نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1389/03/05

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
تغییر ماهیت حقوقی نفقه اقارب به اعتبار تعهد زوج بر پرداخت نفقه گذشته طفل

پرسش:
زوج در اثر متارکه ناشی از طلاق موافقت می کند تا طفل مشترک که یک ساله است نزد زوجه نگهداری شود و ضمن توافق مذکور زوج نیزتعهد نموده است تا نفقه طفل را به زوجه پرداخت نماید. با عنایت به این که حضانت طفل هم حق و هم تکلیف است و با توجه به ماده 1206 قانون مدنی چنان چه زوج نفقه طفل را پرداخت نکند و نفقه مذکور مدت مدیدی از ناحیه زوجه مطالبه نگردد با توجه به عمومات ماده 10 قانون مدنی آیا زوجه می تواند به اعتبارتعهد مذکور محکومیت زوج را به پرداخت نفقه ایام گذشته طفل درخواست کند؟ به عبارت دیگر آیا به اعتبار تعهد زوج ماهیت حقوقی نسبت به نفقه اقارب تغییر خواهد کرد؟

نظر هیئت عالی:
بر استدلال اکثریت اشکالی وارد نیست و تایید می گردد. در تقویت استدلال اکثریت باید به مفاد و شرایط ملاک مقرر در مواد 265 336 و خاصه ماده 306 از قانون مدنی نیز توجه داشت.

نظر اتفاقی:
نظر اول: اولا: در فرض سوال حضانت طفل تکلیف مادر و پرداخت نفقه جاری طفل برعهده پدر است و با عنایت به این که هنگام متارکه پدر تعهد نموده است که نفقه طفل را پرداخت کند لیکن به تعهد خود عمل ننموده و مادر طفل نفقه جاری او را از طرف پدرش پرداخت کرده است و با عنایت به این که تعهد پدر مبنی بر پرداخت نفقه مخالف قانون نمی¬باشد زیرا که پدر علاوه بر این که براساس قانون تکلیف به انفاق داشته تعهد به پرداخت نفقه نیز نموده است و این تعهد براساس مواد 10 221 222 267 قانون مدنی لازم الوفا است در واقع مادر طفل نفقه جاری طفل را از طرف پدر طفل پرداخت نموده و از این حیث پدر طفل به مادر طفل مدیون می باشد و مستفاد از ماده 1205 قانون مدنی تعهد را می توان به معنی اجازه تلقی کرد. مادر طفل می تواند مخارجی را که بابت نفقه طفل پرداخت نموده است به عنوان دین پدر طفل از او مطالبه کند. ثانیا: باتوجه به تعهد پدر موضوع از مفاد ماده 1206 قانون مدنی منصرف است و موضوع مطالبه نفقه گذشته اقارب نیست و ماهیت نفقه اقارب قابل تغییر نمی¬باشد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1206 - زوجه در هر حال می تواند برای نفقه ی زمان گذشته خود اقامه دعوا نماید و طلب او از بابت نفقه ی مزبور طلب ممتاز بوده و در صورت افلاس یا ورشکستگی شوهر زن مقدم بر غرما خواهد بود ولی اقارب فقط نسبت به آتیه می توانند مطالبه ی نفقه نمایند.

مشاهده ماده 1206 قانون مدنی

ماده 10 - قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.

مشاهده ماده 10 قانون مدنی

ماده 306 - اگر کسی اموال غایب یا محجور و امثال آن ها را بدون اجازه ی مالک یا کسی که حق اجازه دارد اداره کند باید حساب زمان تصدی خود را بدهد. در صورتی که تحصیل اجازه در موقع مقدور بوده یا تاخیر در دخالت موجب ضرر نبوده است حق مطالبه ی مخارج نخواهد داشت ولی اگر عدم دخالت یا تاخیر در دخالت موجب ضرر صاحب مال باشد دخالت کننده مستحق اخذ مخارجی خواهد بود که برای اداره کردن لازم بوده است.

مشاهده ماده 306 قانون مدنی

ماده 221 - اگر کسی تعهد اقدام به امری را بکند یا تعهد نماید که از انجام امری خودداری کند در صورت تخلف مسئول خسارت طرف مقابل است مشروط بر این که جبران خسارت تصریح شده و یا تعهد عرفا به منزله ی تصریح باشد و یا برحسب قانون موجب ضمان باشد.

مشاهده ماده 221 قانون مدنی

ماده 222 - در صورت عدم ایفای تعهد با رعایت ماده ی فوق حاکم می تواند به کسی که تعهد به نفع او شده است اجازه دهد که خود او عمل را انجام دهد و متخلف را به تادیه ی مخارج آن محکوم نماید.

مشاهده ماده 222 قانون مدنی

ماده 267 - ایفای دین از جانب غیر مدیون هم جایز است اگر چه از طرف مدیون اجازه نداشته باشد ولیکن کسی که دین دیگری را ادا می کند اگر با اذن باشد حق مراجعه به او دارد والا حق رجوع ندارد.

مشاهده ماده 267 قانون مدنی

ماده 1205 - در موارد غیبت یا استنکاف از پرداخت نفقه چنانچه الزام کسی که پرداخت نفقه بر عهده ی اوست ممکن نباشد دادگاه می تواند با مطالبه ی افراد واجب النفقه به مقدار نفقه از اموال غایب یا مستنکف در اختیار آن ها یا متکفل مخارج آنان قرار دهد و در صورتی که اموال غایب یا مستنکف در اختیار نباشد همسر وی یا دیگری با اجازه ی دادگاه می توانند نفقه را به عنوان قرض بپردازند و از شخص غایب یا مستنکف مطالبه نمایند.

مشاهده ماده 1205 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM