نظریه مشورتی شماره 7/96/2361

نظریه مشورتی شماره 7/96/2361

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/2361


شماره نظریه:
7/96/2361

شماره پرونده:
1626-12/1-96

تاریخ نظریه:
1396/10/03

استعلام
با توجه به اینکه به استناد تبصره ماده 105 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 صدور حکم از مصادیق اقدام تعقیبی نیست چنانچه تخلف قاضی از تاریخ آخرین اقدام تعقیبی تا انقضاء موعد سه ساله مرور زمان اشاره شده در ماده 25 قانون نظارت بر رفتار قضات منتهی به صدور حکم قطعی نشده باشد با توجه به قید حکم قطعی در مندرجات ماده 105 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و به استناد ماده 25 قانون نظارت بر رفتار قضات قرار موقوفی تعقیب باید صادر شود یا مانند قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1379 که صدور حکم را اشاره نموده صدور حکم اعم از قطعی و غیر قطعی قاطع مرور زمان است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا: مرور زمان های مذکور در مواد 105 و 107 قانون مجازات اسلامی مصوب 1/2/1392(مرور زمان تعقیب صدور حکم و اجرای حکم) ناظر به مواردی است که طبق قانون اولا جرمی وقوع یافته باشد؛ ثانیا جرم ارتکابی از نوع تعزیری باشد و لذا در مواردی که فعل یا ترک فعل مورد رسیدگی عنوان تخلف داشته باشد از شمول عنوان «جرم» خارج بوده و مشمول احکام مربوط به مرور زمان ناظر به جرائم تعزیری نمی گردد. بدیهی است که در موارد خاصی که قانون گذار آثار و احکام جرائم تعزیری را بر تخلفات تسری داده باشد موضوع از شمول حکم عام مذکور خارج است. ثانیا: مستفاد از ماده 25 قانون نظارت بر رفتار قضات مصوب 17/07/1390 و تبصره آن و توجها به عبارت «تعقیب انتظامی» در صدر ماده و «اقدام تعقیبی» در تبصره ماده مرور زمان مربوط به تخلفات انتظامی قضات تنها ناظر به قبل از صدور تصمیم نهائی است و شامل مرحله دادرسی (که صدور حکم تنها در آن مرحله قرار دارد) نمی گردد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 105 ـ مرور زمان در صورتی تعقیب جرایم موجب تعزیر را موقوف می کند که از تاریخ وقوع جرم تا انقضای مواعد زیر تعقیب نشده یا از تاریخ آخرین اقدام تعقیبی یا تحقیقی تا انقضای این مواعد به صدور حکم قطعی منتهی نگردیده باشد: الف ـ جرایم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای پانزده سال ب ـ جرایم تعزیری درجه چهار با انقضای ده سال پ ـ جرایم تعزیری درجه پنج با انقضای هفت سال ت ـ جرایم تعزیری درجه شش با انقضای پنج سال ث ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای سه سال. تبصره 1 ـ اقدام تعقیبی یا تحقیقی اقدامی است که مقامات قضایی در اجرای یک وظیفه قانونی از قبیل احضار جلب بازجویی استماع اظهارات شهود و مطلعان تحقیقات یا معاینه محلی و نیابت قضایی انجام می دهند. تبصره 2 ـ در مورد صدور قرار اناطه مرور زمان تعقیب از تاریخ قطعیت رای مرجعی که رسیدگی کیفری منوط به صدور آن است شروع می شود.

مشاهده ماده 105 قانون مجازات اسلامی

ماده 107 ـ مرور زمان اجرای احکام قطعی تعزیری را موقوف می کند و مدت آن از تاریخ قطعیت حکم به قرار زیر است: الف ـ جرایم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای بیست سال ب ـ جرایم تعزیری درجه چهار با انقضای پانزده سال پ ـ جرایم تعزیری درجه پنج با انقضای ده سال ت ـ جرایم تعزیری درجه شش با انقضای هفت سال ث ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای پنج سال تبصره 1 ـ اگر اجرای تمام یا بقیه مجازات موکول به گذشتن مدت یا رفع مانعی باشد مرور زمان از تاریخ انقضای آن مدت یا رفع مانع محاسبه می شود. تبصره 2 ـ مرور زمان اجرای احکام دادگاه های خارج از کشور درباره اتباع ایرانی در حدود مقررات و موافقتنامه های قانونی مشمول مقررات این ماده است.

مشاهده ماده 107 قانون مجازات اسلامی

ماده 25ـ در موارد زیر تعقیب انتظامی موقوف می شود: 1ـ موضوع پرونده انتظامی قبلا رسیدگی شده باشد. 2ـ موضوع پرونده انتظامی مشمول مرور زمان شده باشد. 3ـ قاضی که تخلف به وی منسوب است فوت شده یا بازنشسته بازخرید مستعفی و یا به هر نحو دیگر از خدمت قضائی به طور دائم منفک شده باشد. تبصره ـ مدت مرور زمان تعقیب انتظامی از تاریخ وقوع تخلف و یا آخرین اقدام تعقیبی سه سال است.

مشاهده ماده 25 قانون نظارت بر رفتار قضات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM