نظریه مشورتی شماره 1631/96/7

نظریه مشورتی شماره 1631/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1631/96/7


شماره نظریه:
1631/96/7

شماره پرونده:
1205-3/9-96

تاریخ نظریه:
1396/07/18

استعلام
نظر به اینکه بعضی از محاکم به لحاظ غیر مالی بودن حکم ملاقات با فرزند بعد از صدور حکم بدون صدور اجرائیه به استناد ماده 4 قانون اجرای احکام مدنی در جهت رعایت غبطه و مصلحت فرزند به استناد مواد 8 و 9 و 45 قانون حمایت خانواده و نیز تسریع در روند اجرای حکم بدون صدور اجرائیه با ارسال دادنامه و تشکیل پرونده نسبت به مفاد دادنامه اقدام می نمایند لاکن بعضی از محاکم اجرای حکم ملاقات با فرزند را مستلزم صدور اجرائیه و رعایت سایر تشریفات و مواعد قانونی می دانند.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
با توجه به ماده 4 قانون اجرای احکام مدنی اجرای حکم با صدور اجرائیه به عمل می آید؛ مگر اینکه در قانون ترتیب دیگری مقرر شده باشد و از آنجائی که اجرای حکم ملاقات فرزند مستلزم انجام عمل از جانب محکوم علیه است و در قوانین دیگر از جمله قانون حمایت خانواده 1391 نیز مقرره ای مبنی بر عدم لزوم صدور اجرائیه در این خصوص وجود ندارد لذا اجرای حکم ملاقات فرزند مستلزم صدور اجرائیه از ناحیه دادگاه می باشد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 4 ـ اجرای حکم با صدور اجراییه به عمل می آید مگر این که در قانون ترتیب دیگری مقرر شده باشد. در مواردی که دادگاه جنبه اعلامی داشته و مستلزم انجام عملی از طرف محکوم علیه نیست از قبیل اعلام اصالت یا بطلان سند اجراییه صادر نمی شود. همچنین در مواردی که سازمانها و موسسات دولتی و وابسته به دولت طرف دعوی نبوده ولی اجرای حکم باید به وسیله آنها صورت گیرد صدور اجراییه لازم نیست و سازمانها و موسسات مزبور مکلفند به دستور دادگاه حکم را اجرا کنند.

مشاهده ماده 4 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 8 ـ رسیدگی در دادگاه خانواده با تقدیم دادخواست و بدون رعایت سایر تشریفات آیین دادرسی مدنی انجام می شود. تبصره ـ هرگاه خواهان خوانده را مجهول المکان معرفی کند باید آخرین اقامتگاه او را به دادگاه اعلام کند. دادگاه به طرق مقتضی در این باره تحقیق و تصمیم گیری می کند.

مشاهده ماده 8 قانون حمایت از خانواده

ماده 9ـ تشریفات و نحوه ابلاغ در دادگاه خانواده تابع مقررات قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی است لکن چنانچه طرفین دعوی طرق دیگری از قبیل پست نمابر پیام تلفنی و پست الکترونیک را برای این منظور به دادگاه اعلام کنند دادگاه می تواند ابلاغ را به آن طریق انجام دهد. در هر صورت احراز صحت ابلاغ با دادگاه است.

مشاهده ماده 9 قانون حمایت از خانواده

ماده 45ـ رعایت غبطه و مصلحت کودکان و نوجوانان در کلیه تصمیمات دادگاهها و مقامات اجرائی الزامی است.

مشاهده ماده 45 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM