نظریه مشورتی شماره 2314/95/7

نظریه مشورتی شماره 2314/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 2314/95/7


شماره نظریه:
2314/95/7

شماره پرونده:
59-861/1-404

تاریخ نظریه:
1395/09/22

استعلام
آیا ممنوعیت تشدید مجازات اختصاص به دادگاه تجدید نظر استان دارد یا اینکه دادگاهی که پس از نقض رای در دیوان عالی کشور یا دادگاه تجدید نظر استان پرونده به آن ارجاع می گردد نیز مشمول این ممنوعیت می باشد؟ سوال: در مورد سوال قبل در صورت تسری حکم به دیوان عالی کشور و تشدید مجازات از طرف دادگاه دوم آیا مورد از موارد نقض حکم است یا شعبه دیوان می تواند مجازات را به میزان مقرر در حکم اولیه تقبل داده و ضمن اصلاح حکم آن را ابرام نماید؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1-با اتخاذ ملاک از ماده 458 قانون آیین دادرسی کیفری 1392در منع تشدید مجازات در مواردی که تقاضای رسیدگی مجدد از سوی محکوم¬علیه به عمل آمده است و در نتیجه آن دیوان عالی کشور یا دادگاه تجدیدنظر استان رای صادره را نقض و پرونده را جهت انجام رسیدگی مجدد به دادگاه تالی ارجاع نموده است به نظر می¬رسد موجب قانونی جهت تشدید مجازات محکوم¬علیه وجود ندارد و اقتضای تفسیر قانون به نفع متهم نیز این امر را تایید می¬نماید. 2-با توجه به وحدت ملاک مواد 381 457 و 458 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 فرض استعلام از موارد اصلاح رای می¬باشد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 458 ـ دادگاه تجدید نظر استان نمی تواند مجازات تعزیری یا اقدامات تامینی و تربیتی مقرر در حکم تجدید نظرخواسته را تشدید کند مگر در مواردی که مجازات مقرر در حکم نخستین برخلاف جهات قانونی کمتر از حداقل میزانی باشد که قانون مقرر داشته و این امر مورد تجدید نظر خواهی شاکی و یا دادستان قرار گرفته باشد. در این موارد دادگاه تجدید نظر استان با تصحیح حکم نسبت به تعیین حداقل مجازاتی که قانون مقرر داشته است اقدام می کند.

مشاهده ماده 458 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 381 ـ هرگاه در تنظیم و نوشتن رای دادگاه سهو قلمی مانند کم یا زیاد شدن کلمه ای رخ دهد و یا اشتباهی در محاسبه صورت گیرد چنانچه رای قطعی باشد یا به علت عدم تجدید نظرخواهی و انقضای مواعد قانونی قطعی شود یا هنوز از آن تجدید نظرخواهی نشده باشد دادگاه خود یا به درخواست ذینفع یا دادستان رای تصحیحی صادر می کند. رای تصحیحی نیز ابلاغ می شود. تسلیم رونوشت یا تصویر هریک از آراء جداگانه ممنوع است. رای دادگاه در قسمتی که مورد اشتباه نیست درصورت قطعیت اجراء می شود. تبصره 1 ـ در مواردی که اصل رای دادگاه قابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام است تصحیح آن نیز در مدت قانونی قابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام میباشد. تبصره 2 ـ هرگاه رای اصلی به واسطه واخواهی تجدید نظر یا فرجام نقض شود رای تصحیحی نیز بی اعتبار می شود.

مشاهده ماده 381 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 457 ـ اگر رای تجدید نظرخواسته از نظر تعیین مشخصات طرفین یا تعیین نوع و میزان مجازات تطبیق عمل با قانون احتساب محکوم به یا خسارت و یا مواردی نظیر آن متضمن اشتباهی باشد که به اساس رای لطمه وارد نسازد دادگاه تجدید نظر استان رای را اصلاح و آن را تایید می کند و تذکر لازم را به دادگاه نخستین می دهد.

مشاهده ماده 457 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM