نشست قضایی شماره 1399-7350

نشست قضایی شماره 1399-7350

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7350


کد نشست:
1399-7350

تاریخ برگزاری:
1398/03/21

برگزار شده توسط:
استان چهار محال و بختیاری/ شهر بروجن

موضوع:
جنبه عمومی بزه ضرب و جرح و صلاحیت رسیدگی به آن با احتساب میزان دیه و اعلام رضایت شاکی

پرسش:
پرونده ای با موضوع توهین ایراد ضرب و جرح عمدی با چاقو آدم ربایی در دادگاه بخش گندمان مطرح دادرس علی البدل به عنوان جانشین بازپرس وارد رسیدگی شده و نهایتا پس از انجام تحقیقات در خصوص توهین و آدم ربایی منع تعقیب و در خصوص ایراد جرح با چاقو قرار مجرمیت صادر می گردد پس از ارسال پرونده جهت اظهارنظر نزد دادستان شاکی اعلام رضایت می نماید؛ دادستان با قرار منع تعقیب در خصوص آدم ربایی موافقت و در خصوص بزه توهین و جنبه خصوصی ایراد ضرب و جرح دستور صدور قرار موقوفی داده و در خصوص جنبه عمومی بزه ایراد جرح با قرار جلب به دادرسی موافقت می نماید حال در خصوص جنبه عمومی بزه ایراد جرح عمدی با چاقو منتهی به نقص عضو ( درجه 5) کیفر خواست صادر و به دادگاه کیفری یک ارسال شده است. نظر به اینکه در ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری حدود صلاحیت دادگاه کیفری یک تعریف شده و حسب ماده 382 از قانون مذکور دادگاه کیفری یک در حدود کیفرخواست رسیدگی می نماید آیا رسیدگی به جرم مذکور در صلاحیت دادگاه کیفری یک می باشد ؟

نظر هیئت عالی:
به دلالت ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 92 مناط صلاحیت دادگاه کیفری 1 مجازات مقرر قانونی برای رفتار مجرمانه ی مرتکب است نتیجتا نظریه اکثریت صایب اعلام می شود.

نظر اکثریت:
در فرض سوال چنانچه میزان دیات از پنجاه درصد دیه کامل بیشتر باشد مستفاد از رای وحدت رویه شماره 698 مورخ 86/01/21 دیوان محترم عالی کشور با عنایت بر اینکه ملاک صلاحیت مجازات قانونی جرم می باشد و زمان تشخیص صلاحیت نیز زمان وقوع جرم می باشد لذا دادگاه کیفری 1 صالح به رسیدگی می باشد لکن در صورتی که میزان دیات از 50 درصد کمتر باشد نظر به اینکه با قطعی شدن قرار منع تعقیب در خصوص بزه آدم ربایی در دادسرا صلاحیت دادگاه کیفری یک در رسیدگی قطع می گردد مستفاد از مواد 302 و 382 قانون آیین دادرسی کیفری رسیدگی در صلاحیت دادگاه کیفری دو می باشد و دادسرا می بایست پرونده را به دادگاه بخش جهت رسیدگی اعاده نماید.

نظر اقلیت:
مستفاد از تبصره ماده 314 از قانون آیین دادرسی کیفری زمان تشخیص صلاحیت زمان طرح پرونده در دادگاه می باشد که در ما نحن فیه زمان طرح پرونده با توجه به طرح شکایت آدم ربایی دادگاه بخش بر جانشینی از بازپرسی رسیدگی نموده و پرونده میبایست در دادگاه کیفری یک مطرح و رسیدگی شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 302 ـ به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود: الف ـ جرایم موجب مجازات سلب حیات ب ـ جرایم موجب حبس ابد پ ـ جرایم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن (اصلاحی 24/03/1394) ت ـ جرایم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر (اصلاحی 24/03/1394) ث ـ جرایم سیاسی و مطبوعاتی

مشاهده ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 382 ـ دادگاه کیفری یک فقط درصورت صدور کیفرخواست و در حدود آن مبادرت به رسیدگی و صدور رای می کند مگر در جرایمی که مطابق قانون لزوما به طور مستقیم در دادگاه کیفری یک مورد رسیدگی واقع می شود. در این صورت انجام تحقیقات مقدماتی مطابق مقررات برعهده دادگاه کیفری یک است.

مشاهده ماده 382 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 314 ـ هر کس متهم به ارتکاب جرایم متعدد باشد که رسیدگی به بعضی از آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک و دو و بعضی دیگر در صلاحیت دادگاه انقلاب یا نظامی باشد متهم ابتداء در دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به مهمترین اتهام را دارد محاکمه می شود و پس از آن برای رسیدگی به اتهام دیگر به دادگاه مربوط اعزام می شود. در صورتیکه اتهامات از حیث مجازات مساوی باشد متهم حسب مورد به ترتیب در دادگاه انقلاب نظامی کیفری یک یا کیفری دو محاکمه می شود. تبصره 1 ـ هرگاه شخصی متهم به ارتکاب جرایم متعددی باشد که رسیدگی به بعضی از آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک و رسیدگی به بعضی دیگر در صلاحیت دادگاه کیفری دو و یا اطفال و نوجوانان است به تمام جرایم او در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود. تبصره 2 ـ چنانچه جرمی به اعتبار یکی از بندهای ماده (302) این قانون در دادگاه کیفری یک مطرح گردد و دادگاه پس از رسیدگی و تحقیقات کافی و ختم دادرسی تشخیص دهد عمل ارتکابی عنوان مجرمانه دیگری دارد که رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه کیفری دو است دادگاه کیفری یک به این جرم رسیدگی و حکم مقتضی صادر می نماید.

مشاهده ماده 314 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM