است که عنوانی که به متهم تفهیم شده است بر عمل ایشان صدق ندارد مثلا متهم مرتکب خیانت در امانت شده است ولی بازپرس اتهام کلاهبرداری را تفهیم کرده است.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- با عنایت به تصریح تبصره ماده 683 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی دسترسی به محتوای ارتباطات غیرعمومی ذخیره شده نظیر پیام نگار (ایمیل) یا پیامک در حکم کنترل ارتباطات مخابراتی و مستلزم رعایت مقررات مربوط و از جمله مقررات ماده 150 قانون فوق الذکر می باشد. 2- مستفاد از ماده 280 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 آنچه که از سوی قاضی ذیربط (بازپرس) به متهم باید تفهیم شود موضوع اتهام است که مشتمل بر رفتار مجرمانه است که به متهم منتسب شده است و ذکر عنوان اتهامی در ضمن تفهیم موضوع اتهام می تواند در تضمین حقوق دفاعی وی موثر باشد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 150 ـ کنترل ارتباطات مخابراتی افراد ممنوع است مگر در مواردی که به امنیت داخلی و خارجی کشور مربوط باشد یا برای کشف جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون لازم تشخیص داده شود. در این صورت با موافقت رئیس کل دادگستری استان و با تعیین مدت و دفعات کنترل اقدام می شود. کنترل مکالمات تلفنی اشخاص و مقامات موضوع ماده (307) این قانون منوط به تایید رئیس قوه قضاییه است و این اختیار قابل تفویض به سایرین نمی باشد. تبصره 1 ـ شرایط و کیفیات کنترل ارتباطات مخابراتی به موجب مصوبه شورای عالی امنیت ملی تعیین می شود. تبصره 2 ـ کنترل ارتباطات مخابراتی محکومان جز به تشخیص دادگاه نخستین که رای زیر نظر آن اجراء می شود یا قاضی اجرای احکام ممنوع است.

مشاهده ماده 150 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 280 ـ عنوان اتهامی که در کیفرخواست ذکر می شود مانع از تعیین عنوان صحیح قانونی توسط دادگاه نیست. در صورتیکه مجموع اعمال ارتکابی متهم در نتیجه تحقیقات دادسرا روشن باشد و دادگاه فقط عنوان اتهام را نادرست تشخیص دهد مکلف است اتهام جدید را به متهم تفهیم تا از اتهام انتسابی مطابق مقررات دفاع کند و سپس مبادرت به صدور رای نماید.

مشاهده ماده 280 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 683 ـ کنترل محتوای در حال انتقال ارتباطات غیرعمومی در سامانه های رایانه ای یا مخابراتی مطابق مقررات راجع به کنترل ارتباطات مخابراتی مقرر در آیین دادرسی کیفری است. تبصره ـ دسترسی به محتوای ارتباطات غیرعمومی ذخیره شده نظیر پیام نگار (ایمیل) یا پیامک در حکم کنترل و مستلزم رعایت مقررات مربوط است.

مشاهده ماده 683 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM