نظریه مشورتی شماره 2577/95/7

نظریه مشورتی شماره 2577/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 2577/95/7


شماره نظریه:
2577/95/7

شماره پرونده:
1762-1/168-95

تاریخ نظریه:
1395/10/11

استعلام
مطابق ماده 299 قانون آئین دادرسی کیفری در صورت ضرورت به تشخیص رئیس قوه قضائیه حوزه بخش دادگاه عمومی بخش تشکیل می شود این دادگاه به تمامی جرائم در صلاحیت دادگاه کیفری دو رسیدگی می کند و مطابق ماده 337 قانون آئین دادرسی کیفری در جرائم موضوع ماده 302 این قانون رئیس دادگاه بخش به جانشینی از بازپرس و تحت نظارت و تعلیمات دادستان شهرستان مربوطه انجام وظیفه می نماید و مطابق ماده 317 قانون آیین دادرسی کیفری حل اختلاف صلاحیت در امور کیفری مطابق مقررات آیین دادرسی مدنی است و حل اختلاف بین دادسرا ها مطابق قواعد حل اختلاف دادگاه¬هایی است که دادرا در معیت آن قرار دارد. سوال: در صورت اختلاف در صلاحیت بین دادگاه بخش و دادسرای محل در جرائمی که به جانشینی از بازپرس رسیدگی می¬کند و در جرائم غیر از آن یعنی جرائمی که به جانشینی از بازپرس رسیدگی نمی کند مرجع حل اختلاف به تفکیک دادگاه کیفری دو می باشد یا تجدید نظر استان؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1) نظر به حکم مندرج در قسمت اخیر ماده ی 341 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 و نیز مستفاد از صدر ماده ی 337 این قانون در مواردی که رئیس دادگاه بخش به جانشینی بازپرس عمل می کند در مقام انجام تحقیقات مقدماتی از ضوابط مربوط به آن مرحله تبعیت می نماید بنابراین در فرض سوال درصورت حدوث اختلاف بین جانشین بازپرس و دادستان در صلاحیت نظر به حکم مقرر در ماده ی 272 که در مرحله ی انجام تحقیقات مقدماتی توسط جانشین بازپرس حاکمیت دارد حل اختلاف با دادگاه کیفری دو است. 2) مستفاد از مواد 299 و301 و 336 از قانون آیین دادرسی کیفری 1392 در مواردی که در جرایم در حوزه ی صلاحیت خود مبادرت به انجام تحقیقات مقدماتی به عنوان قاضی دادگاه می نماید نظر به حکم مقرر در ماده ی 317 قانون یاد شده که درصورت حدوث اختلاف در صلاحیت در امور کیفری مقررات آیین دادرسی مدنی را لازم الاتباع می داند در فرض سوال نظر به حکم مقرر در ماده ی 27 قانون اخیر الذکر دادگاه تجدیدنظر استان مرجع حل اختلاف بین دادگاه بخش و دادسرای محل است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 299 ـ در صورت ضرورت به تشخیص رئیس قوه قضاییه در حوزه بخش دادگاه عمومی بخش تشکیل می شود. این دادگاه به تمامی جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری دو رسیدگی می کند. تبصره 1 ـ به تشخیص رئیس قوه قضاییه تشکیل دادگاه عمومی بخش در شهرستان های جدید که به لحاظ قلت میزان دعاوی حقوقی و کیفری ضرورتی به تشکیل دادگستری نباشد بلامانع است. تبصره 2 ـ به تشخیص رئیس قوه قضاییه در حوزه قضایی بخشهایی که به لحاظ کثرت میزان دعاوی حقوقی و کیفری ضرورت ایجاب می کند تشکیل دادگستری با همان صلاحیت و تشکیلات دادگستری شهرستان بلامانع است.

مشاهده ماده 299 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 337 ـ در جرایم موضوع ماده (302) این قانون رئیس دادگاه بخش به جانشینی از بازپرس و تحت نظارت و تعلیمات دادستان شهرستان مربوط انجام وظیفه می نماید. در صورت تعدد شعب با ارجاع رئیس حوزه قضایی روسای شعب عهده‏دار این وظیفه هستند. هرگاه دادگاه بخش فاقد رئیس باشد دادرس علی‏البدل به عنوان جانشین بازپرس اقدام می کند و در هر حال صدور کیفرخواست بر عهده دادستان است.

مشاهده ماده 337 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 317 ـ حل اختلاف در صلاحیت در امور کیفری مطابق مقررات آیین دادرسی مدنی است و حل اختلاف بین دادسراها مطابق قواعد حل اختلاف دادگاه هایی است که دادسرا در معیت آن قرار دارد.

مشاهده ماده 317 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 301 ـ دادگاه کیفری دو صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم را دارد مگر آنچه به موجب قانون در صلاحیت مرجع دیگری باشد

مشاهده ماده 301 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 336 ـ در دادگاه بخش رئیس یا دادرس علی‏البدل در جرایم موضوع صلاحیت این دادگاه راسا رسیدگی و رای صادر می کند. در این دادگاه وظیفه دادستان از حیث تجدید نظر‏خواهی از آراء بر عهده رئیس دادگاه است و در مورد آرائی که توسط وی صادر می شود بر عهده دادرس علی البدل است.

مشاهده ماده 336 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM