نظریه مشورتی شماره 7/95/3280

نظریه مشورتی شماره 7/95/3280

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/95/3280


شماره نظریه:
7/95/3280

شماره پرونده:
95-127/7-978

تاریخ نظریه:
1395/12/16

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- اولا: در موارد تعیین میزان نفقه و ترتیب پرداخت آن برابر ماده 47 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 دادگاه به طور معمول حکم به پرداخت نفقه صادر نمی­کند و فقط میزان و ترتیب پرداخت را تعیین و اعلام می­کند و صرف تعیین نفقه و میزان آن به معنای صدور حکم به پرداخت نفقه نمی­باشد. بنابراین در موارد مزبور دعوا غیر مالی است و هزینه دادرسی دعاوی غیر مالی وصول می­شود ثانیا: مطالبه نفقه خود از سوی  مادر (به عنوان زوجه) به همراه نفقه فرزند تحت حضانت خود دو خواسته با منشا متفاوت اند. 2- در فرض سوال که دختر یا پسر بالغ باشد ولی به سن 18 سال نرسیده باشد با عنایت به اینکه برابر آنچه در بند 1 گفته شد در خواست تعیین میزان نفقه امری غیر مالی است بنابراین دعوای مذکور از سوی افراد بالغ غیر رشید قابل طرح و استماع است. 3- در فرضی که خوانده نسبت به بهای خواسته ایراد می­نماید و دادگاه برابر ماده 63 قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی 1379 مبادرت به تعیین کارشناس برای ارزیابی بهای خواسته می­کند به نظر می­رسد چون خوانده در این مورد مدعی بیشتر بودن میزان خواسته از مبلغ تقویم شده است و در حقیقت به تقویم خواهان اعتراض دارد برابر عمومات وی (خوانده) مکلف به ایداع دستمزد کارشناسی است و اگر حاضر به ایداع آن نباشد به معنای انصراف از ایراد تلقی می­شود و در حالتی که خوانده در رسیدگی غایب بوده و بعدا واخواهی نموده ضمن واخواهی نسبت به بهای خواسته ایراد نموده است نیز حکم قضییه همین است و تفاوتی ندارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 63 - چنانچه نسبت به بهای خواسته بین اصحاب دعوا اختلاف حاصل شود و اختلاف موثر در مراحل بعدی رسیدگی باشد دادگاه قبل از شروع رسیدگی با جلب نظر کارشناس بهای خواسته را تعیین خواهد کرد.

مشاهده ماده 63 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 47ـ دادگاه در صورت درخواست زن یا سایر اشخاص واجب النفقه میزان و ترتیب پرداخت نفقه آنان را تعیین می کند. تبصره ـ درمورد این ماده و سایر مواردی که به موجب حکم دادگاه باید وجوهی به طور مستمر از محکوم علیه وصول شود یک بار تقاضای صدور اجرائیه کافی است و عملیات اجرائی مادام که دستور دیگری از دادگاه صادر نشده باشد ادامه می یابد.

مشاهده ماده 47 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM