نظریه مشورتی شماره 530/96/7

نظریه مشورتی شماره 530/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 530/96/7


شماره نظریه:
530/96/7

شماره پرونده:
69-861/1-962

تاریخ نظریه:
1396/03/06

استعلام
در جائی که دو فقره پرونده در راستای تکلیف مندرج در مواد510 یا 511 قانون آئین دادرسی کیفری اصلاحی 94 جهت اعمال قواعد تعدد و یا تکرار موضوع مواد 134و 137 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 به محاکم ارسال می¬شود و سابقا در آن پرونده¬ها یا یکی از آنها محکوم¬علیه درخواست تخفیف موضوع ماده 442 قانون آئین دادرسی کیفری را نموده و محاکم در زمان صدور رای این تخفیف را در حق وی لحاظ نموده¬اند در این مرحله وضعیت تخفیف¬ها در زمان صدور آراء جدید به لحاظ قواعد تعدد و تکرار به چه صورت خواهد بود آیا دادگاه اخیرا باید تخفیف¬های سابق را بر مبنای احکام جدید در حق محکوم¬علیه اعمال نموده یا به طور کلی موضوع تخفیف¬های موضوع ماده442 قانون مرقوم در این مرحله منتفی می¬باشد.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
در فرض سوال اعمال مقررات ماده442 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 با توجه به اسقاط حق تجدید نظرخواهی محکوم در حقیقت امتیاز مکتسبه تلقی می گردد که باید در اجرای مواد 510 یا 511 قانون مذکور نیز لحاظ گردد یعنی دادگاه ذیصلاح پس از نقض احکام صادره درخصوص هریک از اتهامات مطروحه (که قبلا نسبت به آن ها ماده 442 قانون فوق الذکر اعمال شده است) پس از تعیین مجازات بر اساس مقررات تعدد یا تکرار موضوع مواد 134 و 137 قانون مجازات اسلامی 1392 تا یک چهارم این مجازات را به استناد ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 کسر نماید.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 137 ـ هر کس به موجب حکم قطعی به یکی از مجازات های تعزیری از درجه یک تا شش محکوم شود و از تاریخ قطعیت حکم تا حصول اعاده حیثیت یا شمول مرور زمان اجرای مجازات مرتکب جرم تعزیری درجه یک تا شش دیگری گردد به حداکثر مجازات تا یک و نیم برابر آن محکوم می شود.

مشاهده ماده 137 قانون مجازات اسلامی

ماده 442 ـ در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در اینصورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند. این حکم دادگاه قطعی است.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM