نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1386/09/02

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر اراک

موضوع:
مطالبه اجرت المثل ایام زناشویی باتوجه به عواملی مثل اعتیاد وبدرفتاری زوج

پرسش:
اگر طلاق ناشی از تخلف زن نبوده بلکه عواملی مثل اعتیاد و بدرفتاری زوج و غیره باشد آیا اجرت المثل به زوجه تعلق می گیرد؟ به عبارت دیگر «واو» بین دو جمله «هرگاه طلاق بنابه درخواست زوجه نباشد و نیز تقاضای طلاق ناشی از.. .» واو عاطفه است یا استیناف؟

نظر هیئت عالی:
در تبصره 3 ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب آبان ماه 1371 مجمع تشخیص مصلحت نظام چنین آمده است: «اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفتر موکول به تادیه حقوق شرعی و قانونی زوجه اعم از مهر نفقه جهیزیه و غیر آن می باشد». تبصره 6 همان قانون نیز مقرر داشته است: «پس از طلاق در صورت درخواست زوجه مبنی بر مطالبه حق الزحمه کارهایی که شرعا برعهده وی نبوده است.. .». بنابراین هرگاه طلاق بنابر درخواست زوجه نباشد و نیز تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری یا سوءاخلاق و رفتار وی نباشد به ترتیبی که در بندهای (الف و ب) تبصره مرقوم آمده اجرت المثل و نحله از طرف دادگاه تعیین می شود.

نظر اتفاقی:
قانونگذار در تبصره 3 ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق اجرای صیغه طلاق را موکول به تادیه حقوق شرعی و قانونی زوجه (اعم از مهر نفقه جهیزیه و غیر آن) به صورت نقد نموده است و در تبصره 6 آن اعلام کرده است: «زوجه می تواند حق الزحمه کارهایی که شرعا برعهده وی نبوده است را مطالبه نماید». در این صورت دادگاه ابتداء از طریق تصالح اقدام می کند و در صورت عدم امکان تصالح چنان چه ضمن عقد یا به موجب عقد خارج لازم شرطی در خصوص امور مالی شده باشد طبق آن عمل می شود و در غیر این صورت دادگاه با اجتماع دو شرط اجرت المثل را تعیین می نماید:

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM