نشست قضایی شماره 1400-8548

نشست قضایی شماره 1400-8548

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8548


کد نشست:
1400-8548

تاریخ برگزاری:
1399/03/07

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر زرندیه

موضوع:
ضرورت جبران زیان بزه دیده برای تعلیق اجرای مجازات

پرسش:
با توجه به مواد 40 و 46 قانون مجازات اسلامی قانون گذار یکی از شرایط لازم برای صدور قرار تعلیق اجرای مجازات یا تعویق صدور حکم را جبران خسارات وارده به بزه دیده یا برقراری ترتیبات جبران ضرر و زیان توسط متهم تعیین نموده است ؟ آیا صرفا در مواردی که شاکی برای جبران ضرر و زیان های وارده تقدیم دادخواست کرده باشد رسیدگی به این بند و احراز جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران ضرر و زیان لازم است یا این که در هر صورت صدور قرار تعویق صدور حکم یا تعلیق اجرای مجازات منوط به جبران ضرر و زیان وارده است؟

نظر هیئت عالی:
اقدام متهم برای جبران زیان ناشی از جرم از جمله شرایط تعلیق مجازات است و این امر مقید به دادن دادخواست و صدور حکم در این خصوص نمی باشد این شرط در سایر نهادهای ارفاقی در مرحله دادسرا از جمله تعلیق تعقیب بایگانی کردن پرونده نیز پیش بینی شده است نتیجتا نظریه اکثریت صایب اعلام می شود.

نظر اکثریت:
این شرط در راستای آموزه های نظام عدالت ترمیمی و ناظر بر رفتار متهم پس از ارتکاب جرم است و وابسته به شاکی و خواسته او نخواهد بود نهاد ارفاقی تعلیق اجرای مجازات دایر مدار اصلاح مجرم است و اصولا زمانی می توان مجازات یک مجرم را تعلیق نمود که هدف مجازات که همانا اصلاح و باز اجتماعی شدن مجرم از یک سو و جبران خسارات بزه دیده از سوی دیگر است محقق شده باشد. بنابراین مجرمی که می خواهد مورد ارفاق قرار بگیرد باید در راستای تحقق این اهداف تلاش کرده باشد. لذا او باید زیان وارده به بزه دیده را جبران کند یا حداقل ترتیبات جبران آن را برقرار نماید و لازم نیست بزه دیده برای جبران این زیان اقامه دعوا کرده باشد.

نظر ابرازی:
تفسیر مضیق نصوص جزایی دادگاه را ملزم می کند در موارد ابهام قانون را به گونه ای تفسیر کند که به نفع متهم و در راستای برایت و آزادی او باشد لذا وقتی تردید داریم که برای تعلیق مجازات متهم جبران ضرر و زیان لازم است یا خیر باید به این نکته توجه کنیم که جبران ضرر و زیان جنبه حقوقی و مدنی است و صدور حکم یا رسیدگی به آن منوط به تقدیم دادخواست از سوی زیان دیده است. بنابراین در شرایطی که دادخواستی تقدیم نشده باشد این بند منتفی است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 40 ـ در جرایم موجب تعزیر درجه شش تا هشت دادگاه می تواند پس از احراز مجرمیت متهم با ملاحظه وضعیت فردی خانوادگی و اجتماعی و سوابق و اوضاع و احوالی که موجب ارتکاب جرم گردیده است در صورت وجود شرایط زیر صدور حکم را به مدت شش ماه تا دو سال به تعویق اندازد: الف ـ وجود جهات تخفیف ب ـ پیشبینی اصلاح مرتکب پ ـ جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران ت ـ فقدان سابقه کیفری موثر تبصره ـ محکومیت موثر محکومیتی است که محکوم را به تبع اجرای حکم براساس ماده (25) این قانون از حقوق اجتماعی محروم می کند.

مشاهده ماده 40 قانون مجازات اسلامی

ماده 46 ـ در جرایم تعزیری درجه سه تا هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق نماید. دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز پس از اجرای یکسوم مجازات می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی تقاضای تعلیق نماید. همچنین محکوم می تواند پس از تحمل یکسوم مجازات در صورت دارا بودن شرایط قانونی از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری تقاضای تعلیق نماید.

مشاهده ماده 46 قانون مجازات اسلامی

ماده 15 ـ پس از آنکه متهم تحت تعقیب قرار گرفت زیان دیده از جرم می تواند تصویر یا رونوشت مصدق تمام ادله و مدارک خود را جهت پیوست به پرونده به مرجع تعقیب تسلیم کند و تا قبل‏ از اعلام‏ ختم‏ دادرسی دادخواست ضرر و زیان خود را تسلیم دادگاه کند. مطالبه ضرر و زیان و رسیدگی به آن مستلزم رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی است.

مشاهده ماده 15 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM