نظریه مشورتی شماره 938/96/7

نظریه مشورتی شماره 938/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 938/96/7


شماره نظریه:
938/96/7

شماره پرونده:
69-861/1-583

تاریخ نظریه:
1396/04/28

استعلام
تبدیل مجازات مناسب دیگر که در ماده 502 قانون آیین دادرسی کیفری مورد اشاره قرار گرفته است شامل مجازات حبس ابد در جرایم مواد مخدر نیز می گردد یا خیر؟ در صورت مثبت بودن پاسخ حدود و لغو این تبدیل تا چه اندازه بوده و آیا تبدیل حبس ابد یا حبس طولانی مدت این جرایم به جریمه نقدی به مقدار صحیح می باشد یا خیر؟ و اصولا تبدیل مذکور با ماده 38 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر که مجازات حبس ابد صرفا قابل تبدیل به 15 سل حبس می باشد و سایر مجازاتهای حبس تا نصف حد اقل مجازات حبس قابل تخفیف می باشد در تضاد نمی باشد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
در مورد محکومیت به حبس ابد چنانچه محکوم بیمار باشد قاضی اجرای احکام کیفری طبق ماده 522 قانون آیین دادرسی کیفری عمل می کند و چنانچه امکان معالجه او در زندان یا خارج از آن نباشد و ادامه حبس موجب تشدید بیماری یا تاخیر در بهبودی وی شود قاضی اجرای احکام طبق ماده 502 قانون مذکور اجرای مجازات را به تعویق می اندازد و ضابطه ای برای تبدیل حبس ابد به مجازات مناسب دیگر نیست.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 502 ـ هرگاه محکوم علیه به بیماری جسمی یا روانی مبتلا باشد و اجرای مجازات موجب تشدید بیماری و یا تاخیر در بهبودی وی شود قاضی اجرای احکام کیفری با کسب نظر پزشکی قانونی تا زمان بهبودی اجرای مجازات را به تعویق می اندازد. چنانچه در جرایم تعزیری امیدی به بهبودی بیمار نباشد قاضی اجرای احکام کیفری پس از احراز بیماری محکوم علیه و مانع بودن آن برای اعمال مجازات با ذکر دلیل پرونده را برای تبدیل به مجازات مناسب دیگر با در نظر گرفتن نوع بیماری و مجازات به مرجع صادرکننده رای قطعی ارسال می کند. تبصره ـ هرگاه حین اجرای مجازات بیماری حادث شود و تعویق اجرای مجازات فوریت داشته باشد قاضی اجرای احکام کیفری ضمن صدور دستور توقف اجرای آن طبق مقررات این ماده اقدام می کند.

مشاهده ماده 502 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 522 ـ در صورتی که مداوای محکوم به حبس در خارج از زندان ضروری باشد قاضی اجرای احکام کیفری مدت زمان مورد نیاز برای مداوا را با توجه به نظر پزشکی قانونی تعیین می کند و با اخذ تامین متناسب اجرای حبس را به تعویق می اندازد و هرگاه محکوم علیه تامین متناسب ندهد معالجه وی در بیمارستان تحت نظر ضابطان صورت میگیرد و مدت معالجه جزء محکومیت وی محسوب می شود. تبصره ـ مفاد این ماده از جهت اعزام برای مداوای سایر افرادی که در حبس به سر می‏برند نیز اجراء می شود.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM