نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/10/05

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
شرح وظایف دادرس اجرای احکام

پرسش:
آیا در جریان عملیات اجرایی در مواردی که طبق قانون اجرای احکام مدنی یا قوانین دیگر مثل قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی و مواد 75 و 76 و 147 و 143 و 145 قانون اجرای احکام مدنی تکلیفی به عهده دادگاه گذاشته شده است در صورتی که قاضی اجرای احکام دادرس باشد آیا می تواند به عنوان دادرس دادگاه صادرکننده حکم اقدام کند و دستورات و تصمیمات مقتضی اتخاذ کند؟

نظر هیئت عالی:
با تایید نظر اکثریت دادرسان علی البدل طبق ماده 15 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب عهده دار انجام اموری هستند که از طرف روسای دادگاه ها در چارچوب قوانین به آن ها ارجاع می شود در مواردی که دادرس مسیولیت اجرای احکام را به عهده می گیرد چنان چه دادگاه فقط یک شعبه داشته باشد می تواند به عنوان نمایندگی از همان شعبه وظایف دادگاه را در پرونده اجرایی انجام دهد لیکن اگر شعب متعدد باشد در صورتی می تواند عهده دار وظایف دادگاه شود که موضوع معنونه از طرف رییس حوزه قضایی با درخواست قاضی شعبه صادرکننده رای به دادرس ارجاع شود.

نظر اکثریت:
از اختیارات رییس حوزه قضایی این است که دادرس یا دادرسانی را در اجرای احکام مستقر سازد که در اجرای احکام انجام وظیفه کنند اما دادرس مستقر در اجرای احکام در صورتی می تواند تکالیف مربوط به دادگاه از قبیل اعمال قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی را انجام دهد که به عنوان دادرس دادگاه دارای ابلاغ باشد (ابلاغ شفاهی یا کتبی) تا در صورتی که پرونده اجرایی به او ارجاع شود بتواند دستور بازداشت محکوم علیه ممتنع را صادر نماید و یا حداقل رییس حوزه قضایی به دادرس ابلاغ کند که در اجرای احکام می تواند وظایف مربوط به دادگاه را انجام دهد در این صورت نیز به نظر می رسد دادرس مستقر در اجرای احکام بتواند تکالیف مربوط به دادگاه را انجام دهد. در غیر این صورت دادرس اجرای احکام نمی تواند نقش دادگاه را ایفا کند و روسای دادگاه ها نمی توانند به دادرس اجرای احکام تکلیف کنند که شما وظایف دادگاه را انجام دهید.

نظر اقلیت:
دادرس مستقر در اجرای احکام می تواند تکالیف مربوط به دادگاه را انجام دهد مشروط به این که قاضی دادگاه اختیارات خود را به وی تفویض کند به عنوان مثال وقتی که محکوم له تقاضای بازداشت محکوم علیه ممتنع را می کند دادرس اجرای احکام پرونده اجرایی را به دادگاه ارسال می کند و رییس دادگاه می نویسد: «دادرس محترم اجرای احکام به عنوان دادرس دادگاه دستور مقتضی را صادر فرمایید و تفویض اختیار منع قانونی ندارد.» کسی که می گوید دادرس اجرای احکام نمی تواند تکالیف مربوط به دادگاه را انجام دهد باید مستند قانونی ذکر کند و مستند قانونی وجود ندارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 75 ـ قسمت اجرا ارزیابی را بلافاصله به طرفین ابلاغ می نماید. هر یک از طرفین می تواند ظرف سه روز از تاریخ ابلاغ ارزیابی به نظریه ارزیاب اعتراض نماید این اعتراض در دادگاهی که حکم به وسیله آن اجرا می شود مورد رسیدگی قرار می گیرد و در صورت ضرورت با تجدید ارزیابی قیمت مال معین می شود تشخیص دادگاه در این مورد قطعی است.

مشاهده ماده 75 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 76 ـ حق الزحمه ارزیاب با در نظر گرفتن کمیت و کیفیت و ارزش کار به وسیله دادورز ( مامور اجرا) معین می گردد و پرداخت آن به عهده محکوم علیه است. هر گاه نسبت به میزان حق الزحمه اعتراضی باشد دادگاه در این مورد تصمیم مقتضی اتخاذ خواهد کرد. هر گاه محکوم علیه از پرداخت حق الزحمه ارزیاب امتناع نماید محکوم له می تواند آن را بپردازد. در این صورت دادورز ( مامور اجرا) وجه مزبور را ضمن اجرای حکم از محکوم علیه وصول و به محکوم له خواهد داد. پرداخت حق الزحمه در مورد ماده قبل به عهده معترض است و اگر ظرف سه روز از تاریخ ابلاغ اخطار نپردازد به اعتراض او ترتیب اثر داده نخواهد شد.

مشاهده ماده 76 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 147 ـ شکایت شخص ثالث در تمام مراحل بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی رسیدگی می شود. مفاد شکایت به طرفین ابلاغ می شود و دادگاه به دلائل شخص ثالث و طرفین دعوی به هر نحو و در هر محل که لازم بداند رسیدگی می کند و در صورتی که دلائل شکایت را قوی یافت قرار توقیف عملیات اجرایی را تا تعیین تکلیف نهایی شکایت صادر می نماید. در این صورت اگر مال مورد اعتراض منقول باشد دادگاه می تواند با اخذ تامین مقتضی دستور رفع توقیف و تحویل مال را به معترض بدهد. به شکایت شخص ثالث بعد از فروش اموال توقیف شده نیز به ترتیب فوق رسیدگی خواهد شد. تبصره ـ محکوم له می تواند مال دیگری را از اموال محکوم علیه به جای مال مورد اعتراض معرفی نماید. در این صورت آن مال توقیف و از مال مورد اعتراض رفع توقیف می شود و رسیدگی به شکایت شخص ثالث نیز موقوف می گردد.

مشاهده ماده 147 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 143 ـ دادگاه در صورت احراز صحت جریان مزایده دستور صدور سند انتقال را به نام خریدار می دهد و این دستور قطعی است.

مشاهده ماده 143 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 145 ـ هر گاه مالک حاضر به امضاء سند انتقال به نام خریدار نشود نماینده دادگاه سند انتقال را در دفترخانه اسناد رسمی به نام خریدار امضاء می نماید.

مشاهده ماده 145 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 15 – دادرسان علی البدل عهده دار انجام کلیه اموری هستند که از طرف روسای دادگاهها در چارچوب قوانین به آنان ارجاع می شود و در غیاب رئیس شعبه دادگاه حسب تعیین رئیس کل دادگاهها شعبه بلامتصدی را تصدی و اداره می نمایند.

مشاهده ماده 15 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM