نشست قضایی شماره 1400-8630

نشست قضایی شماره 1400-8630

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8630


کد نشست:
1400-8630

تاریخ برگزاری:
1398/02/12

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر سقز

موضوع:
قواعد و اصول حضوری و غیابی بودن آراء شورای حل اختلاف

پرسش:
ماده 25 قانون شورای حل اختلاف مصوب 1394 دلالت دارد؛ درصورتی که خوانده در جلسه رسیدگی شرکت نداشته باشد و لایحه ای نیز نفرستاده باشد رای صادره غیابی خواهد بود حال چنانچه فقط اگر اخطاریه به خوانده دعوی ابلاغ واقعی شده باشد آیا موضوع مشمول ماده 25 قانون شورای حل اختلاف می باشد یا ماده 303 قانون آیین دادرسی مدنی مصوب 1379 در خصوص موضوع سوال باید اجراء گردد؟ پاسخ مستدل و با ذکر مواد قانونی و مستندات باشد.

نظر هیئت عالی:
با توجه به ماده 25 قانون شورای حل اختلاف ابلاغ واقعی اخطاریه تاثیری در غیابی یا حضوری بودن رای قاضی شورا ندارد؛ بنابراین علی رغم ابلاغ واقعی اخطاریه اگر خوانده در جلسه شورا حاضر شده یا لایحه کتبی ارایه ندهد رای محکومیت وی غیابی خواهد بود.

نظر اکثریت:
درصورتی که خوانده در جلسه رسیدگی شرکت نداشته باشد و لایحه ای نیز نفرستاده باشد رای صادره غیابی خواهد بود حتی اگر اخطاریه ابلاغ واقعی شده باشد و باید مطابق ماده 25 قانون شورای حل اختلاف مصوب 1394 عمل نمود و رای صادره غیابی خواهد بود زیرا قانون شورای حل اختلاف قانون خاص و قابل اجراء است و در ماده 25 به این موضوع تصریح نموده است.

نظر اقلیت:
هرچند ماده 25 قانون شورای حل اختلاف مصوب 1394 دلالت دارد درصورتی که خوانده در جلسه رسیدگی شرکت نداشته باشد و لایحه ای نیز نفرستاده باشد رای صادره غیابی خواهد بود و این مقرره مفهوم مخالف ندارد و مفهوم ماده مورد اشاره این نیست که حتی اگر اخطاریه به خوانده دعوی ابلاغ واقعی شده باشد رای صادره از شورای حل اختلاف غیابی خواهد بود زیرا این موضوع با اصول و قواعد مسلم و شناخته شده دادرسی مغایرت دارد و ناقض ماده 303 قانون آیین دادرسی مدنی مصوب 1379 که ابلاغ واقعی را از معیارهای اساسی حضوری تلقی نمودن آراء حقوقی شمرده است می باشد و از طرفی به صراحت ماده 18 قانون شورای حل اختلاف مصوب 1394 که مقرر می دارد: «رسیدگی قاضی شورا از حیث اصول و قواعد تابع مقررات آیین دادرسی مدنی و کیفری است.» و در تبصره یک ماده مورد اشاره مقرر گردیده است: «اصول و قواعد حاکم بر رسیدگی شامل مقررات ناظر به صلاحیت حق دفاع حضور در دادرسی رسیدگی به دلایل و مانند آن است.» با توجه به ماده 18 نکته ای که نهفته است این است که لحاظ نمودن قواعد حضور در دادرسی را در شورای حل اختلاف به قوانین آیین دادرسی مدنی و کیفری معطوف نموده است. با این توصیف باید در خصوص رسیدگی در شورای حل اختلاف از حیث مقوله حضور در دادرسی قایل به تفکیک شد؛ در رسیدگی به پرونده های حقوقی با وصف ابلاغ واقعی به خوانده مستندا به ماده 303 قانون آیین دادرسی مدنی مصوب 1379 رای صادره از شورای حل اختلاف حضوری و در رسیدگی به پرونده های کیفری صرف ابلاغ واقعی مستندا به ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 موجب حضوری تلقی نمودن آراء شورای حل اختلاف نخواهد بود یا باید متهم در جلسه حاضر باشد یا لایحه فرستاده باشد تا رای صادره حضوری باشد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 303 - حکم دادگاه حضوری است مگر این که خوانده یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده و به طور کتبی نیز دفاع ننموده باشد و یا اخطاریه ابلاغ واقعی نشده باشد.

مشاهده ماده 303 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 25ـ رای صادره از سوی قاضی شورا حضوری است مگر اینکه محکوم علیه یا وکیل او در هیچ یک از جلسات رسیدگی حاضر نشده و یا به طور کتبی نیز دفاع ننموده باشد.

مشاهده ماده 25 قانون شورای حل اختلاف

ماده 18ـ رسیدگی قاضی شورا از حیث اصول و قواعد تابع مقررات قوانین آیین دادرسی مدنی و کیفری است. تبصره 1ـ اصول و قواعد حاکم بر رسیدگی شامل مقررات ناظر به صلاحیت حق دفاع حضور در دادرسی رسیدگی به دلایل و مانند آن است. تبصره 2ـ مقررات ناظر به صدور رای واخواهی تجدیدنظر و هزینه دادرسی از حکم مقرر در این ماده مستثنی و تابع این قانون است.

مشاهده ماده 18 قانون شورای حل اختلاف

ماده 406 ـ در تمام جرایم به استثنای جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه متهم یا وکیل او در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشود یا لایحه دفاعیه نفرستاده باشد دادگاه پس از رسیدگی رای غیابی صادر می کند. در اینصورت چنانچه رای دادگاه مبنی بر محکومیت متهم باشد ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی قابل واخواهی در همان دادگاه است و پس از انقضای مهلت واخواهی برابر مقررات حسب مورد قابل تجدید نظر یا فرجام است. مهلت واخواهی برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه است. تبصره 1 ـ هرگاه متهم در جلسه رسیدگی حاضر و در فاصله تنفس یا هنگام دادرسی بدون عذر موجه غائب شود دادگاه رسیدگی را ادامه می دهد. در اینصورت حکمی که صادر می شود حضوری است. تبصره 2 ـ حکم غیابی که ظرف مهلت مقرر از آن واخواهی نشود پس از انقضای مهلت های واخواهی و تجدید نظر یا فرجام به اجراء گذاشته می شود. هرگاه حکم دادگاه ابلاغ واقعی نشده باشد محکوم علیه می تواند ظرف بیست روز از تاریخ اطلاع واخواهی کند که در این صورت اجرای رای متوقف و متهم تحت الحفظ به همراه پرونده به دادگاه صادرکننده حکم اعزام می شود. این دادگاه در صورت اقتضاء نسبت به اخذ تامین یا تجدید نظر در تامین قبلی اقدام می کند. تبصره 3 ـ در جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه محتویات پرونده مجرمیت متهم را اثبات نکند و تحقیق از متهم ضروری نباشد دادگاه می تواند بدون حضور متهم رای بر برائت او صادر کند.

مشاهده ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM