نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1379/10/07

برگزار شده توسط:
استان تهران/

موضوع:
مرجع رسیدگی به دعوای بین کارگر و مقاطعه دهنده

پرسش:
مرجع رسیدگی به دعوای فیمابین کارگر و مقاطعه دهنده ای که بدون رعایت مقررات مـاده 13 قانون کار و تبصره 2 این ماده مبادرت به تسویه حساب مقاطعه کار کرده اسـت مراجـع حل اختلاف موضوع ماده 157 قانون کار است یا دادگاه عمومی دادگستری؟

نظر هیئت عالی:
نظر 1: قرارداد مقاطعه دهنده با مقاطعه کار از شمول مواد 1 و 157 قانون کار خارج است و با توجه به صلاحیت عـام محـاکم دادگسـتری و اصـل 159 قانون اساسی رسیدگی در صلاحیت محاکم عمومی است.

نظر اکثریت:
با توجه به فلسفه وضع قانون کار که عمدتا در جهت رعایت حقوق کارگر و احقاق این حقوق است و با توجه به تبصره 2 ماده 13 قانون کار مقاطعه دهنده ای که بدون رعایت این مقررات مبادرت به تسویه حساب با مقاطعه کار کند مکلف بـه پرداخـت دیـون مقاطعـه کـار در قبـال کارگران است و از این حیث قایم مقام کارفرما بوده و دعـوای کـارگر در ایـن خصـوص قابـل رسیدگی در هیات های موضوع ماده 157 قانون کار است.

نظر اقلیت:
بر اساس اصل 159 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مرجع رسمی تظلمـات و شـکایات دادگستری است و به موجب ماده 3 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقـلاب رسـیدگی بـه کلیه دعاوی مدنی و جزایی و امور حسبی جز در موارد مصرح قانونی در صلاحیت دادگاه های عمومی است و رسیدگی مراجع اختصاصی غیر دادگسـتری امـری اسـتثنایی و تنهـا در مـوارد مخصوص قانونی مجاز است؛ لذا صلاحیت مراجع حل اختلاف کار در رسیدگی به دعاوی که به موجب ماده 157 قانون کار مصوب مجمع مصـلحت نظـام تصـریح گردیـده تنهـا نـاظر بـه اختلافات فی مابین کارگر و کار فرماست و شامل اختلاف بین کارگر و مقاطعه دهنده که بـا او رابطه قراردادی نداشته نمی شود. بنابراین رسیدگی به این دعـاوی در صـلاحیت دادگـاه هـای عمومی دادگستری است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 157 ـ هر گونه اختلاف فردی بین کارفرما و کارگر یا کارآموز که ناشی از اجرای این قانون و سایر مقررات کار قرارداد کارآموزی موافقت نامه های کارگاهی یا پیمانهای دسته جمعی کار باشد در مرحله اول از طریق سازش مستقیم بین کارفرما و کارگر یا کارآموز و یا نمایندگان آنها در شورای اسلامی کار و در صورتی که شورای اسلامی کار در واحدی نباشد از طریق انجمن صنفی کارگران و یا نماینده قانونی و کارگران و کارفرما حل و فصل خواهد شد و در صورت عدم سازش از طریق هیاتهای تشخیص و حل اختلاف به ترتیب آتی رسیدگی و حل و فصل خواهد شد.

مشاهده ماده 157 قانون کار

ماده 1 ـ کلیه کارفرمایان کارگران کارگاه ها موسسات تولیدی صنعتی خدماتی و کشاورزی مکلف به تبعیت از این قانون می باشند.

مشاهده ماده 1 قانون کار

ماده 13 ـ در مواردی که کار از طریق مقاطعه انجام می یابد. مقاطعه دهنده مکلف است قرارداد خود را با مقاطعه کار به نحوی منعقد نماید که در آن مقاطعه کار متعهد گردد که تمامی مقررات این قانون را در مورد کارکنان خود اعمال نماید. تبصره 1 ـ مطالبات کارگر جزء دیون ممتاز بوده و کارفرمایان موظف می باشند. بدهی پیمانکاران به کارگران را برابر رای مراجع قانونی از محل مطالبات پیمانکار. منجمله ضمانت حسن انجام کار پرداخت نمایند. تبصره 2 ـ چنانچه مقاطعه دهنده بر خلاف ترتیب فوق به انعقاد قرارداد با مقاطعه کار بپردازد و یا قبل از پایان 45 روز از تحویل موقت. تسویه حساب نماید مکلف به پرداخت دیون مقاطعه کار در قبال کارگران خواهد بود.

مشاهده ماده 13 قانون کار

اصل 159- مرجع رسمی تظلمات و شکایات دادگستری است. تشکیل دادگاه‏ها و تعیین صلاحیت آنها منوط به حکم قانون است.

مشاهده ماده 159 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM